Egyre szebb jövőt jósolnak Amerikának

h
Vágólapra másolva!
Egyre optimistábbak az elemzők és vállalatvezetők az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban. Mivel a napokban is zömében a várakozásoknál kedvezőbb makroszámok láttak napvilágot a gazdaság állapotáról, az elemzők elkezdték éves GDP prognózisaikat felfele húzni, a nagyvállalati vezetők pedig egyre nagyobb arányban várnak bevételnövekedést cégüknél. A részvénypiaci elemzők közül is sokan is kapva kapnak az alkalmon és a tőzsdei csúcsok ellenére is elképzelhetőnek tartanak további hegymenetet. Amennyiben nekik lesz igazuk, úgy a mai ciprusi félelmek csupán rövid távú botlásnak bizonyulhatnak.
Vágólapra másolva!

Szebb jövőt jósolnak Amerikának

Egyre optimistábbak az elemzők és vállalatvezetők az amerikai gazdaság kilátásaival kapcsolatban. Mivel a napokban is zömében a várakozásoknál kedvezőbb makroszámok láttak napvilágot a gazdaság állapotáról, az elemzők elkezdték felfele húzni éves GDP prognózisaikat, a nagyvállalati vezérigazgatók pedig elsöprő többségben várnak bevételnövekedést a következő hónapokra. Bár a ciprusi vihar ideiglenesen okozhat fennakadásokat a tőzsdei hegymenetben, a kedvező gazdasági folyamatok alapvetően tovább támogathatják a részvényárak emelkedését.

Míg a tavalyi negyedik negyedévben a világ legnagyobb vállalatainak vezetőit tömörítő Business Roundtable tagjai 2 százalékos gazdasági növekedést prognosztizáltak, ezúttal hajszálnyival nagyobb, 2,1 százalékos várakozást fogalmaztak meg. Ami ennél sokkal fontosabb, hogy a vállalatvezetőknek több mint kétharmada számít arra, hogy az általuk irányított cég bevétele az előttünk álló hat hónapban emelkedni fog, és csupán 6 százalék akad, aki pesszimista véleményt fogalmaz meg. A beruházások tekintetében a legtöbben (47 százalék) nem számít érdemi változásra, de miután 38 százalék magasabb költekezésre készül, összességében etekintetben is optimisták a kilátások.

Miközben a bevételi és a beruházási prognózisok alapján összességében kedvező kép rajzolódik ki a vállalati szegmens számára, a munkavállalók szemszögéből nézve már nem mondható el ugyanez. A vezérigazgatók a költségeket továbbra is igen szorosan fogják, így a munkaerő állomány változásával kapcsolatos válaszok nagy megosztottságot tükröznek.

A megelőző negyedévben a vállalatvezetők a mostaninál sokkal nagyobb arányban voltak pesszimisták a kilátásokkal kapcsolatban, rövid távon tehát javuló tendencia mutatkozik. Túl nagy örömre azonban pusztán ez a megfigyelés egyelőre nem ad okot, hiszen ennél hosszabb (például két éves) trendet vizsgálva lemorzsolódást mutat a bevételek, beruházások és alkalmazotti létszám tekintetében emelkedést várók aránya.

Jön az amerikai fordulat?

Miután az elmúlt hetekben több, várakozásoknál erősebb makrogazdasági adat is érkezett Amerikából, az elemzők közül egyre többen helyezkednek optimistább álláspontra a gazdaság idei kilátásaival kapcsolatban. A Deutsche Bank szerint például a korábban várt 1,7 százalék helyett 2,3 százalék lehet az idei egész éves növekedés, amit három okkal magyaráznak. Az export a várakozásoknál erősebben alakul, a lakosság költekezései is kedvezőbbek annál, mint korábban arra számítani lehetett, eközben ráadásul a készletszintek feltöltésének folyamata is tovább folytatódik.

A napokban hasonlóan optimista kicsengésű anyagot közölt az amerikai gazdaságról a Morgan Stanley is. A befektetési bank közgazdászai szerint a költségvetési konszolidáció miatt jelenleg nyomás alatt tartott amerikai növekedés a második félévre a 3 százalékos szintet is megközelítheti.

Mivel az amerikai gazdasági kilátások javulása az utóbb hetekben is sokat segített a részvénypiacok emelkedésében, a várakozások javulása csak újabb hajtóerőként szolgálhat majd a csúcsközelben álló árfolyamoknak. A tőzsdék számára ugyanis egy igen kedvező helyzet állt elő: javul a gazdasági környezet, de még nem annyira, hogy az amerikai jegybank felhagyjon az igen laza monetáris politikával. A mélyben levő kötvényhozamok mellett a részvények így egyre vonzóbb lehetőséget jelentenek a befektetőknek, melyek a gazdaság lassú növekedéséből is profitálhatnak. Amíg ez a kedvező környezet nem törik meg, addig az amerikai piacok is képesek lehetnek újabb csúcsokat is meglátogatni.

