Vágólapra másolva!
Továbbra is a ciprusi válság miatt aggódnak a külföldi tőzsdéken, melyek nagyobb eladói nyomás alá kerültek ma. A hangulatot csak tovább rontotta, hogy a ciprusi pénzügyminiszter mai közlése szerint a Laiki bank nagybetétesei akár a tervezettnél kétszer nagyobb veszteséget lehetnek kénytelenek elszenvedni, valamint az olasz kormányalakításnak a lehetősége is halványul Pier Luigi Bersani mai nyilatkozata szerint. Az európai részvényindexek a negatív tartományban mozognak, a görög mutató pedig nagyobb zuhanáson megy keresztül az ország Ciprussal kapcsolatos szoros kapcsolata miatt. Emiatt Amerikában is az eladók kerültek fölénybe a piacokon, az S&P 500 és a Dow Jones is távolodik történelmi csúcsától, melyeken a vártnál kissé gyengébb makroadat sem tud segíteni. Itthon szintén mínuszokat lehetett látni, a BUX nem tudta folytatni tegnap megkezdett emelkedését, amiben leginkább az OTP nagyobb esése volt a ludas.
Vágólapra másolva!

Nagyot zuhant az OTP

Ahogy Európában romlott a hangulat, úgy tűnt el a hazai parketten is az optimizmus, ahol a BUX végül 0,7 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A régiós piacokon szintén az eladók voltak fölényben, egyedül a lengyel WIG részvényindex lógott ki a sorból, melyet többek között a PGE és a Kernel 2,7 százalékos emelkedése segített 0,8 százalékos pluszhoz.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet leginkább az európai bankokkal együtt zuhanó OTP esése húzta lejjebb, a magyar bankpapír 1,8 százalékkal értékelődött ma le. Az OTP ezzel teljesen eltűntette tegnapi nagyobb előnyét, és a 4400-as szintig ereszkedett vissza.

A többi főbb papír közül a Richter 0,3 százalékot, a MOL 0,03 százalékot veszített értékéből. Üdítő kivételként a Magyar Telekom és az Egis tudott egyedül pluszban zárni, a telekompapír 0,7 százalékot erősödött ma, amiben a cégnél végbemenő jelentős változások bejelentésének is lehet szerepe. A vállalat egyrészt egységesíti márkastruktúráját, továbbá az év végéig az ország lakosságának közel 40 százaléka számára teszi elérhetővé 4G/LTE alapú mobilinternet szolgáltatását. Az Egis 0,2 százalékot erősödött.

Forrás: [origo]

A forint délelőtt újabb bő egyhetes csúcsot ütött az euróval szemben, azonban a rosszabb részvénypiaci hangulat nem támogatta a további erősödését, így az árfolyama késő délután a 303,7-es szint környékén mozog. A dollár/forint jegyzése 237,6-nál, a svájci franké 249,2-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nagyot zuhant a görög tőzsde

Változatlanul leginkább a ciprusi válság határozza meg az európai tőzsdéken uralkodó hangulatot, ahol a részvényindexek zárás előtt is a negatív tartományban mozognak. A ciprusi bankokban lévő betétek megadóztatása, és a bankmentéshez való felhasználásuk kifejezetten negatív üzenetet hordoz, mivel a befektetők azon aggodalmát táplálja, hogy a szigetországban alkalmazott megoldások példaként fognak szolgálni a jövőbeni bankválságok során.

A piaci szereplők aggodalmát támasztja alá, hogy az Európai Bizottság tegnapi közleménye szerint olyan jogszabály-javaslat készülhet, mely megengedné a 100 ezer euró feletti betétek felhasználását a bajban lévő bankok kisegítésére az eurózónában. A legfrissebb hírek szerint a ciprusi Laiki bank nagybetétesei 80 százalékos veszteségeket is kénytelenek lesznek elszenvedni, ami jóval nagyobb a korábban jelzett 40 százaléknál.

Ezen kívül Nagy-Britanniából is negatív hírek érkeznek, melyek szerint 25 milliárd fontos tőkeemelésre lenne szüksége a brit bankszektornak, részben az eurózónában lévő kockázatos kitettségeiken elszenvedhető veszteségek fedezése érdekében.

