Vágólapra másolva!
Remek hangulat uralkodik az európai börzéken, minden index legalább 0,5 százalékot emelkedett, de található olyan index is, ami már 1,5 százalékot emelkedett. A dollár euróval szembeni továbbra is emelkedésben van, jelenleg 1,312-nél járnak a jegyzések.297 alatt is megfordult ma az euróval szembeni árfolyam, és stabilan a szint közelében tartózkodik. A forint erősödése mögött a kedvező piaci húzódhat meg, valamint az 1 százalékos pluszban tartózkodó OTP.Némileg árnyaltabb képet mutatnak az amerikai tőzsdék, amik várhatóan tegnapi záróértékük közelében nyithatnak.
Vágólapra másolva!

Jól muzsikál az OTP

Elveszítette első helyét a BUX a régiós börzék között, helyét az osztrák ATX index vette át, ami 1,04 a reggeli órákban százalékot emelkedett.

Forrás: [origo]

A MOL kivételével az összes blue chip emelkedni tudott a reggeli kereskedésben, utóbbi pedig mindössze 100 milliós forgalom mellett érte el a közel 1 százalékos visszaesését. A negyedéves eredményeit ma éjfélkor jelentő OTP-vel szemben egyelőre kitart a bizalom, 1 százalékos pluszban állnak a részvények.

Forrás: [origo]

A magyar gazdaság negyedéves GDP-jének felülvizsgálata nem hozott meglepetést, az előzetes számokkal egyező adatok születtek, 0,9 százalékos volt a negyedéves visszaesés, éves szinten pedig így 2,7 százalékkal zsugorodott a gazdaság. Ahogyan arról az Investor.hu hasábjain már korábban beszámoltunk, a Nemzetgazdasági Minisztérium főleg a mezőgazdasági aszály okozta problémákkal magyarázta a visszaesést.

Jelentősen erősödött a délelőtti órákban a forint, vélhetően a kedvező nemzetközi piaci hangulat hatására. Az euróval szembeni árfolyam a 297 alá is benézett, a dollárral szemben 226,5, míg a svájci frank esetében 240,3-as szintnél jár a forint árfolyama.

Az EURHUF árfolyama (napi)

Forrás: [origo]

Rendkívül pozitív az európai hangulat

Kiváló hangulat uralkodik ma az európai piacokon, a főbb indexek mind 0,5-1,5 százalék körüli pluszokat halmoztak fel. A listavezető továbbra is a spanyol IBEX35 1,51 százalékkal, de 1 százalék feletti mértékben emelkedik az olasz FTSE/MIB index is. A német DAX index pedig mai kitűnő formájának köszönhetően áttörte a 8000-es szintet, igaz csak 8003-ig ment, majd onnan vissza is csúszott 7985 közelébe. Az index egyébként utoljára 2008 elején járt hasonlóan magas szinteken.

Forrás: [origo]

1,2 százalakékkal esett vissza a német ipari termelés februárban, az előző év azonos időszakához képest. Az elemzők 0,4 százalékos növekedésre számítottak, a kedvezőtlen hír hatására azonban csak minimális mértékben csökkent a DAX index.

4,83 százalékra süllyedt a spanyol 10 éves kötvényhozam a másodlagos piacon, utoljára 2010 novemberében volt ennyire alacsony hozam. A jó hangulat vélhetően a kötvénypiacokra is átterjedt, ez okozhatta az alacsony hozamszintet.

Már 3,7 százalékot emelkedett a Lagardere francia média csoport árfolyama, miután bejelentette a társaság, hogy eladja az EADS nevű európai repülőgép-gyártóban meglévő 7,4 százalékos részesedését, ezzel megvalósítva azt a régóta tervezett lépését miszerint megválik minden nem médiához kapcsolódó befektetéseitől.

A Lagardere árfolyama (Párizs)

Forrás: [origo]

11 százalékos mélyrepülést mutattak az olasz bankrészvények a sikertelen választások óta. Az UniCredit és az Intesa Sao Paolo hangsúlyozta, hogy a gazdasági visszaesés rendkívül megnehezíti a helyzetüket, továbbá a hitelezés során is egyre több kétes ügylet merül fel, tovább növelve a veszteségeket. A két cég a jövő héten teszi közzé negyedéves eredményeit, várhatóan 70-170 millió eurós veszteségről szólnak majd a jelentések. A kedvező piaci hangulat hatására ma jól teljesítettek a bankok papírjai, az Unicredit 2,5 százalékot, az Intesa Sao Paolo pedig 1,4 százalékot emelkedett a délelőtti órákban, amik az olasz indexen belül is nagy súlyt képviselnek.

Változatlanul negatívan látja az osztrák bankszektor kilátásait a Moody's, ami az elkövetkezendő egy-másfél évben nem nagyon változhat meg. A hitelminősítő szerint kedvezőtlenül érinti a közép-kelet európai régió legnagyobb hitelezőit a gazdaságok gyenge teljesítménye. A kedvezőtlen hír egyelőre nem okozott visszaesést az Erste, valamint a Raiffeisen árfolyamában.

Mínusz 0,1 és plusz 0,2 százalék körül nyithatnak ma az amerikai piacok a határidős indikációk szerint, viszont a hét utolsó kereskedési napjának megkezdése előtt még fontos adatok érkeznek fél3-kor a tengerentúlról.