Még mindig nem elég, újabb elbocsátások a gyógyszeróriásnál

Vágólapra másolva!
Újabb leépítéseket jelentett be az AstraZeneca. A gyógyszergyártó mai közlése szerint további 2300 emberétől kíván megválni, ami a korábbi elbocsátásokkal együtt több mint öt ezer fős leépítésnek felel meg. A társaság így kívánja költségeit csökkenteni, hogy több forrást tudjanak biztosítani a növekedés beindítását elősegítő új fejlesztések és terjeszkedések megvalósítására.
Vágólapra másolva!

A hétfőn bejelentett 1800 fős leépítés után további 2300 alkalmazottjától fog megválni az AstraZeneca - jelentette be a társaság szóvívője. A gyógyszeripari cég tavaly februárjától kezdve már 1150 emberét bocsátotta el, így a mostani lépéssel együtt összesen 5050 dolgozójától válik meg. A társaság alkalmazásában 51700 fő állt december végén, így nagyjából 10 százalékos leépítést valósítanak meg.

Az elbocsátások 2,3 milliárd dolláros egyszeri kiadással fognak járni az AstraZeneca számára, melyből 1,7 milliárd dollárt készpénzzel fognak teljesíteni. A vállalat elsősorban az adminisztratív, irodai munkát végző embereit rúgja ki, mivel a gyógyszerkészítésben aktívan résztvevő szakemberei számát szeretné megduplázni 2016-ig. Az AstraZeneca így kívánja a költségeit csökkenteni, hogy a forrásait leginkább az új gyógyszerek kifejlesztésére és további terjeszkedések megvalósítására tudja fordítani a növekedés beindítása érdekében.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Pascal Soriot októberben kinevezett vezérigazgató célja, hogy a vállalatot újra növekedési pályára állítsa, amit többek között számos kisebb felvásárlással kíván megvalósítani. A cég nemrégiben kötött megállapodást a Moderna Therapeutics társasággal, melynek keretében közös gyógyszereket fognak fejleszteni a Moderna technológiájával. Ezen kívül a svéd Karolinska Institutionnal egy közös kutatóintézetet hoznak létre Stockholmban.

Egyes elemzők szerint a társaság közel 20 milliárd dollárt fordíthat felvásárlásokra, melyből spekulációk szerint nagyobb összeget fordíthatnak a 17 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkező Shire bekebelezésére.

Az AstraZeneca menedzsmentje arra számít, hogy a projektek megvalósításával a cég árbevétele jelentősen túl fogja szárnyalni a 21,5 milliárd dolláros árbevételre vonatkozó elemzői konszenzusok átlagát 2018-ban.

Ezzel szemben az idei eredmények még csalódást kelthetnek, a gyógyszergyártó februári előrejelzése szerint a nyereségük és az árbevételük egyaránt visszaeshet többek között a versenytársak olcsóbb termékei által élénkülő verseny miatt.

Soriot elmondása szerint a vállalat számára a jövőbeli növekedés forrásai az egyes nagy reményekkel piacra dobott új gyógyszereik, valamint Japán és a feltörekvő piacok lehetnek. A vezérigazgató hozzátette, idén nem fognak végrehajtani sajátrészvény visszavásárlásokat, így több forrásuk marad a különböző szabadalmaztatási és fejlesztési folyamatokra.

A híreket kedvezően fogadták a befektetők, a cég részvényei 2,6 százalékos pluszban forognak Londonban.

AstraZeneca árfolyama (London)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]