Vágólapra másolva!
Kifulladni látszik az orosz telekommunikációs óriás, a MegaFon növekedési sztorija azok után, hogy bő három hónap leforgása alatt 50 százalékot száguldott az árfolyam. Tegnap még újabb történelmi csúcsot állított fel a telekompapír, de a siker nem tartott sokáig, ugyanis mára az árfolyam ismét 30 dollár alatt tartózkodik. Fundamentális alapon már az elemzők sem látnak jelentős felérétkelődési lehetőséget a vállalatban, sőt, a szektorhoz képest is túlértékelt a részvény.
Vágólapra másolva!

Már közel sem látni akkora növekedési potenciált a november végén tőzsdére lépő MegaFonban. A második legnagyobb orosz telekommunikációs cég részvénye 50 százalék feletti növekedést produkált bő három hónap leforgása alatt, amire korábban az Investor.hu is többször felhívta a figyelmet a sztori kibontakozása óta. A részvényben egyrészt a fundamentális elemzők sem látnak nagyobb növekedési lehetőséget, valamint a papír árazása sem túl vonzó a jelenlegi szinteken. A technika kép habár hosszú távon még mindig jól fest, rövid távon érdemes lehet nyitott szemmel járni.

A Bloomberg által összegyűjtött elemzői vélemények szerint a MegaFon konszenzus célárfolyama 30,32 dollár, ami csupán kisebb mértékben, 2 százalékkal haladja meg a londoni parketten forgó GDR 29,72 dollár körüli piaci árfolyamát. A november végi kibocsátás óta még egyszer sem fordult elő, hogy a két érték között ilyen elenyésző legyen a különbség, igaz a tegnap napközben felállított történelmi csúcs már ezt a célárat is meghaladta.

Forrás: [origo]

Már nem olcsó a MegaFon

Értékeltsége alapján sem nevezhető olcsónak a második legnagyobb telekommunikációs cég részvénye. A MegaFon a 12 havi előretekintő EV/EBITDA mutató alapján 5,6-szoros értéken forog, amivel nemcsak az európai 5,3-szoros szektor átlagot múlja felül, de még helyi versenytársai között is a legdrágább telekompapírnak számít. Az orosz szektortársak közül az MTS, a Vimpelcom és a Rostelecom is olcsóbbnak tekinthető.

Forrás: [origo]

EV: A saját tőke, a nettó hitelek és a kisebbségi részesedések összértéke. Vagyis a vállalati érték.

EBITDA: A vállalat működési eredménye az adó- és kamatfizetések, valamint az értékcsökkenések levonása előtt. Nagyjából a vállalat működési pénzáramlásának felel meg.

EV/EBITDA: Az EV/EBITDA mutatószám a vállalat teljes értékét (EV, azaz Enterprise Value) hasonlítja a kamat-, adófizetés és értékcsökkenés előtti eredményhez (EBITDA). Tőzsdei cégek értékelésénél sokszor a hasonló vállalatok EV/EBITDA értékének és a vizsgált vállalat EBITDA értékének szorzataként számítjuk vizsgált vállalat cégértékét (EV).



Fontos szintről fordult le

A november végi debütálása óta hatalmas, több mint 50 százalékos növekedést produkált a második legnagyobb orosz mobilszolgáltató GDR-je a londoni parketten. Az árfolyam tegnap új történelmi csúcsot állított fel 31,8 dollár közelében. Elsőre ugyan nem sikerült áttörnie a MegaFonnak a csatornatetőt, de ha mégis összejönne, akkor akár 35 dollár közelébe is emelkedhetne az árfolyam, ami a jelenlegi csatornamagasság eltolásából adódik.

Miután a csatornatetőről lefordult az árfolyam nem zárható ki, hogy a csatorna alját célozza meg, ami jelenleg 28 dollár közelében tartózkodik. Alatta 27 dollár közelében húzódik egy menedékszint, melyet az 50 napos mozgóátlag is erősít. Ezt követően azonban a 20 dollár közelében lévő történelmi minimum ígérkezik markáns támasznak. Az RSI túlvettsége figyelmeztető jelzés lehet, igaz akár huzamosabb ideig is itt tartózkodhat az indikátor.

Forrás: [origo]