Földgáz fillérekért? Ez az amerikai titok

Vágólapra másolva!
Óriási előnyben van az Egyesült Államok Európával szemben, legalábbis az energia árak terén biztosan. Az észak-amerikai országban a földgáz ára kevesebb mint fele az európai árnak, ami egyrészt a vállalatok számára szolgál jelentős költségelőnnyel, másrészt a lakosság is profitál a kedvezőbb energiaárakból.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban a földgáz kevesebb mint fele annyiba kerül mint az európai kontinensen, ami alapvető változásokat indíthat el, nemcsak az energiaipar, hanem a gazdaság minden egyéb területén. Az amerikaiaknál az utóbbi években a technológia fejlődésével párhuzamosan egyre több helyen vált gazdaságosan kitermelhetővé a palagáz, az olcsó gáz miatt az amerikai vállalatok óriási költségelőnyt élveznek, így profitabilitásuk is kedvezőbb, mint egy teljesen hasonló tevékenységet folytató európai cégnél. A vállalati szektoron kívül a lakosság az energiaárakon keresztül érzékelheti a palagáz forradalom áldásos hatásait.

Mi az a palagáz?
A palagáz (angol nevén: shale gas) olyan hagyományos földgáz, melyet a föld pala képződmények apró üregeiből, csatornából hoznak a felszínre, ugyanakkor a hagyományos földgáznál mélyebben helyezkedik el. A palagáz az egyike a nem konvencionális gázoknak, melyeket a hagyományos gázmezőknél bonyolultabb technológiával lehet a kibányászni.

Nem számít új keletű dolognak a palagáz, már az 1800-as évek első felében felfedezték, de elterjedni csak 1970-es évektől kezdett. A fénykora pedig a 2000-es évek elején kezdődött, amikor még az USA-ban a földgáz-kitermelés csupán 1 százaléka származott palagázból, 2010-re viszont már 20 százalék fölé emelkedett ez a szám az Energy Information Administration (EIA) adatai szerint.

A legfontosabb újítást a horizontális fúrási technológiák elterjedése, illetve a hidraulikus repesztés fejlődése okozta. Olyan területeken vált kitermelhetővé a nyersanyag, amire korábban gondolni sem mertek volna. A horizontális fúrás miatt pedig nem szükséges annyi kutat fúrni, mint korábban, mivel szélesebb területet tudnak egy helyről elérni. A hidraulikus repesztés során apró repesztéseket végeznek különböző vegyi anyagok, homok és nagy mennyiségű víz felhasználásával. A föld azon rétegeit, melynek gyenge az áteresztőképessége megrepesztik, így könnyebben felszínre hozható a nyersanyag.





Az Egyesült Államok az abszolút nyertese a palagáz forradalomnak

Jelenleg is vaskos szeletet hasít ki az amerikai földgáz-termelésből a palagáz, a 2010-es adatok alapján a teljes amerikai kitermelés 59 százaléka származott nem konvencionális forrásból, mely az International Energy Agency (IEA) kalkulációi szerint optimista esetben 2020-ra 67, míg 2035-re 71 százalékra emelkedhet. A 2011-es kitermelési adatokat figyelembe véve az USA 110 évre elegendő gázzal rendelkezik. A palagáz pedig egyre nagyobb szeletet hasíthat ki a tortából.

Forrás: [origo]

Azon túl, hogy a fűtéshez és a villamos energia előállításához sok helyen földgázt használnak fel, számtalan egyéb előnye is lehet az USA-nak az olcsó nyersanyag miatt. Az ország növelni tudja az energetikai függetlenségét, idővel nem szorul majd a megnövekvő kitermelés miatt sem gáz-, sem olajbehozatalra, sőt, 2017-re az IEA becslése szerint Szaúd-Arábiát is megelőzheti olajkitermelésben, és 2030-ra nettó exportőrré válhat.

A függetlenség mellett rendkívül fontos átalakuláson mehet át az amerikai feldolgozóipar, több vegyipari vállalat is bejelentette már, hogy az európai egységét áthelyezi az óceán másik oldalára, de jól járhatnak a mezőgazdasági vegyszerek előállítói is. A kitermelt földgázt pedig akár exportálhatja is USA. A jelenleg futó projektek révén viszonylag könnyedén elszállíthatják a világ távoli pontjaira a cseppfolyóssá alakított földgázt (LNG). Jó felvevő célpontok lehetnek például az ázsiai országok.