200 millió dollárral távozhat a Heinz vezére

Vágólapra másolva!
200 millió dollár értékű végkielégítést kaphat Bill Johnson, a Heinz vélhetően távozó vezérigazgatója. A ketchupgyártó felvásárlását még februárban jelentette be Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway és a 3G kockázati tőketársaság. A guru ugyan szeretné ha Johnson maradna a cég élén, a végső döntést azonban a 3G hozta meg.
Vágólapra másolva!

Bill Johnson, a Heinz vezérigazgatója több mint 200 millió dollárral távozhat a ketchupjairól méltán híre vállalat éléről. Mint ismeretes a H. J. Heinz élelmiszeripari céget Warren Buffett befektetési vállalata a Berkshire Hathaway vásárolja fel 28 milliárd dollárért, melyben a 3G Capital kockázati tőketársaság a partnere. A Berkshire és a 3G 72,5 dollárt fog fizetni egy Heinz részvényért, ami nagyjából 20 százalékos prémiumot jelent az ügylet bejelentése előtti, február 13-ai záróárhoz képest.

Johnson tekintélyes összegű végkielégítési csomagot kaphat, ami 56 millió dollár értékben tartalmaz készpénzt, részvényeket és egyéb juttatásokat. Ezen kívül a vezérigazgató tulajdonában van még majdnem 100 millió dollár értékű vállalati részvény, valamint egy további 57 millió dollár értékű kompenzációs csomag is üti még a markát. Az előző pénzügyi évben 16 millió dollár bónuszt kapott a cégtől, amiből 1,3 millió volt a fizetése.

Az előbb említett összegek jól példázzák, hogy milyen sikereket ért el az elmúlt 15 évben, mint a vállalat elnöke és vezérigazgatója, aki regnálása alatt több milliárd dollárnyi értéket teremtett a vállalat részvényeseinek - mondta el Michael Mullen a Heinz szóvivője. Johnson kompenzációs csomagja magában foglalja a vállalatnál töltött 30 éve során felhalmozott részvénypakettjét is, amelynek most learathatja a gyümölcsét, ha úgy gondolja.

Johnson 1998-tól volt vezérigazgatója a Heinznek, azóta körülbelül 40 akvizíciót vezényelt le, illetve segítette a vállalat megjelenését a feltörekvő piacokon, valamint testreszabta a termékportfoliót a marketing és innovációs kiadások megemelése mellett. A ketchupgyártó 11,7 milliárd dollárra növelte árbevételét a 2012-es pénzügyi évben, ami 8,8 százalékos növekedést jelent a megelőző évhez képest.

Forrás: [origo]

Miután bejelentették a felvásárlási ajánlatot Buffet elmondta a CNBC-nek, hogy szeretné, ha Johnson maradna a vezérigazgató, aki erre reagálva kijelentette, hogy "még túl fiatalnak" tartja magát a nyugdíjba vonuláshoz. Azonban ahogy Buffet is elmondta a végső döntést a 3G hozza meg a kérdésben.

A felvásárlás februári bejelentése óta a Heinz részvény árfolyamában nagy mozgások már láthatóak, a 72,5 dolláros felvásárlási ár környékén tartózkodik a kurzus.

A Heinz árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]