Vágólapra másolva!
Az európai tőzsdéken tapasztalható jó hangulat ellenére újra mínuszban zárt a magyar részvényindex, melyet leginkább a MOL és a Richter gyengülése húzott lejjebb. A vételi kedv eltűnésében valószínűleg az is szerepet játszott, hogy a Moody's pesszimista előrejelzést fogalmazott meg a magyar GDP idei alakulására.Európában a vevők dominálnak zárás előtt is, a 600 legnagyobb európai vállalatot tömörítő Stoxx 600 index bő négy és féléves csúcsára került. Ennek következtében Amerikában is jó hangulat uralkodik, melyet a heti friss munkanélküli segélykérelmek vártnál alacsonyabb száma is segített megalapozni. A Dow Jones egyelőre folytatni tudja 9 napja tartó nyerőszériáját, és új történelmi csúcsán mozog, de az S&P 500 is csupán néhány pontra van mindenkori legmagasabb értékétől.
Vágólapra másolva!

Sereghajtó volt a BUX

Az európai tőzsdék emelkedése ellenére a BUX visszacsúszott a negatív tartományba, mely végül 0,6 százalékos mínuszban zárt. A hazai részvényindex ezzel folytatta az elmúlt napokban mutatott gyengülését, mellyel a régióban újra alulteljesítőnek számított. A szomszédos piacok ugyanis Európával együtt tudtak emelkedni, a legjobban a lengyel WIG 20 teljesített 1,3 százalékos pluszával.

A BUX lemaradásában az is szerepet játszhatott, hogy a Moody's hitelminősítő Magyarországra vonatkozó pesszimista előrejelzése szerint 1,2 százalékkal csökkenhet Magyarország GDP-je 2013-ban.

Forrás: [origo]

A hazai részvényindexet leginkább a MOL mélyrepülése húzta lejjebb. Az olajpapír 2,1 százalékot veszített ma értékéből, amivel három hónapja nem látott alacsony szintekre került. A MOL annak ellenére esett, hogy a korábbi tartásról vételre minősítette fel ajánlását a Raiffeisen elemzője. A szakértő a korábbi 19600 forintos célárfolyamot 20500 forintra emelte.

A Richternek is rossz napja volt, mivel 0,9 százalékos esése után 15 hónapos mélypontjára került az árfolyama. Rajtuk kívül a Magyar Telekom tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést, amivel a lélektani 400 forintos szint környékén zárt.

A többi főbb papír közül az OTP 1,3 százalékot, az Egis 1,4 százalékot erősödött, amivel sikeresen korrigálták az elmúlt napok gyengüléseit.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül a CIG Pannónia részvényei 0,4 százalékos pluszban zártak, annak ellenére, hogy a PSZÁF egy ellenőrzés során feltárt hiányosságok miatt 8 millió forint bírásg kifizetésére kötelezte a biztosítót.

A forint piacán kicsit csitultak a kedélyek, és a délelőtti megingás után az euróval szembeni jegyzések 304-as szint felé kezdtek ereszkedni. A dollár/forint árfolyama 234,8-nál, a svájci franké 246,7-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Veszik a részvényeket Európában

Zárás előtt is kitart a jó hangulat az európai tőzsdéken, melyre a kedvezőbb amerikai munkaerőpiaci adat csak "rátett egy lapáttal". A főbb részvényindexek a pozitív tartományban mozognak, amivel tegnapi gyengülésüket korrigálják. Az emelkedés során a 600 legnagyobb európai vállalat részvényeit tömörítő Stoxx 600 index 0,5 százalékos erősödés után 2008 júniusa óta nem látott szintre került. A vételi kedv a német DAX indexet is a lélektani 8000 pontos szint fölé lökte.

Ezen kívül a spanyol kötvényaukció is jól sikerült, melyen 803 millió eurónyi hosszú lejáratú papírt adott el ma Spanyolország, magas kereslet mellett.

