Matolcsy úr! Matolcsy úr!

Vágólapra másolva!
Matolcsy György még nem hivatalos jegybankelnökként hétfő reggel látogatást tett a jegybankban. A biztonsági őrökkel és a portásokkkal szóba állt, velünk nem.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György leendő jegybankelnökként - de még gazdasági miniszteri pozícióban - ma reggel fél kilenckor első látogatására érkezett a Magyar Nemzeti Bankba. Az [origo] stábja ott volt.


Matolcsyt szűk környezete kísérte, vele volt Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár, akit Matolcsy alelnöknek visz magával a jegybankba. Ott volt Wiedermann Helga kabinetfőnök, aki első körben titkárságvezető lesz az MNB-ben, de az [origo] értesülései szerint ő tölti be az újonnan létrehozott főigazgatói posztot. Megjelent Nagy Róza közigazgatási államtitkár, aki információink szerint szintén a jegybankba tart.

Matolcsy látogatása nem egészen egy órán át tartott. Sándor György, a jegybank ügyvezető igazgatója az intézmény nevében fogadta, és felkísérte a négyfős küldöttséget az elnöki irodába.

Áder János államfő még nem nevezte ki Matolcsyt az MNB elnökének, és a köztársasági elnöki hivatalnál azt mondták érdeklődésünkre, kicsi az esélye, hogy ma ez megtörténjen. Simor András előző elnök mandátuma vasárnap lejárt, Matolcsy kinevezéséig Karvalits Ferenc alelnök a jegybank első embere.

Matolcsy már úgy lépett be az MNB-be, hogy a pár napja maga írta át a jegybank működési rendjét szabályozó alapító okiratot, amely ma életbe is lépett. Mint az [origo] beszámolt róla, ennek értelmében minden jegybanki dolgozó kirúgásáról, felvételéről és javadalmazásáról Matolcsy György dönthet, aki ezt a jogkörét a főigazgatóra testálhatja. Sokan félnek az MNB-ben, hogy tömeges leépítésbe fog az új elnök.