Az elemzők is felülnek a vonatra

A javuló gazdasági környezetben a Goldman Sachs vezető amerikai részvénypiaci stratégája, David Kostin 1625 pontra emelte korábbi 1575 pontos célárát az S&P 500-ra vonatkozólag. Ezt a vállalatvezetők növekvő optimizmusára és a javuló üzleti környezetre alapozza a szakember, amit az elmúlt időszakban megjelenő pozitív munkaerőpiaci, feldolgozóipari és kiskereskedelmi adatok is alátámasztanak.

A céláremelés egy mérsékelt 4 százalékos emelkedésnek felelne meg a jelenlegi szintekről. Ennél azért sem valószínűsítenek nagyobb ralit, mert az S&P 500 13,9-szeres előretekintő P/E ráta mellett mozog, ami már felülmúlja az átlagos 12,9-es értéket.

A szektorokat tekintve a ciklikus iparágak részvényeit ajánlják inkább a defenzívekkel szemben, szerintük a pénzügyi szektor, az iparhoz és a nyersanyaghoz kapcsolódó cégekkel együtt felülteljesítők lehetnek.

Forrás: [origo]

Csúcson maradhat az S&P a Morgan Stanley szerint is

David Kostinnel megegyező céláremelést adott ki a Morgan Stanley vezető amerikai részvénypiaci elemzője Adam Parker is, aki 1600 pontra emelte az S&P 500 index értékére vonatkozó várakozását. Parker általában inkább a pesszimistább szakértők között foglal helyet, ha előrejelzésekbe kell bocsátkozni, azonban miután az S&P néhány pontra került csak mindenkori csúcsától ő is szükségesnek érezte, hogy újragondolja célszámát.

Még novemberben jött ki 1434 pontos év végi célértékével, ami lényegében teljesült is, azóta azonban nem módosította ezt az értéket. Ezt megelőzően még 1167 pontos S&P 500 értéket várt év végére, a tényleges 1426 helyett, amivel jócskán elvétette a valós szintet. Pedig Parker 2011-ben még az egyik legpontosabb előrejelzést tette a piacokra vonatkozóan.

Vasárnapi elemzői kommentárjában Parker azt írta, hogy szerinte az index által mutatott emelkedés inkább a központi bankok agresszív lazító monetáris politikájának következménye, hiszen ennek köszönhetően nagy mennyiségű új tőke áramlott a részvénypiacokba. Ezen túlmenően a befektetőknek is megjött az étvágya a magasabb hozamú eszközök iránt, mivel a biztonságos befektetések hosszabb ideje rendkívül alacsony hozammal kecsegtetnek.

Ezek a tényezők továbbra is felhajtó erőként hathatnak az értékeltségre, de a gazdaság további lényeges javulásának esetleges hiánya több piacon korrekciót is eredményezhet. A Morgan Stanley P/E alapú előrejelzéseit a legtöbb piacra változatlanul hagyta, vagy csökkentette (például Japán esetében) azonban az amerikai indexre vonatkozóan megemelte P/E várakozását.

Véget érhet a rali az S&P 500 számára

A nagy részvénypiaci ralit követően persze vannak olyan neves szakemberek is, akik már a kockázatokra hívják fel a figyelmet. Jim O'Neill, a Goldman Sachs Asset Management elnöke szerint az amerikai gazdaságnak "nagyon komolyan be kell gyorsulnia" ahhoz, hogy az S&P 500 index az 1600-as szint fölé emelkedjen és ott is maradhasson hosszabb távon. Idén az S&P 9,6 százalékot erősödött, és csütörtökön alig 2 pontra maradt csak el 2007 októberében felállított 1565 pontos csúcsától, azonban pénteken kisebb mínusszal zárt 1560 ponton.

Az amerikai gazdaság 2013-ban 1,9 százalékkal növekedhet az előrejelzések szerint, míg jövőre 2,7 százalékra gyorsulhat a GDP-növekedés. O'Neill szerint azonban az S&P 500 1600 pont feletti értékéhez körülbelül 4 százalék vagy a feletti növekedésre lenne szükséges, aminek eléréséhez nem látja a szakértő a megfelelő gazdasági tényezőket. Szerinte a benchmark 1500 és 1600 pont között mozoghat a jövőben, viszont nem mondta meg, hogy milyen időtávon várja ezt az értéket.

O'Neill nem lenne meglepve, ha a piacok tovább folytatnák az emelkedést a gazdasági kilátások javulásának köszönhetően. Azonban ha a Fed is optimistábbá válna, és emiatt visszább venne a monetáris stimulusból az a részvénypiacok szempontjából egyértelműen hátrányos lenne.

Az S&P 500 részvényindex alakulása (pont)