Kopits: Magyarország gulyáspopulizmus

Vágólapra másolva!
A többszöri alkotmánymódosítás joggal kap kritikákat külföldről és az Európai Unió politikusaitól, ezek révén ugyanis a parlamentnek gyakorlatilag korlátlan hatalma lett, az Országgyűlés felülírhatja az alkotmánybíróság döntéseit is - írta Kopits György, a Költségvetési Tanács volt elnöke a Wall Street Journal véleményrovatában.
Vágólapra másolva!

Kopits szerint a gazdaságpolitika centralizálása kevesebb figyelmet kap külföldről, holott Matolcsy György jegybankelnökké való kinevezése annak a három évvel ezelőtt elkezdett kampánynak a betetőzése, amelynek révén a kormány csökkenti a fékek és ellensúlyok rendszerét.

A közgazdász úgy fogalmaz, hogy Matolcsy György a kormány által unortodoxnak nevezett gazdaságpolitika fő megalkotója, aki jegybankelnökként a kormánnyal való szorosabb együttműködésre tett ígéretet.

Matolcsy radikális átalakításokba kezdett a jegybankban, az alsóbb szintekről is komoly szaktudású embereket távolított el, köztük Benczúr Pétert (akinek váratlan menesztéséről az [origo] írt először). Kopits szerint azonban a jegybank csak az egyike azon intézményeknek, amelyek a kormány ellenőrzése alá kerültek, ugyanide sorolja a köztársasági elnöki pozíciót, az Állami Számvevőszéket, a Költségvetési Tanácsot és a Gazdasági Versenyhivatalt is.

A rezsicsökkentéssel és a külföldi tulajdonban lévő energiacégek megadóztatásával kapcsolatban gulyáspopulizmusnak nevezi Magyarországot, ahol a kormány a választásokhoz közeledve egyre erősebben próbál visszanyerni valamit elveszített népszerűségéből.

Az intézmények csak látszólag függetlenek, és ezzel Kopits szerint a magyar kormány megsérti az Európai Unió értékeit és törvényeit. Annak szellemét mindenképpen, de lehet, hogy a betűjét is - írja a közgazdász. Kopits ezért kijelenti, itt volna az ideje annak, hogy az európai hatóságok elgondolkozzanak a Magyarország elleni fellépésen a magyar emberek érdekében, illetve azért, hogy ne tűnjön úgy, mintha egy destruktív trendet támogatnának.

Kopits György korábban is kritizálta már a magyar kormányt és gazdaságpolitikáját, Matolcsy Györgyöt pedig alkalmatlannak nevezte, mire az akkori nemzetgazdasági miniszter sértődötten reagált.