Madoff: A bankok is bűnösek a pilótajátékomban

Vágólapra másolva!
A börtönből vádolta meg a bankokat Bernard Madoff, a világ legnagyobb pilótajátékának szervezője. A befektető szerint Amerika legnagyobb pénzintézetei végig tisztában voltak az általa folytatott illegális tevékenységével, amiben így a bankok is bűnrészesek voltak - írja a Marketwatch.
Vágólapra másolva!

A börtönből küldött emailt a Marketwatch-nak Bernard Madoff, a több milliárd dolláros illegális pilótajáték vezetője. Madoff azt írja, hogy a bankok végig tisztában voltak azzal, hogy pilótajátékot folytat, amihez a pénzintézetek még asszisztáltak is. Ezért ezek a pénzintézetek is bűnrészesek voltak az ő tevékenységében.

Madoff elsősorban a JPMorgant, a Bank of New York Mellont, az HSBC-t és a Citigroup-ot vádolta meg bűnpártolással, mondván ezeknek a bankoknak információi voltak az ő illegális tevékenységeiről, ami ellen nem tettek semmit.

A befektető reméli, hogy a levél segít megfelelően informálni a hatóságokat, hogy azok meghozhassák a megfelelő intézkedéseket és szabályozásokat a pénzintézetekkel szemben. Az érintett hatóságok még nem reagáltak hivatalosan a levél tartalmára. Ezen túl a kereskedő így kívánt hozzájárulni a nyomozáshoz, mivel az ügyészek az elmúlt hetekben azzal vádolták meg a JPMorgant, hogy az nem értesítette egyből a hatóságokat Madoff gyanús pénzügyi tevékenységéről.

A neves befektetési bank már januárban is gyanúba keveredett egy kormányzati vizsgálat után, mely szerint a vállalatnak titokzatos kapcsolata volt a pilótajáték szervező Madoff-fal. A Reuters akkori cikke szerint a JPMorgan nem működött együtt a pilótajáték részleteit vizsgáló hatóságokkal, és nem adta át nekik az általuk kért dokumentumokat. Egyes sejtések szerint ennek egyik oka az lehet, hogy Madoffnak számlája volt a banknál, melyet a saját irodái közötti átutalásokra használt.

Madoff pilótajátéka

Bernard Madoff amerikai üzletember, befektető, a Nasdaq tőzsde egykori elnöke, aki a történelem legnagyobb pénzügyi csalásának, egy 65 milliárd dolláros kárt okozó pilótajátéknak volt a vezetője. Áldozatait a piramisjátékra emlékeztető Ponzi-trükk alapján csapta be: látszatbevételeket produkált nem létező tőzsdei ügyletekből, a korábbi befektetőknek pedig magas kamatokat fizetett az új áldozatok pénzéből. Mint minden pilótajátékban, egyszer csak itt is elfogyott az új belépők pénze, és így nem tudta kifizetni a befektetőit. Végül a fiai "dobták fel" a hatóságoknál, akik 150 év börtönre ítélték.