Kiszállhat az energiabizniszből a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
Folynak az egyeztetések a Magyar Telekomnál arról, hogy miként folytathatnák lakossági energiaszolgáltatási tevékenységüket a rezsicsökkentés következtében, mondta el Christopher Mattheisen a Napinak. Ha nem tudnak árengedményt elérni a nagykereskedőnél, akkor a vezérigazgató elmondása szerint felhagynak a lakossági energiaszolgáltatással.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom jelenleg tárgyalásokat folytat arról, hogyan folytathatja lakossági energiaszolgáltatási tevékenységét. Arról egyeztetnek, hogy a rezsicsökkentés miatt esetlegesen milyen kompenzációt kaphatna a cég, hogy olcsóbban jusson hozzá az energiához.

A Magyar Telekomnak 150 ezer ügyfelének döntő hányada az egyetemes szolgáltatásba tartozik, de ha nem sikerül diszkontot elérni az energia beszerzésénél, a társaság felhagy a lakossági energiaszolgáltatással. A vállalati és nagyvállalati ügyfélkörnek egy ilyen lépés ellenére is tovább értékesítenék az energiát.

A Magyar Telekom 2010 negyedik negyedévében indította el energiaüzletágát, melynek nem a vaskos profit termelése volt a célja, sokkal inkább a vezetékes szegmensben az ügyfelek lemorzsolódásának megállítása. Egy kapcsolódó szolgáltatásként nyújtott energiaszolgáltatást a vállalat, mely a tavalyi negyedik negyedéves összes bevételenek már 6,8 százalékát adta. Mivel az energia kiskereskedelmen a vállalatnak nincs érdemi profitmarzsa, a tevékenység az EBITDA értékéhez és a profithoz már eddig sem tudott érdemi módon hozzájárulni.

Forrás: [origo]

A rezsicsökkentés így értelemszerűen kedvezőtlenül érinti a vállalatot, hiszen annak következtében a lakossági energiaszolgáltatás a jövőben akár veszteséget is termelhet. A beszállítóknál ezért is próbál diszkontot elérni a vállalat, hiszen annak hiányában több érv szól majd a lakossági energiaszolgáltatás elhagyása, mint megtartása mellett. A befektetők valószínűleg nem fogják majd siratni a lakossági energiakiskereskedelem elhagyását, így a vezérigazgató szavai várhatóan nem generálnak majd érdemi hatásokat a részvény piacán.

A Magyar Telekom árfolyama (Ft)

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t is kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.