Még lehet bankbetétadó Cipruson

Vágólapra másolva!
Egy nem részletezett B tervről beszéltek név nélkül nyilatkozó tisztviselők Cipruson, ennek révén előteremthetnék az euróövezeti hitelhez szükséges önrészt. Orosz segítségről, a 100 ezer euró feletti betétek megsarcolásáról szólnak a pletykák.
Vágólapra másolva!

Szerda esti értesülések szerint a ciprusi kormány egy újabb alternatív tervet dolgozott ki annak érdekében, hogy előteremtse a remélt euróövezeti hitelhez szükséges önrészt. Mindezt három magas rangú kormánytisztviselő közölte Nicosiában. A nevük elhallgatását kérő illetékesek szerint a tervet hivatalosan egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A tervről csak annyit közöltek, hogy bizonyos - nem részletezett - orosz segítség mellett magában foglal egy kisebb mértékű bankbetétadót is. A B tervet várhatóan csütörtökön terjesztik a parlament elé szavazásra. A ciprusi állami televízió szerdán este arról számolt be, hogy a tervet csütörtökön fogja bemutatni a szigetország elnöke. A különadó állítólag a 100 ezer euró feletti betétekre vonatkozna.

A ciprusi törvényhozás kedden este utasította el az euróövezeti pénzügyminiszterek által szombaton hajnalban elfogadott tervet, amelynek keretében Ciprus 10 milliárd eurónyi hitelt kapott volna, ha az ország emellé 5,8 milliárd eurónyi saját forrást von be, amelyet a bankbetétek egyszeri megadóztatásával akartak előteremteni.

A nap folyamán már voltak értesülések egy ugyancsak B tervnek nevezett javaslatról, amely ugyanakkor a bankbetétek megadóztatását nem foglalta magában. Ez a terv állítólag előirányozta, hogy nyugdíjpénztári eszközöket államkötvénnyé alakítanak át, és így teremtik elő a szükséges 5,8 milliárd eurós összeg legnagyobb részét. A nemzetközi hitelezők trojkája azonban ezt a tervet egyes értesülések szerint már előzetesen elutasította.