Sokat kerestünk az exporton

Vágólapra másolva!
Tavaly a kivitel euróban számolva 0,1 százalékkal haladta meg az előző évit, a behozatal pedig 0,5 százalékkal nőtt, a külkereskedelmi mérleg aktívuma 6,8 milliárd eurót tett ki, 237 millió euróval kevesebbet, mint 2011-ben - közölte a Központi Statisztikai Hivatal hétfőn.
Vágólapra másolva!

Kicsit korrigálta előzetes külkereskedelmi adatait a Központi Statisztikai Hivatal (KSH): a tavalyi egész éves importot enyhén felfelé, az exportot lefelé módosította. Decemberben az export euróban 8,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, a behozatal értéke pedig 6,2 százalékkal csökkent. Tavaly az év egészében a behozatal forintban mért árszínvonala 4,2, a kivitelé 2,9 százalékkal emelkedett az előző évhez képest. A cserearány 1,2 százalékkal romlott. A forint a dollárhoz viszonyítva 12, az euróhoz mérten 3,3 százalékkal gyengült.

A február elején közölt előzetes adatok szerint 2012-ben az export 0,2 százalékkal, az import 0,4 százalékkal nőtt euróban, a 6,93 milliárd euró külkereskedelmi többlet alig maradt el az előző évi 7,061 milliárd eurótól. Tavaly a kivitel volumene 0,9 százalékkal haladta meg az előző évit, a behozatalé nem változott.

Magyarország legfőbb külkereskedelmi partnere mindkét irányban Németország volt, a kivitelnél a további sorrend: Románia, Szlovákia, Ausztria, Olaszország, a behozatalnál: Oroszország, Ausztria, Kína, Szlovákia.

Tavaly az Európai Unióba irányuló kivitel volumene 0,9, az onnan érkező behozatalé 1,9 százalékkal volt több, mint 2011-ben. Külkereskedelmi egyenlegünk aktívuma az unió tagjaival szemben 184 milliárd forinttal romlott.

Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben az export volumene 0,8 százalékkal bővült, az importé 4,5 százalékkal százalékkal elmaradt az egy évvel azelőttitől. A külkereskedelmi mérleg hiánya 724 milliárd forint volt, 177 milliárd forinttal kevesebb, mint 2011-ben.