Még nem vagyunk teljesen készen

Vágólapra másolva!
Nem minden fiók nyitott ki időre Cipruson a kéthetes bankzárlat után. Az ügyfelek nyugodtan várakoznak, egy bank figyelmezteti is az esetleg feldühödőket, hogy a fiókban dolgozók nem tehetnek a kialakult helyzetről.
Vágólapra másolva!

"Még nem vagyunk teljesen készen" - mondta egy rendőr egy ciprusi bankfiók előtt várakozó néhány tucatnyi ügyfélnek, és még öt perc türelmet kért, mielőtt kinyitják a bankot egy, a Guardian tudósításában megjelent, a Twitteren megosztott üzenet szerint.

Az ügyfelek ezt az öt percet már ki tudták várni, semmiségnek számít ahhoz képest, hogy az előző 14 napban nem fértek hozzá a bankban tárolt pénzükhöz. Igaz, nem egy olyan fiók volt, ahol 20 perccel dél után sem tudtak még bejutni az ügyfelek.

Hivatalosan csütörtök délben (magyar idő szerint 11 órakor) nyitottak ki újra a ciprusi bankok, miután a válságkezelés érdekében a 100 ezer euró fölötti betéteket megadóztatták. A bankzárlatot azért rendelték el, hogy az emberek ne rohanják meg a bankokat, mert az az ország gyors összeomlását idézhette volna elő.

Egy másik kép tanúsága szerint a sorban állóknak papírokat osztogatnak, amelyekben felsorolták a pénzhasználat átmeneti szabályait. A bankok kinyitása ugyanis még nem jelenti azt, hogy az emberek szabadon használhatják a pénzüket. A kormány első körben egy hétre korlátozta a pénzforgalmat, például a lekötött betéteket nem lehet feltörni, külföldre legfeljebb 3000 eurót lehet kivinni, és a ciprusi bankkártyákat is csak 5000 euró értékig lehet terhelni külföldön (bővebben erről és a ciprusi gazdaságnak okozott károkról itt olvashat).

Forrás: MTI/AP/Filipposz Hrisztu
Várják a nyitást

A ciprusiak a körülményekhez képest nyugodtan viselkedtek az után, hogy újra bejuthattak a bankjukba. A Guardian tudósítása szerint fiókonként néhány tucat ügyfél állt sorba, amely a szokásosnál természetesen több, de nagy pániknak azért nem számít.

A válságban legsúlyosabban érintett Laiki bank - megelőzendő az ügyfelek dühét - az egyik fiókban kifüggesztett a kirakatra egy papírt, amelyen az állt: "Kérjük, vegye figyelembe, hogy az itt dolgozók nem felelősek a kialakult helyzetért". Az elővigyázatosság nem indokolatlan, mert az elmúlt, feszült napokban előfordult az is, hogy egy kézzel összetákolt robbanószerkezetet dobtak egy fiókra. A Laiki szerette volna elkerülni, hogy az esetleges düh az ártatlan fiókban dolgozókon csattanjon. A bank vezetéséből azonban mindenki távozott.