Ez így nagyon kevés a BlackBerry-től

Vágólapra másolva!
Közel 20 százalékot zuhant a BlackBerry árfolyama nagyjából két kereskedési nap alatt, miután sokkal kisebb érdeklődés fogadta a Z10-esek amerikai piacokon történő bemutatkozását, mint korábban az Apple, vagy a Samsung termékeit. Bár a csalódást keltő érdeklődést számos tényező szerencsétlen együtt állása is eredményezhette, a Goldman Sachs elemzői kíméletlenül leminősítették a céget, ami megkérdőjelezheti a nagy "visszatérés" sikerességét.
Vágólapra másolva!

Hol vannak az üzletek előtt kígyózó sorok?

Bár a BlackBerry pénteken indította útjára legújabb csúcsmodelljét az USA-ban, a Z10-es készülékett, de közel sem övezte akkora érdeklődés, mint ahogyan azt az Apple, vagy Samsung termékek esetében már megszoktuk. A Marketwatch által megkérdezett szakértők szerint ez számos okra vezethető vissza:

1. A BlackBerry forgalmazása nem egy adott időponttól kezdődik, hanem közel egyhetes periódusban zajlik. A legnagyobb mobilszolgáltatók közül az AT&T pénteken kezdte el értékesíteni a telefonokat, a T-Mobile USA a hét közepétől árulja a Z10-eseket, míg a Verizon csak péntektől teszi elérhetővé a legújabb BlackBerry-ket, igaz utóbbi teljesen egyedi, fehér kiszerelésben is kínálja majd a telefont.

2. A boltokban lévő vásárlások száma nem tükrözi hűen a termék iránti kereslet valós erejét, hiszen az internetes vásárlások az USA-ban (különösen a jelenlegi zord időjárási körülmények között) elég nagy százalékát tehetik ki a teljes keresletnek, de erről csak később győződhetnek meg befektetők.

3. Ha a BlackBerry felhasználóit jobban megvizsgálják, akkor elképzelhető, hogy a vásárlók egy része ragaszkodik a tradicionális BlackBerry (billentyűzettel rendelkező) telefonokhoz, így egész egyszerűen nem vásárolják meg a Z10-est, és inkább kivárnak a Q10-es telefonok április végén, május elején történő érkezéséig.

4. Szintén csökkenhet a vásárlások száma a Samsung miatt is, a dél-koreai gyártó április végén kezdi értékesíteni az új, Galaxy S4-es csúcstelefonját, így tehát sokan kivárhatnak, hogy eldöntsék, melyik telefon mellett teszik le végül a voksukat.

Nem jött tűzbe a Goldman Sachs sem

A pénteki csalódást keltő "lelkesedés" után a Goldman Sachs is meglehetősen átgondolta a céggel kapcsolatos álláspontját. A Goldman korábbi vételi ajánlását semlegesre módosította, melyet a pénteki csalódást keltő bemutatkozással indokolt. A Goldman ezzel együtt a 12 havi 19 dolláros célárfolyamot is módosította 17 dollárra. Igaz, az elmúlt pár nap esése után már ismét vaskos emelkedési potenciállal kecsegtethet a cég.

A befektetési bank "ítélete" azért is kedvezőtlen, mivel a Z10-esek amerikai forgalomba kerülése előtt még a Morgan Stanley épp ellenkező kilátásokat fogalmazott meg, és a korábbi 10 dolláros célárfolyamát egészen 22 dollárra emelte meg, főleg a Z10-es telefonoktól várt erőteljes kereslet miatt.

Hatalmas pofon csattant az árfolyamon

Pénteken a kereskedés első óráiban szárnyalt a részvény, a papír a17 dolláros árfolyamot megközelítette. Ezt követően a részvény azonban folyamatosan veszített értékéből, majd a Goldman leminősítése után újabb mélyrepülésbe kezdett, a 13,64 dollárt is elérte az árfolyam. Jelenleg viszont napon belül képes korrigálni a papír.

A BlackBerry árfolyama (3 napi)

Forrás: [origo]

Ezzel együtt a társaság tőzsdei élete nem nevezhető unalmasnak, az utóbbi hónapokban számtalanszor mutatott be nagy megpattanásokat és hatalmas eséseket, így a cég menedzsmentje reménykedhet, hogy ismét "csak" egy hosszú idősoron alig észrevehető visszaesésről van szó, nem pedig a Z10-es készülékek kudarcának egyértelmű jeléről.

A BlackBerry árfolyama (6 havi)

Forrás: [origo]