Vágólapra másolva!
Elképesztően jó munkaerőpiaci adatok láttak napvilágot az Egyesült Államokból, melyek szerint a munkanélküliségi ráta a januári 7,9 százalékról 7,7 százalékra csökkent februárban, míg a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma a várt 165 ezer fő helyett 236 ezer fővel bővült. A határidős indexek pozitívan reagáltak a bejelentésekre, és 0,4 százalékos pluszba ugrottak, a dollár is erősödött, míg az arany gyengült.
Vágólapra másolva!

Csökkent a munkanélküliség

Az amerikai munkaügyi minisztérium imént közzétett makroadatai szerint a 7,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az Egyesült Államokban februárban, ami alacsonyabb a várt, valamint a januári 7,9 százalékos értéknél is. A ráta utoljára 2008 decemberében volt ennyire alacsony szinten.

Forrás: [origo]

A mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak (nonfarm payrolls) számának februári változása szintén kellemes meglepetést okozott 236 ezer fős értékével, ami jóval meghaladta a 165 ezer főre vonatkozó elemzői konszenzust. Az előző havi 157 ezer fős adatot viszont lefelé, 119 ezer főre módosították.

Az ADP szerdai remek munkaerőpiaci adata után arra lehetett számítani, hogy a mai NFP is kellemes meglepetést okozhat. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az ADP-adatok kissé gyengébb előrejelzői a most publikálásra került non-farm payroll adatoknak, azonban a BusinessInsider portál szerint a kapcsolat egyre jobban javul közöttük, ami most is bebizonyosodott.

Forrás: [origo]

Beszakadt az arany

A bejelentésekre kisebb ugrással reagáltak az amerikai határidős indexek, melyek 0,4 százalékos pluszba lendültek. Az arany árfolyama viszont zuhanni kezdett, mivel a munkaerőpiac javulásáról árulkodó adatok felerősítették azokat a félelmeket, hogy a Fed idő előtt befejezheti eszközvásárlási programját. A jegybank ugyanis addig folytatja laza monetáris politikáját, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá nem esik, vagy az infláció nem haladja meg a 2,5 százalékot.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A dollár viszont nagyobbat erősödött, és az euróval szembeni jegyzése az 1,31 körüli szintről 1,3-ig menetelt.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]