Vágólapra másolva!
Jól indul a nap a magyar tőzsdén, a BUX 0,7 százalékkal emelkedik, amit az OTP 1,5 százalék feletti erősödéssel segít. A forint is jó formában van, már a 304-es szint alatt van az euróval szembeni keresztárfolyam, holott hétfőn még 308 felett is járt a jegyzés.Nem szavazták meg a ciprusi bankbetétadót, de az ECB leszögezte, hogy továbbra is biztosítja az "életben tartó" likviditást a ciprusi bankok számára. Ez megnyugtathatta a kedélyeket, ugyanis a vezető nyugat-európai tőzsdék pluszban nyitottak, az emelkedést a francia és a német index vezeti.
Vágólapra másolva!

Jól kezdődik a nap

0,7 százalék körüli pluszban nyitott a budapesti tőzsde, úgy tűnik tényleg hamar elmúlt a befektetők félelme. A régióban ezzel a jobban teljesítők között található a hazai börze, ahol a prágai parkett az alulteljesítő.

Forrás: [origo]

Az OTP állt az emelkedés élére, több mint 1,5 százalékkal megy felfelé a bankpapír, de a többi blue-chip is a pozitív tartományban tartózkodik, a MOL 0,6, a Magyar Telekom 0,5 százalékkal erősödik. A két gyógyszerpapír is jól kezdte a napot, a Richter fél százalékkal, míg az Egis 0,2 százalékkal emelkedik.

Forrás: [origo]

Elengedhetik a devizahitelek egy részét a Népszabadság információi szerint. Az adósok negyede nagyobb összeggel tartozik, mint amennyit a mögöttes ingatlan ér. A javaslatot a héten mutathatják meg a kormánynak, így várhatóan néhány hónapon belül akár el is indulhat a program. Az egyik megoldás az lenne, hogy forintosítanák a devizahiteleket és elengednék az összeg egy részét, vagy pedig maradna a devizahitel, de a 90 napon túli tartozással rendelkező adósok is élhetnének az árfolyamgát lehetőségével.

Négy magyar bankot is leminősített a Moody's, az érintett pénzintézetek között az Erste Bank Hungary, az MKB, a Budapest Bank és a K&H áll. A hitelminősítő szerint ugyanis egyre nagyobb mértékben gyengül a gazdasági és működési környezet, ami negatív hatással van az előbb említett bankok hálózatára, eszközminőségére és jövedelmezőségére.

Évente 2-300 városi és elővárosi buszt gyártana a Rába a Volvóval kötött megállapodás értelmében, jelentette be Torma János ügyvezető igazgató, és Mohácsi Béla, az autóbusz üzletág igazgatója tegnapi sajtótájékoztatójukon. A buszágazattól 15-20 milliárd forintos árbevétel növekedést várnak a Rábánál. A hazai gépgyártó már elkezdte keresni hazai beszállítóit, erre június 30-ig jelentkezhetnek a pályázók. A cég papírjaira eddig még nem érkezett kötés.

A belügyminisztérium alá tartozó szervek részére csoportos élet- és balesetbiztosítási szerződést nyújt a jövőben a CIG Pannónia Életbiztosító. A szerződés hatálybalépésekor 58 000 főre terjed majd ki a védelem, azonban a biztosítottak száma a szerződés időtartama alatt 5 százalékkal eltérhet az eredeti biztosítottak létszámától. A biztosítási díj összege egy biztosítási évre 128,5 millió forint. A CIG Pannónia részvények 9 százalékkal ugrottak reggel.

A forint nagyot erősödik már a 304-es szint alatt van az euróval szembeni jegyzés. A dollár/forint jegyzés 235,6 körül, míg a svájci frankkal szembeni keresztárfolyam 248,7-nél ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Ugranak az európai piacok

Nem szavazta meg a ciprusi parlament a betétadóról szóló törvényt, ami a 10 milliárd eurós nemzetközi mentőcsomag előfeltétele lenne. Az ECB ugyanakkor sietett leszögezni, hogy a ciprusi bankoknak továbbra is biztosítja az "életben tartó" likviditást. Az EU pénzügyminiszterei hangsúlyozták, hogy készek kitartani az eredeti ajánlat mellett, de a végső döntést a ciprusiaknak kell meghozni.

Michael Sarris ciprusi pénzügyminiszter cáfolta a lemondásával kapcsolatban megjelent tegnapi sajtóértesüléseket, aki egyébként tegnap Moszkvában tartózkodott, mert az oroszok is segítőkezet nyújtanának az országnak a pénzügyi stabilitás helyreállításához.

Úgy tűnik összességében pozitívan fogadják a híreket a piacok, habár a ciprusi helyzet még messze nem oldódott meg. A vezető nyugat-európai tőzsdék emelkedéssel kezdték a napot, az élen a francia és a német index áll.

Forrás: [origo]

Tegnap 4 havi mélypontjára esett az EUR/USD keresztárfolyam, a jegyzés az 1,2844-es szintet is elérte napközben, bár a sikertelen szavazás hírére és az ECB bejelentésére valamelyest enyhült a nyomás, mivel előbbit a betétek biztonsága, utóbbit pedig a ciprusi bankrendszer stabilitása miatt lehetett pozitív hírnek tekinteni. Ma reggel már 1,29 közelében van az EUR/USD.

Közel 400 ezer autót hív vissza Kínában a Volkswagen, melynek költsége a 600 millió dollárt is elérheti. A Volkswagen hét autótípusban talált különféle váltóproblémákat, bár elmondásuk szerint a probléma eddig nem okozott baleseteket. A hír meglehetősen rosszul érintheti a német autógyártót, hiszen pont a napokban jelentették be, hogy az elkövetkező években kétszeresére növelnék a Kínában gyártott autóik számát. Az autógyártó részvényei 0,8 százalékkal emelkednek reggel.