OTP: Észak Dél ellen!

Vágólapra másolva!
Kulcsfontosságú szinteken billeg az OTP árfolyama, akár már ma eldőlhet, hogy kitart-e a korábbi kitörés szintje 4400 forintnál. A hírek és az elemzői kommentárok inkább az emelkedő trend végére jellemző képet mutatnak, de a technikai kép akár jó hozam-kockázat arányú beszállásra is lehetőséget adhat, ha jó irányba billennek a dolgok. A szigorú kockázatkezelést persze soha nem szabad sutba dobnunk.
Vágólapra másolva!

A mai legfőbb kérdés az OTP számára, hogy vajon el tud-e rugaszkodni az árfolyam a 4400 forintos szintről, és a felfokozott kedéyek lecsillapodása után emelkedésbe fordul-e az árfolyam.

A tegnapi kereskedést a ciprusi hírek irányították, és a magyar blue chipek is kezdetben emelkedéssel díjazták a sok további kérdést felvető mentőcsomagot, de a lelkesedés a nap derekán alábbhagyott és az OTP esetében egy elég masszív eladói nyomás volt érzékelhető zárásig, aminek következtében egy kritikus szinten zárt a legforgalmasabb részvényünk.

A 4400 forintos szint egy nagyon fontos tartópillérnek kellene lennie, mert a januári kitörésben pont ezt a szintet kellett legyűrnie, hogy megnyíljon a tér az emelkedés előtt, ami, mint tudjuk, végül 4900 körüli tartományban megállt, és a további emelkedésben bízóknak sajnálatos módon azt kellett tapasztalni, hogy többszöri nekifutásra sem sikerült tovább jutnia. Sőt, jó eséllyel kialakított egy kettős csúcsot, ami meggátolhatja a közeljövőben a korábban célként meghatározott 5300 forintos technikai célár elérésében is.

Nem túl biztató, hogy a nagy elemző cégek megkésve jöttek elő az OTP-nél céláremelésekkel, mert a tapasztalat az, hogy ez már nem ad további katalizátort az emelkedésnek, viszont a korábban bevásárlók nagyobb mennyiségű részvényt tudnak profittal eladni.

A jelenlegi szintről egy sikeres elrugaszkodás esetén az árfolyam 4650 forintig mehetne, később a 4950 forint is elérhető lehet, de ehhez valószínűleg a Magyarországgal kapcsolatos híreknek kellene javulnia. A jegybank mai kamatmeghatározó ülése utáni jegybanki nyilatkozat jó iránymutató lehet arra nézve, hogy mire kell készülni az új vezetéstől. Abban az esetben, ha nem csökkentenének kamatot (amire kevesebb esély van talán), a forint erősödéssel reagálna, ami jótékony hatással lenne az OTP-re is. Az alapforgatókönyv ezzel együtt a 25 bázispontos kamatvágás, ami valószínűleg nem okozna igazi meglepetést a piacon.

A 4400 forint letörése esetén valószínűleg betöltenénk egy korábban hagyott rést 4170 és 4186 forint között, ami körülbelül megegyezik a 4200 forintos támaszszinttel, de a hosszab távú emelkedő trend alja is támaszt adhat, ami 4241 forintnál van.

Összefoglalva azt lehetne mondani, hogy egy további esés esetén sem kellene 4-5 százaléknál nagyobb veszteséggel számolni (a veszteséget behatároló stop-loss megbízásról soha ne feledkezzünk el), és a kockázatok ugyan nem kicsik, de jó beszállási pillanatok ritkán kötődnek jó hírekhez. Ezeken az árfolyamszinteken tehát inkább a beszállási pillanatot érdemes keresni.

Az OTP árfolyama