Árverezik a román bankokat

Vágólapra másolva!
Nem tartja kizártnak a Raiffeisen Bank International román leánya, hogy a jövőben újabb felvásárlást hajtsanak végre, ugyanakkor egyelőre a Citibank lakossági üzletágának beolvasztása prioritást élvez. Utóbbi megvételét a múlt héten jelentették be, megerősítve a korábbi sajtóértesüléseket. A Raiffeisen helyi egységének vezérigazgatója szerint idén legalább 5 bankot adhatnak el tulajdonosai Romániában.
Vágólapra másolva!

Piaci részesedésük növelése érdekében konszolidáció vár idén a román bankrendszerre a jelenlegi stagnáló gazdasági környezetben - mondta el Steven van Groningen, a Raiffeisen Bank román leányának vezérigazgatója a Bloomberg szerint. Ennek első lépése már is érzékelhető, miután az osztrák bankcsoport helyi operációja a múlt héten jelentette be, hogy megvásárolja a Citibank lakossági üzletágát, ezzel megerősítve a korábbi sajtóhíreket. Az ügylet révén a Raiffeisen mintegy 100 ezer ügyfelet és több mint 90 millió eurónyi forrást akvirált a 2012 év végi adatok alapján.

A vezérigazgató várakozása szerint idén több tranzakcióra is sor kerülhet Romániában, legalább 5 banknak lehet új tulajdonosa. Konkrét pénzintézeteket azonban nem nevezett meg van Groningen. Véleménye szerint a jelenlegi környezet kedvező momentumnak ígérkezik más portfóliók megvásárlásához. Ennek egyik oka, hogy a piacon nincs nagy növekedés.

A román bankrendszernek jelenleg igen komoly gondokkal kel szembenéznie, a bankok összesített eredménye már a harmadik egymást követő évben mutat veszteséget. A tavalyi mínusz 2,1 milliárd lej volt, amiben nagy szerepe volt a nem teljesítő hitelek 18,2 százalékra emelkedésének is.

A Raiffeisen Bank román egysége egyelőre a Citi integrálására fókuszál, ezt követően azonban nem zárható ki, hogy újabb felvásárlási célpont után nézzenek. Steven van Groningen elmondása szerint azonban előbbi mindenképp prioritást élvez.