Meglódult az Apple - Itt a fordulat?

Vágólapra másolva!
Szépen megindult ma az Apple a ciprusi helyzet miatti bizonytalan környezetben is, ezzel pedig mintha megerősítené a pénteki bágyadt kitörését is. Vannak még akadályok a részvény előtt, de akár tetszetős emelkedést is láthatunk rövid távon, amit a túlzóvá vált pesszimizmus és néhány fundamentális katalizátor is segíthet.
Vágólapra másolva!

Az Apple-ről rengeteg cikket, elemzést lehet olvasni mostanában, a kiemelt figyelem nem véletlen, hiszen bár a tavaly szeptemberi 700 dollár feletti árfolyamszintről 37 százalékot estek a cég részvényei, és így piaci kapitalizációt tekintve elvesztette vezető helyét, de így is e tekintetben a világ egyik legnagyobb cége maradt.

Az elemzések többsége a korábbiakhoz képest pesszimista képet fest- legalábbis rövid, illetve középtávon- a cég jövőjét illetően, elsősorban az erősödő konkurencia, az árbevétel növekedésének lassulása, valamint a szűkülő profitmarzsok miatt. Sokan felróják azt is, hogy az utóbbi időben nem jelent meg a cég új, igazán innovatív termékkel.

Ennek ellenére mind fundamentálisan, mind pedig a technikai elemzés eszközeit segítségül hívva lehet találni pozitívumokat, amik miatt érdemes lehet akár rövid távra elgondolkozni a vételeken. Múlt hétvégi hír, hogy az Apple februári iPhone eladásai meghaladták az elemzői becsléseket, a UBS pedig bár 600 dollárról 560 dollárra csökkentette célárát (növekvő pesszimizmus!), bár továbbra is fenntartja vételi ajánlását.

Továbbá megindultak a spekulációk a cég hatalmas, 137 milliárd dollárt kitevő készpénzállományának csökkentéséről. Ezzel kapcsolatosan a legvalószínűbbnek az osztalék emelése látszik, a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint másfélszeresére növekedhet. Ezzel a technológia szektor egyik legmagasabb osztalékhozammal kecsegtető részvényévé válna az Apple. E tekintetben az S&P 500 indexben is erős szintet képviselne, az indexben szereplő részvények 86 százaléka ennél alacsonyabb osztalékhozamot kínál jelenleg.

És akkor lássuk a technikai képet:

Pénteken egy réssel történő emelkedéssel átlépte a 440 dollár körül húzódó, tavaly szeptember vége óta tartó csökkenő trendet, ami önmagában is pozitív, de ezt tovább erősíti, hogy ezt egy több mint egyhetes oldalazás után tette meg, vagyis rövid távon(?), mintha megtalálta volna az alját a részvény. Pozitívum még, hogy az MACD indikátor is vételi jelzést mutat. Ma lendületesen folytatja a részvény az emelkedést, már 2,4 százaléknál tart.

Rövidtávon elsőként a 465 dollárnál húzódó 50 napos mozgóátlag, utána pedig az 515-520 dollár közötti rés betöltése lehet a cél. Lefelé a 440 dollár elesése már csalódást keltő lenne, 420 dolláros árfolyam alatt viszont egyértelműen az árfolyam további csökkenésére lehet számítani. Mindez azért fontos, mert körültekintő kockázatkezelés, azaz a veszteséget azonnal elvágó stop-loss megbízás nélkül nem érdemes "csatába" indulni, ezt pedig ezek alapján a szintek alapján határozhatjuk meg.

Az Apple árfolyama (dollár)