Lettország bejelentkezett az euróra

Vágólapra másolva!
Rigában már 2014-től euróval fizetnének, miután a balti állam az elmúlt években a válságot túlélve teljesíteni tudta a csatlakozáshoz szükséges pénzügyi kritériumokat.
Vágólapra másolva!

Ahogy az várható volt, Lettország hivatalosan is jelezte csatlakozási kérelmét az euróövezethez. A balti állam teljesítette a pénzügyi követelményeket, és már jövőre bevezetné az eurót, ezzel 18. tagjává válhatna a közös európai valutát használók közösségének. Az ország gazdasága a 2008-ban kitört világgazdasági válság következtében mintegy ötödével zsugorodott, 2009-ben az Európai Unió és az IMF közös pénzügyi segítségére szorult, de többek között annak köszönhetően három év alatt talpra állt.

Míg a lett kormány elkötelezett az euró bevezetése mellett, a helyi közvélemény-kutatások a lakosság megosztottságára világítanak rá, sokan tartanak ugyanis attól, hogy az európai fizetőeszköz megjelenése áremelésekhez is vezet. A jelentkezést kedden nyújtják be hivatalosan Brüsszelben, a csatlakozáshoz az Európai Bizottságnak és az Európai Központi Banknak is meg kell vizsgálnia Lettország megfelelő érettségét. Az unió pénzügyminiszterei várhatóan júliusban bólintanak rá a csatlakozásra. Népszavazást egyelőre nem terveznek a balti országban, a kormány arra számít, hogy a bevezetés határidejének közeledtével a lakosság kedvezőbben ítéli majd meg az európai fizetőeszközt, mert az ösztönözheti a befektetéseket.

Lettország a 2004-es uniós csatlakozása óta az euróhoz kötötte nemzeti fizetőeszközének, a latnak az árfolyamát, és ezt még 2009-ben, a válság legnehezebb évében sem oldotta fel, azaz nem értékelte le saját valutáját. Ehelyett a kormány csökkentette a közszféra béreit, és adókat emelt. Az ország, annak ellenére, hogy gazdasági növekedése éves szinten 5,1 százalékos, továbbra is az egyik legszegényebbnek számít Európában.