Nem változtatott az alapkamat nagyságán a svájci jegybank a mai ülésen, de jelezték, hogy az 1,2-es EURCHF minimum szintet fenn akarják tartani az európai válság miatt, hogy ne kezdődjön meg a drasztikus svájci frankerősödés. 2013-ban 0,2 százalékot eshet az infláció, míg 2014-ben minimális, 0,2 százalékos árszint emelkedésre számít a jegybank

Forrás: [origo]

A Lufthansa részvényei 3 százalékos pluszal támogatják a német DAX indexet, miután a légitársaság 108 Airbus repülőgépet fog rendelni az EADS-tól. A csomag nagyobb részét üzemanyagtakarékos gépek teszik ki. A vállalat a gyorsjelentésében már jelezte, hogy felfrissítené gépparkját.

A BMW 0,7 százalékot veszített értékéből annak ellenére, hogy az elemzői konszenzussal nagyjából megegyező lett az autógyártó 2012-es gyorsjelentése. Az árbevétel 76,8 milliárd euróra rúgott (várt: 76,7 milliárd euró), míg az üzemi eredmény 8,3 milliárd eurót tett ki (várt: 8,28 milliárd euró). A német autógyártó 2,5 eurós részvényenkénti osztalék fizetését tervezi a 2012-es év után, ami viszont némileg csalódást keltő, többen 2,6 euróra számítottak, valószínűleg ennek köszönhető a részvények esése.

Az ENI 2,6 százalékos drágulással támogatja az olasz FTSE/MIB-t, miután Kína legnagyobb olajtársasága, a China National Petroleum Corporation 4,2 milliárd dollárért megvásárolja az olasz cég egyik mozambiki gázprojektjének egy részét.

Ezen túl a Generali 6 százalékos pluszban mozog annak ellenére, hogy az elemzői konszenzushoz képest nagyobb veszteséget ért el az olasz biztosító 2012 utolsó három hónapjában. A negyedik negyedév során komoly céltartalékolást kellett végrehajtania a pénzintézetnek. Éves szinten azonban sikerült a várakozásokat túlteljesíteni.

Csúcsközelben az S&P 500

Kellemes meglepetést okozott Amerikában a mai munkaerőpiaci adat, mely szerint a várt 350 ezer fő helyett 322 ezren folyamodtak a múlt héten munkanélküli segélyhez. A múlt heti adatot viszont 340 ererről 342 ezerre módosították.

A termelői árindex a vártnak megfelelően alakult, mivel 0,7 százalékos bővülést mutatott februárban havi alapon.

A délutáni makroadatok, valamint az európai tőzsdék jó teljesítménye az USA parkettjein is segített megalapozni a jó hangulatot, ahol a nagy kérdés, hogy a Dow Jones tudja-e folytatni kilenc napja tartó emelkedését. A mutató egyelőre 0,4 százalékos pluszban mozog, amivel a 14500 pontos szintet is átvitte, és új történelmi csúcsára került.

Az S&P 500 is egyre közelebb kúszik 2007-ben ütött mindenkori legmagasabb értékéhez, melytől mai 0,4 százalékos erősödése után már csak néhány pontra található. Rajtuk kívül a Nasdaq is emelkedik, 0,2 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül csupán kettő nem képes emelkedésre, a legjobban az energiaipari vállalatok teljesítenek 1 százalékos drágulásukkal.

Forrás: [origo]

Az Etrade papírjainak viszont nincs jó napjuk, miután a vállalat legnagyobb tulajdonosa, a Citadel bejelentette, hogy megválik a cégben meglévő részvénypakkjától. Az Etrade részvények közel 6 százalékot zuhantak a hírre.

A nyersanyagok közül az arany 0,3 százalékot veszített értékéből, amivel az 1584 dolláros szint környékén tanyázik, míg a WTI nyersolaj 0,2 százalékos erősödés után 92,7 dollárnál mozog.