A ciprusi bankok csütörtökön nyitnak ki újra, és a nagyobb betétkivonások, és a pénzek külföldre menekítésének megakadályozás érdekében tőkekorlátozások bevezetését jelentették be ma délelőtt. Az intézkedések hét napig lesznek érvényben, ugyanakkor sokan úgy érvelnek, hogy azok ellentétesek a szabad tőkeáramlást biztosító EU-alapelve

Ráadásul egyre halványul az olasz kormányalakítás valószínűsége, miután a választásokon a legtöbb szavazatot megszerző Bersani úgy nyilatkozott, továbbra is messze vannak az álláspontok az érintettek között a kormányalakítással kapcsolatban.Bersani az itáliai politikai káosz miatt nem kíván koalícióra lépni egyik párttal sem, emiatt valószínűleg új választásokra lesz szükség.

Ezzel pedig továbbra is kétséges, hogy Olaszországban folytatódni tudnak-e a megkezdett reformfolyamatok, melyek az eurózóna továbbra fennmaradása érdekében is szükségesek lennének.

Európában a ciprusi bankválság következtében a bankpapírokat kezdték ma ütni leginkább, az olasz Banco Popolare 3,5 százalékot, a spanyol Banco Santander 2,1 százalékot, a Banco Popular Espanol 3,7 százalékot, a francia Credit Agricole 0,7 százalékot veszített értékéből. A legnagyobb esést a görög tőzsde szenvedte el, ahol komoly pánik alakult ki a ciprusi válság miatt, mivel a két ország szoros kapcsolatban áll egymással.

Forrás: [origo]

Az olasz Mediaset részvényei nincs hatással a pocsék hangulat, a papírok 8 százalékos pluszban is forogtak, miután a cég közzétette 2012-es eredményeit.

További hír, hogy 1,15 százaléknyi EADS részvénytől válna meg Spanyolország a Reuters értesülései szerint. A jelenlegi árfolyammal számolva 400 millió euró összeget kaphatnak a csomagért a spanyolok, amivel 4 százalékra esne a részesedésük az Airbus repülőgépek gyártásával is foglalkozó vállalatban. Az EADS részvények közel 3 százalékos mínuszban forognak.

A ciprusi aggodalmak az euróra sincsenek jó hatással, a közös fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama négy hónapos mélypontján is megfordult, és késő délután 1,278 körül mozog.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

Kisebb mínuszok Amerikában

Az európai tőzsdék rosszabb teljesítménye az amerikai piacokra is negatív hatással van, a főbb részvényindexek a tengerentúlon is a negatív tartományban mozognak. Az S&P 500-nak tegnap 2 pont hiányzott a csúcsdöntéshez, amitől ma kissé eltávolodott, és már 0,2 százalékos mínuszban található. A Dow Jones szintén távolodik mindenkori legmagasabb értékétől, és 0,3 százalékot veszített értékéből, a Nasdaq árfolyama pedig 0,2 százalékkal került lejjebb.

A mai amerikai makroadat sem segít megalapozni a vételi kedvet, mivel februárban a függőben lévő lakásértékesítések száma 0,4 százalékkal csökkent januárhoz képest, miközben a szakértők csak 0,2 százalékos visszaesésre számítottak.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai vegyesen teljesítenek, a technológiai papírokat leginkább a legnagyobb komponensű Apple 1,8 százalékos zuhanása húzza lejjebb.

Forrás: [origo]

A General Motors részvényei fél százalékos mínuszt szedtek össze annak ellenére, hogy a céghez tartozó Cadillac csoport vezetője több mint 60 százalékos értékesítés növekedést vár Kínában idén, sőt, 2016-ra a jelenlegi szintek háromszorosára rúgó mennyiségű gépkocsit akarnak eladni a legnagyobb luxuspiacon. Az idei értékesítési terv szerint 50 ezer autót adnának el az országban.

A nyersanyagok piacán részben a dollár erősödése miatt nagyot esett az ezüst árfolyama, mely 1 százalékkal került lejjebb.