Nagyon veszik az eurós államkötvényt

Vágólapra másolva!
A Prémium Euró Magyar Államkötvényből összesen 1,45 milliárd euró értékben vásároltak február végéig. Az év első két hónapjában 1,14 milliárdnyi volt az állomány növekménye - tette közzé az Államadósság Kezelő Központ.
Vágólapra másolva!

Február végéig, a Pemák névre hallgató államkötvény bevezetése óta eltelt bő három hónap alatt 1,45 milliárd euró értékben kelt el az állampapírból. A papírból az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) legutóbb ötszáz millió euró értékben bocsátott ki, amely közel két hónap alatt csaknem el is fogyott.

Tavaly év végén a teljes állomány 309 millió eurót tett ki, ebből a belföldi intézményi befektetők 208, a háztartások 87, a külföldi befektetők 15 millió euró összegben vásároltak. A nagy kereslet miatt az adósságkezelő januárban 1 milliárd euróra emelte meg a kibocsátott mennyiséget.

Január végére a Pemák állománya 1346 millió euróra növekedett. A februári 104 millió eurónyi értékesített mennyiségből 38 milliárdnyit a lakosság, 48 milliárdnyit belföldi intézmények és 18 milliárd euró összegben külföldi befektetők vásároltak. A teljes állományból a háztartások részaránya 11,3 százalék, a belföldi intézményi befektetőké 85,7, a külföldieké pedig 3 százalékos.

Az ÁKK Zrt. kiemelt célja 2013-ban is az államadósság belföldi befektetők, ezen belül elsősorban a lakosság által történő finanszírozásának növelése. Továbbra is célja, hogy a lakosság forint megtakarításai mellett, a befektetendő euróit is hosszabb futamidejű lekötések felé terelje.