Megerősödött a forint

Vágólapra másolva!
Bár a ciprusi parlament nem hajlandó elfogadni a Trojka által rájuk kényszerített betétadót, ez úgy tűnik már nem tud hullámokat gerjeszteni a tőkepiacokon. A ciprusi összevisszaság ellenére ugyanis az európai tőzsdék emelkednek, a kedvező befektetői hangulatban pedig erősödik a forint árfolyama. Már a 304-es szinteken jár a hazai fizetőeszköz, vagyis egyre közelebb kerülünk a rövidtávú emelkedő trend vonalához.
Vágólapra másolva!

A bajba jutott ciprusi bankok megmentésének feltételeként szabott betétadót leszavazták a képviselők, de ez már újabb eladási hullámot nem generált a világ tőzsdéin. Valószínű Ciprus a "too small to scare" (vagyis túl kicsi, hogy féljünk tőle) kalapba került sokaknál, persze ettől az még okozhatna hirtelen csalódást, ha az EKB hirtelen kifarolna a helyi bankok mögül, vagy a helyzet kezelésében egyértelmű jelei mutatkoznának a patthelyzet kialakulásának.

Egyelőre azonban a ciprusi félelmeket letudta a piac, az európai tőzsdék emelkednek, így a forint árfolyama is erősödésben van. A hazai fizetőeszközt a késedelmes devizahitelesek megmentésére vonatkozó újabb lapértesülés sem billentette ki az erősödő pályáról.

Mindezek hatására a forint esetében a 307-es szint gátat szabott a további gyengülésnek, és innen lefele vette az irányt az árfolyam. A további erősödést illetően technikai alapon a nagy kérdést a rövidtávú emelkedő trendvonal esetleges törése jelentheti. Ha ez alá képes lenne visszakúszni a hazai fizetőeszköz, az talán némi optimizmusra adhatna okot a jövőt illetően.