Vágólapra másolva!
Továbbra is jól megy a hazai tőzsdének, a BUX reggeli emelkedéséhez újbóli plusszokat tett hozzá és már 1,3 százalékkal erősödik, amit elsősorban az OTP menetelése segít, a bankpapír 2,7 százalékkal ugrik. A forintnak is jót tesz a pozitív hangulat, már a 304,4-es szintnél jár az euróval szembeni árfolyam.Európában is kitart a jó hangulat, mivel a ciprusi mentőcsomaggal kapcsolatos sikertelen szavazás híre nem lepte meg a piacokat, habár a reggeli emelkedés mértékéből némileg leadtak a vezető nyugat-európai parkettek.Az amerikai határidős indexek is pozitív nyitást jeleznek előre a tengerentúlra vonatkozóan. Ben Bernanke a Fed elnöke magyar idő szerint fél 8-kor kezdi kétnapos kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatóját.
Vágólapra másolva!

Felülteljesítő a magyar parkett

Lendületbe jött a hazai tőzsde, már több mint 1 százalékkal emelkedik a BUX. Az indexet továbbra is az OTP segíti, a bankpapír már 2,7 százalékos pluszt szedett össze. A régiós börzék közül is kiemelkedik a budapesti parkett teljesítménye, de az összes veresnytárs a pozitív tartományban áll.

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom is jó teljesítményt mutat 1,5 százalékos erősödésével. Jó hír látott napvilágot a telekomcéggel kapcsolatban, miszerint 7,2 milliárd forintnyi közműadót fizethet idén a vállalat, ami kedvezőbb a társaság által korábban közzétett 9-11 milliárd forintos várakozásánál.

Az OTP árfolyama (BÉT)

Forrás: [origo]

A többi blue-chip is emelkedik, a MOL 0,3 százalékkal megy feljebb, az Egis és a Richter is 0,5 százalékkal erősödik. Az Erste Bank elemzői megemelték Egisre vonatkozó célárukat 25 700 forintra 22 850 forintról, míg a Richter esetében csökkentették azt 45 265 forintra 50 460 forintról.

Forrás: [origo]

A forint is erősödik, jelenleg már a 304-es szint körül ingadozik az euróval szembeni árfolyam. A hazai fizetőeszközt a nem teljesítő devizahitelesek megmentésére vonatkozó újabb lapértesülés sem billentette ki az erősödő pályáról. A dollár/forint keresztárfolyam 235,8 körül, míg a svájci frankkal szembeni jegyzés 249,4-nél ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Évente 2-300 városi és elővárosi buszt gyártana a Rába a Volvóval kötött megállapodás értelmében. A buszágazattól 15-20 milliárd forintos árbevétel növekedést várnak a magyar gépgyártónál. A cég részvényei a pozitív hírek ellenére 0,7 százalékkal csökkennek.

Megállapodott a CIG PannóniaÉletbiztosító a belügyminisztériummal, hogy az alá tartozó szervek részére csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződést nyújt majd a jövőben. Reggel a CIG Pannónia papírjai még 9 százalékkal ugrottak, mostanra azonban 2,3 százalékos pluszig jött vissza az árfolyam.

Kitart a jó hangulat

A várakozásoknak megfelelően a ciprusi parlament tegnap nem szavazta meg a sokat vitatott törvényjavaslatot a bankok betéteinek megadóztatásáról, amit az EU, IMF, ECB trió szabott feltételként az országnak nyújtandó pénzügyi mentőcsomag megítéléséhhez.

A sikertelen szavazás híre azonban nem lepte meg a piacokat, hiszen az elmúlt napokban már lehetett tudni, hogy a kormánypárt távol marad a voksolástól. Az ECB is sietett megnyugtatni a befektetőket, azzal hogy nem zárja el az életben tartó forrásokat a ciprusi bankok elől.

A nyugat-európai tőzsdéken továbbra is kitart a jó hangulat, az angol FTSE 100-on kívül az összes vezető index a pozitív tartományban áll, habár a francia és a német vezető szerepet átvette a spanyol börze. Az euró is újból erősödik a dollárral szemben az 1,286-os szintről, nap közepére már 1,290 fölé ment a keresztárfolyam.

Forrás: [origo]

Benyújtották végső ajánlatukat az érdeklődök az acélipari óriás ThyssenKrupp brazil és amerikai egységeire, melyeket viszont jóval a német cég által várt 5 milliárd dolláros könyv szerinti értékük alatt vásárolnának meg a vevők. A ThyssenKrupp régóta szeretne megszabadulni a katasztrófálisan sikerült amerikai és brazil terjeszkedés során megszerzett tengerentúli érdekeltségeitől. A befektetők negatívan fogadták a híreket, mivel a ThyssenKrupp részvényei 2,2 százalékos mínuszban forognak.

Közel 400 ezer autót hív vissza Kínában a Volkswagen, melynek költsége a 600 millió dollárt is elérheti. A hír meglehetősen rosszul érintheti a német autógyártót, hiszen pont a napokban jelentették be, hogy az elkövetkező években kétszeresére növelnék a Kínában gyártott autóik számát. A vállalat részvényei 0,4 százalékkal emelkednek.

Az amerikai határidős indexek is pozitív nyitást jeleznek előre a tengerentúlra vonatkozóan. Ben Bernanke a Fed elnöke magyar idő szerint fél 8-kor kezdi kétnapos kamatdöntő ülés utáni sajtótájékoztatóját. Ez megmozgathatja majd a piacokat az USA-ban, ahonnan ma fontosabb makroadat nem lát napvilágot.