Vágólapra másolva!
Kedvező hangulatban folyt a kereskedés az amerikai tőzsdéken, ahol az S&P 500 csupán 2 ponttal maradt el mindenkori legmagasabb záróértékétől, és a Dow Jones is történelmi csúcsa körül mozgott. A vételi kedvet a pozitívabb makroadatok segítettek megalapozni, és a csúcsdöntés elmaradásában vélhetően a Ciprussal kapcsolatos aggodalmak játszottak szerepet. Az amerikai börzék jó teljesítménye Ázsiára is kedvező hatással van, ahol szintén a vevők vannak többségben. A mutatók mérsékelt erősödésre képesek, melynek során a hongkongi Hang Seng bő egyhetes csúcsára ért.Ennek következtében Európában 0,1-0,2 százalékos emelkedésekre lehet felkészülni nyitás után a határidős indexek alapján.
Vágólapra másolva!

Amerika segítségével erősödik Ázsia

Az amerikai piacok jó teljesítménye kedvező hatással van az ázsiai börzékre is, ahol a ciprusi aggodalmak ma nem tudják elrontani a hangulatot. A vételi kedvet a kedvezőbb amerikai makroadatok segítettek megalapozni, és a nagyobb emelkedések vélhetően az Európai Bizottság kissé negatív közleménye miatt maradhatnak el.

Az EB szerint ugyanis olyan jogszabály-javaslat készülhet, mely megengedné a 100 ezer euró feletti betétek felhasználását a bajban lévő bankok kisegítésére az eurózónában. Így a 100 ezer eurónál nagyobb betétek befagyasztása, és bankmentéshez való felhasználásuk más eurózóna-tagországokban is elképzelhetőek.

Az ázsiai részvényindexek sorát az ausztrál S&P/ASX 200 vezeti 0,9 százalékos emelkedésével, míg a többi mutató ennél mérsékeltebb erősödésre képes. A hongkongi Hang Seng bő egy hetes csúcsára ugrott, a kínai Shanghai Composite viszont a lélektani 2300 pontos szint körül billeg.

A dél-koreai Kospit a Samsung 0,3 százalékos mínusza tartja vissza, mivel a technológiai óriás papírjai annak ellenére gyengültek, hogy meghaladja a 10 millió darabot az előrendelt Samsung Galaxy S4-es készülékek száma a Korea Economic Daily szerint. Az okostelefont március közepén mutatták be, és elvileg a jövő hónap elején kerül a boltokba. Árgus szemekkel figyelik majd a befektetők az értékesítés alakulását és azt, hogy mekkora szeletet tud kihasítani majd a piacból.

Forrás: [origo]

Csúcsközelben az S&P 500

Kellemes hangulat uralkodott tegnap az amerikai tőzsdéken, melyet a kedvező lakáspiaci makroadatok is segítettek megalapozni. Az S&P Case-Shiller lakáspiaci árindex szerint 2006 júniusa óta nem látott mértékben drágultak az ingatlanok a legnagyobb amerikai nagyvárosokban, és az újlakás értékesítések száma szerint január-februárban 2008 óta nem látott növekedés volt látható az újlakás-érékesítési piacon az év első két hónapjában.

Az amerikai fogyasztói bizalom kissé gyengébb értéke, valamint ciprusi válság továbbterjedése miatti aggodalmak sem tudták elrontani a hangulatot a piacokon, ahol a vevők voltak többségben a kereskedés során.

Így a részvényindexek tovább másztak felfelé, végül az S&P 500 0,8 százalékos emelkedés után csupán 2 ponttal zárt mindenkori legmagasabb zárócsúcsa alatt. A Dow Jones szintén 0,8 százalékos pluszban zárt, és változatlanul történelmi csúcsa körül található, míg a Nasdaq fél százalékot tudott erősödni.

Forrás: [origo]

S&P 500 értéke (pontban)

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai kivétel nélkül a pozitív tartományban fejezték be a kereskedést, a legjobban az egészségügyi és energiaipari cégek papírjai teljesítettek. A technológiai szektort leginkább a HP 2,3 százalékos, és az Intel 2,9 százalékos erősödése segítette. Az Intel emelkedésében az játszhat szerepet, hogy a Bloomberg arról számolt be, a chipgyártó a Time Warnerrel, az NBCUniversallal és a Viacommal tárgyal online fizetős TV műsorok nyújtásáról.

Forrás: [origo]

További hír, hogy 667 millió új részvény eladását tervezi az élelmiszeriparban tevékenykedő Pinnacle Foods elsődleges kibocsátás keretében. A Blackstone kockázati tőke társaság által birtokolt cég kapitalizációja az IPO révén 2,34 milliárd dollár körül alakulhat a Financial Times szerint. A befolyó pénzből a társaság hitelek visszafizetését tervezi.

5,4 százalékot emelkedett tegnap a Netflix, miután a Pacific Crest elemzője 160 dollárról 225 dollárra emelte a részvény célárát. A szakértő arra számít, hogy javulnak az online stream szolgáltatást nyújtó vállalatnál az árrések és az előfizetők száma is bővül majd.

Ezen túl a 2008-ban szerzett Goldman Sachs warrantokat részvényre cseréli Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway. Az ügylet keretében 9,2 millió Goldman részvényt kap majd Buffett és ezzel a 10 legnagyobb részvényes közé lép elő. Az eredeti 5 milliárd dolláros befektetésen felül Buffett nagyjából 4,7 milliárd dollárnyi profitot érhet el. A Berkshire részvényei ezután 1,4 százalékos, a Goldman papírjai pedig 0,3 százalékos pluszban zártak.

Ma nem lehet a tegnapihoz hasonló makroadat dömpingre számítani, a fontosabbak közül csupán a februári függőben lévő lakásépítések számát fogják közzétenni az Egyesült Államokban.