Még több embert rúg ki az HSBC

Vágólapra másolva!
A tervezett öt ezernél jóval több alkalmazottjától készül megválni Európa legnagyobb mérlegfőösszegű bankja, a brit HSBC. Az elbocsátási hullám a vállalat két éve kinevezett vezérigazgatójának, Stuart Gullivernek a költségcsökkentési programjának a része, melynek keretében összesen 3,5 milliárd dollárral kívánja megnyírbálni a cég költségeit év végéig.
Vágólapra másolva!

További több ezer alkalmazottjától kíván megválni Európa legnagyobb mérlegfőösszegű bankja, a brit HSBC a korábban bejelentett költségcsökkentő intézkedések keretében.

A 2011 elején kinevezett Stuart Gulliver vezérigazgató a társaság március eleji gyorsjelentését közzétételét követően közölte, hogy be fogja fagyasztani a béreket, és meg fogja találni a módját a további 1 milliárd dolláros költségcsökkentésnek ebben az évben. Ennek keretében legalább ötezer embert bocsátanak el 2013-ban, de a mostani tervek szerint ez a szám inkább a 10 ezerhez fog közelíteni. A vezérigazgató összesen 3,5 milliárd dollárral kívánja csökkenteni a cég költségeit az év végéig.

Gullivernek ugyanis a hivatalba lépése óta a költségek megnyírbálása és a profit növelése az elsődleges célja, és ennek megvalósítása érdekében egy sokkal jobban struktúrált vállalati felépítést kíván megvalósítani. A vállalat régóta a magas bérköltségektől szenved, részben emiatt a társaság a vártnál gyengébb eredményekről számolt be március elején gyorsjelentésében. Eszerint a 2012-es adózás előtti nyereségük 20,65 milliárd dollárt tett ki az elemzők által várt 23,49 milliárd helyett, ami a 2011-es 21,87 milliárd dolláros profitnál 5,6 százalékkal volt alacsonyabb.

A bankot ráadásul 1,9 milliárd dollárra büntették decemberben, miután a vádak szerint a túlságosan laza felügyelet miatt terrorista és bűnszervezetek is igénybe vehették a HSBC szolgáltatásait.

Ezen kívül Gulliver vezetésével a bank számos kevésbé nyereséges üzletétől kíván megválni, ennek keretében 3,2 milliárd dollárért értékesítik az amerikai hitelportfóliójuk egy részét.

Az HSBC papírjai délelőtt 0,7 százalékos mínuszban forognak Londonban, amiben a ciprusi bankbetétek megcsapolásának a híre keltette negatív befektetői hangulat is szerepet játszhat.

HSBC árfolyama (London)

Forrás: [origo]