Becsapós lehet az ingatlanpiaci pezsgés

h
Vágólapra másolva!
Habár a legutóbbi amerikai lakáspiaci adatok azt mutatják, hogy a szektor már kilábalt a válságból, több szakértő a lehetséges veszélyekre hívja fel a figyelmet. Az elmúlt időszakban a használt lakás értékesítések növekedtek, valamint az új lakás építések és a kiadott építési engedélyek száma is emelkedett, sőt a lakásárak is végre elindultak felfele. Ezek a számok azonban torz képet mutathatnak az iparágról, hiszen a növekedést elsősorban az intézményi vásárlások generálják nem pedig azok a lakosok, akik saját használatra vennének házat.
Vágólapra másolva!

A számok már javulást mutatnak

Az Egyesült Államokból az elmúlt időszakban napvilágot látott ingatlanpiaci adatok azt mutatják, hogy a szektor már érzékelhető kilábalást mutat a 2007-es összeomlásból. Az újlakás értékesítések száma idén januárban 4 és fél éve nem látott szintekig emelkedett, de például februárban 4,6 százalékkal több építési engedélyt adtak ki, ilyen nagy növekedést csak öt évvel ezelőtt 2008 júniusában lehetett látni utoljára. Emellett a legfrissebb használt lakás értékesítési adatok is javulást jeleznek.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A jó lakáspiaci adatok csak az utolsó olyan adalék volt arra vonatkozólag, hogy az egész amerikai gazdaság lendületet vett az első negyedévben. Az ingatlan szektor nagyban hozzájárulhat mind a gazdasági növekedéshez, mind pedig a foglalkoztatottság növeléséhez, mondta el Dan Heckman amerikai kötvénypiaci elemző. Februárban, az építőiparban 48 000 új munkahely jött létre, ami szintén a legnagyobb szám a 2008-as válság kitörése óta.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Miközben az értékesítési és egyéb lakáspiaci statisztikák is már fellendülés jeleit mutatják, emellett a lakásárak is emelkedésnek indultak.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Több szakértő pesszimista

Azonban szakértők közül többen azt állítják, hogy a jó adatok megtévesztőek lehetnek. A National Association of Home Builders vezető közgazdásza szerint habár a tények éppen az ellenkezőjét mutatják, az ingatlanpiaci emelkedés nem fog tovább gyorsulni az idén. Habár a növekedés folytatódni fog, addig nem beszélhetünk hosszú távú javulásról, amíg meg nem oldódnak a jelenlegi problémák, amik közül David Crowe hármat emelt ki.

Először is a vásárlók továbbra is nehezen jutnak jelzálogkölcsönhöz, emellett az értékbecslők rendszerint alacsonyabb árakat állapítanak meg, mint amit az eladók kapni szeretnének lakásukért, valamint a hagyományos ingatlanok árait a kényszerértékesítések is lenyomják.

Jed Kolko az ingatlanokkal foglalkozó Trulia internetes portál vezető közgazdásza pedig leginkább a foglalkoztatás és a lakáspiac között vont összefüggésekkel szemben szkeptikus. Szerinte két féle trend tapasztalható jelenleg. Bizonyos városokban az árak emelkedését nem a foglalkoztatás bővülése miatti keresletnövekedés generálja, hanem a befektetési célból vásárló intézményi és magán szereplők. Vannak viszont olyan települések, ahol az áremelkedés a munkahelyek számának növekedésével jár együtt, ami sokkal inkább fenntarthatónak tűnik.

David Rosenberg közgazdász szerint is korlátokba ütközhet a lakáspiaci fellendülés. Habár azt ő is elismeri, hogy érzékelhető a javulás, azonban a számok torzíthatnak. Jóllehet a használt lakásértékesítések 3 éves csúcsra emelkedtek februárban, a közgazdász felhívja a figyelmet, hogy az első alkalommal vásárlók aránya igen alacsony ebben a szegmensben, emellett pedig az ilyen értékesítéseknek majdnem a negyede intézményi befektetőkhöz köthető. Ezek az intézmények azonban nem tekinthetők úgynevezett "természetes" vásárlóknak, azaz olyanoknak, akik saját használatra vennének házat. Ez pedig igen kedvezőtlen információ az ingatlanpiaccal kapcsolatban.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]