Vágólapra másolva!
Amerikában történelmi csúcson is járt a Dow Jones index, viszont minden főbb benchmark is pozitív, 1 százalék feletti pluszokban tartózkodik.Jó volt ma a hangulat Európában, a vezető indexek szinte kivétel nélkül pluszban zártak, egyedül a görög piacokon láthattunk esést.Jól teljesített a hazai piac, a BUX 1 százalék feletti pluszban zárta a mai napot. A forint árfolyama viszont csúnyán elszaladt az euróval szemben, nap közben már 299 felett is járt, bár onnan némi erősödés látható.
Vágólapra másolva!

Történelmi csúcson járt a Dow

Benézett történelmi csúcs fölé a Dow Jones, ami jelenleg 1,09 százalékos pluszban van. Jól teljesít az amerikai piac minden főbb indexe, az emelkedés mértéke 1 százalék feletti.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül egyelőre az egészségügy, valamint a ciklikus fogyasztás szektorban szereplő cégek teljesítenek jól, míg az energiaipar képviselői közel 0,6 százalékos mínuszokkal alulteljesítőnek számítanak.

Forrás: [origo]

2 százalékos emelkedésben van a Qualcomm árfolyama miután a vállalat bejelentette, hogy jelentősen, 40 százalékkal emeli meg az osztalékot a tavalyi 25 centről, 35 centre negyedéves szinten. A cég ezzel együtt nyilvánosságra hozta 5 milliárd dollár értékű részvény visszavásárlási programját. A jelenleg futó 4 milliárd dolláros programból még 2,5 milliárd hátra van, melyet az újjal váltja fel a chipgyártó.

10 millió részvényt öntött a piacra a JC Penney második legnagyobb részvényesének számító Vornado Realty Trust. A Vornado döntése mögött vélhetően a múlthéten közzétett pocsék gyorsjelentés áll. A 10 millió részvény árfolyama 16,4-16,6 dollár között mozgott. A diszkonttal értékesített papírok 225 millió dolláros veszteséget okozhattak a Vornado számára.

A JC Penney árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]

Pozitív hangulat volt Európában

Jól teljesítettek ma a nyugat-európai piacok, 1,3-2,4 százalékos pluszokban zártak, az olasz FTSE/MIB vezetésével. Az Európában lévő kedvező hangulat vélhetően a szolgáltató szektor beszerzési menedzserindexének köszönhető, ami 47,9 pontos értékével meghaladta az elemzői várakozásban szereplő 47,3 pontos értéket. Nem ment viszont jól a piac Görögországban, az ASE index 0,3 százalékot veszített értékéből a mai kereskedésben.

Forrás: [origo]


Közzétette 2012-es eredményét a Glencore. A cég 3,06 milliárd eurós egyszeri tételekkel módosított nettó nyereséget ért el, ami viszont elmarad az elemzői konszenzusban szereplő 3,14 milliárdtól. Ugyanakkor a 2012-es árbevétel és EBITDA magasabb lett, mint amire a Bloomberg által megkérdezett elemzők számítottak. A vállalat megemelte az osztalékot is, és 15,75 centet tervez fizetni részvényenként. A jelentésre az árfolyam jól reagált, közel 5,5 százalékos pluszban fejezte be a keddi kereskedést a kurzus. Fontos hír még a cég kapcsán, hogy a Glencore és az Xstrata tervezett összeolvadását egy hónappal, április 16-ra tolták el.

Több mint 6 százalékot emelkedett ma a Xstrata is, miután az elemzői várakozásokon felül teljesített 2012-ben. A cég a főbb mutatókban (árbevétel, EBIDTA, nettó eredmény) túlszárnyalta az elemzői konszenzust, valamint részvényeként 45 centes osztalékot tervez fizetni, az elemzők által várt 38 centtel szemben. A társaság szerint a gazdaság talpra állása folyamatban van, főleg Kínában és az USA-ban, ahol a termékeik iránti keresletre erősödésére igazán számítanak.

2 százalékos pluszban zárt a felemás jelentést közzétevő német RWE. Az energiaszolgáltató üzemi eredménye 6,42 euró lett, ami meghaladja az elemzői várakozásokban szereplő 5,97 milliárd eurós értéket. Szintén pozitívum, hogy az EBITDA értéke 9,31 milliárd eurós összegével túlteljesíti az elemzők által várt 8,76 milliárdot. Nettó eredmény szintjén azonban csalódást okozott a cég, csupán 2,46 milliárd eurós nyereséget értek el, míg az elemzők 2,51 milliárdot vártak. A társaság az idei évre 7 milliárd eurós eszközértékesítést tervezett.

Elmaradt az elemzői várakozásoktól a német Beiersdorf jelentése, mind az EBIT, mind az adózás utáni eredmény szintjén. Ennek ellenére a Nívea termékeket is forgalmazó társaság papírjai 1,5 százalékot drágultak a mai kereskedésben, amit vélhetően az Európában jellemző pozitív hangulat okozott.

300 közelében az euró

Sorozatban harmadjára sikerült a meghirdetett 50 milliárd forint feletti állampapírt értékesíteni, valamint közel 3 éve a legalacsonyabb átlaghozam alakult ki a mai 3 hónapos DKJ-aukción. A 147,2 milliárd forintos vételi ajánlatból 60 milliárdot fogadott el az ÁKK. A 4,93 százalékos átlaghozam 14 bázisponttal múlja alul a legutóbbi aukciós átlaghozamot, míg a tegnapi másodpiaci hozamnál 5 bázisponttal magasabb.

A befektetők rendkívül tartanak a Jegybank esetleges "unortodox" politikája miatt, aminek hatására már 299 felett is járt az EUR/HUF árfolyama. A forint a dollárral szemben 229,50, míg a svájci frankkal szemben 243,50-es szinten mozog.

Az EUR/HUF kurzus

Forrás: [origo]

Jól teljesített ma a BUX, bár régiós viszonylatban nem volt kiemelkedő, ahol 1,1-1,8 százalékos pluszok voltak.

Forrás: [origo]

Kiváló napon van túl az OTP a blue chipek közül, 3,37 százalékos pluszban zárta a mai kereskedést. Szintén jól zárt a MOL, aminek árfolyama 1,12 százalékkal került feljebb. Adták viszont a Magyar Telekom részvényeit, ahol az árfolyam 1,22 százalékkal lett alacsonyabb.

Forrás: [origo]