Vágólapra másolva!
Az amerikai és ázsiai piacok jó teljesítményének következtében az európai tőzsdéken is a vevők vannak fölényben nyitás után. A főbb részvényindexek kisebb pluszban mozognak, a jó kedv vélhetően a ciprusi válság miatt lehet mérsékeltebb. Az Európai Bizottság tegnap negatív hangvételű közleményt fogalmazott meg, ráadásul a Fitch negatív felülvizsgálat alá vette Ciprus adósbesorolását. A BUX Európával együtt tud emelkedni, azonban a pluszok a magyar börzén is kisebbek. Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Közel a csúcs az amerikai tőzsdéken
Vágólapra másolva!

Nagy változások a Magyar Telekomnál

Folytatja tegnap megkezdett emelkedését a magyar részvényindex, mely a mai kedvezőbb nemzetközi részvénypiaci hangulatból tud profitálni. A BUX 0,4 százalékot erősödött, amivel kissé lemaradt régiós társaitól, mivel tegnap a magyar benchmark számított felülteljesítőnek.

Forrás: [origo]

A BUX komponensei közül az összes blue-chip erősödni tud, a főbb papírok sorát a Richter vezeti 0,8 százalékos pluszával, míg az Egis vezeti 0,7 százalékkal, a Magyar Telekom fél százalékkal, a MOL 0,6 százalékkal, az OTP pedig 0,2 százalékkal értékelődött fel. A bankpapír ezzel folytatni tudja tegnap megkezdett útját fölfelé, és már a 4500 forintos szint fölött mozog az árfolyama.

A Magyar Telekom erősödésében az is szerepet játszhat, hogy a cég jelentős változásokat jelentett be, melynek keretein belül egyrészt egységesíti márkastruktúráját, továbbá az év végéig az ország lakosságának közel 40 százaléka számára teszi elérhetővé 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatását

Forrás: [origo]

További hír, hogy egyelőre nem tervezi az E.ON, hogy kivonuljon Magyarországról, ugyanakkor nem zárható ki újabb eszközök értékesítése a gázüzletág után - mondta el az E.ON Hungária vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában. Sajtóértesülések szerint az ELMŰ és az ÉMÁSZ német nagytulajdonosai, az RWE és az EnBW nem zárták ki annak lehetőségét, hogy eladják magyar érdekeltségüket. Az Elmű és az Émász részvényeire ma még nem született kötés.

A forint visszatáncolt egy hetes csúcsának számító 303-as szint közeléből, és már 304,5 közelében található az euróval szembeni árfolyama. A dollár/forint jegyzése 237,3-nál, a svájci franké 249,7-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nem fizet osztalékot Berlusconi cége

Európában ma is a ciprusi fejlemények határozzák meg a kereskedés hangulatát. Az Európai Bizottság tegnapi közleménye szerint olyan jogszabály-javaslat készülhet, mely megengedné a 100 ezer euró feletti betétek felhasználását a bajban lévő bankok kisegítésére az eurózónában. Így a 100 ezer eurónál nagyobb betétek befagyasztása, és bankmentéshez való felhasználásuk más eurózóna-tagországokban is elképzelhetőek probléma esetén.

A ciprusi bankok csütörtökig zárva maradnak, hogy addig is elkerüljék a betétesek rohamát. A tőkeszabályozással kapcsolatos intézkedéseket az ország ma véglegesítheti, és Ciprussal kapcsolatos további hír, hogy negatív felülvizsgálat alá vette "B"-s államadósság besorolását a Fitch. A hitelminősítő szerint a ciprusi bankszektor nagy méretéből fakadóan annak csődje rendkívül negatív következményekkel járhat az ország számára.

Az aggodalmak ellenére minimálisan tegnapi záróértékeik fölött mozognak a főbb európai részvényindexek, leginkább az amerikai és ázsiai piacok jó teljesítménye, valamint a tegnapi kedvezőbb tengerentúli makroadatok következtében.

A reggeli makroadatok nem okoztak meglepetést, a német import árindex 0,3 százalékkal bővült februárban havi alapon, míg a francia negyedik negyedéves GDP 0,3 százalékos visszaesést mutatott éves alapon.

Forrás: [origo]

A német Allianz másfél százalékos mínusszal húzza le a DAX-ot, annak ellenére, hogy a biztosító törökországi terjeszkedési terveket jelentett be. A cég már meg is állapodott a Yapi Kredi Sigorta 93,9 százalékos tulajdonrészének megszerzéséről. Az ügylet megközelítőleg 879 millió eurós lesz, amivel az Allianz a török piac legnagyobb nem élet biztosítási szereplője lesz., és az Allianz teljes részesedése a török piacon a korábbi 8 százalékról 16 százalékra emelkedik majd.

Közzétette éves jelentését az olasz Mediaset, mely történelme során először számol be veszteségről, valamint először nem fizet osztalékot sem. Ennek ellenére az elemzői konszenzusban szereplő 3,59 milliárd eurós árbevételt sikerült meghaladni, 3,72 milliárd euróval. Berlusconi cége továbbá 450 millió eurós költségcsökkentést tervez a következő három évben. A részvények ennek ellenére 7,,7 százalékot drágultak.

A nyersanyagok közül a WTI és a Brent típusú nyersolaj közötti árkülönbözet nyolc hónapja nem látott szintre zsugorodott. Elemzők szerint a WTI árfolyamát többek között az oklahomai készletek csökkenése, és a tegnapi kedvezőbb amerikai makroadatok okozhatják.

A mai makroadatok közül már csak az eurózóna fogyasztói bizalmának márciusi értéke, valamint az amerikai függőben lévő lakásértékesítések számai lehetnek érdekesebbek. Ezen túl érdemes lesz az olasz kötvényaukciót is figyelni, melyen 7 milliárd eurónyi 5 és 10 éves kötvény készül Olaszország eladni.