Kevesebb közműadót fizethet a Magyar Telekom

Vágólapra másolva!
7,2 milliárd forintnyi közműadót fizethet idén a Magyar Telekom, ami kedvezőbb a társaság korábban közzétett 9-11 milliárd forintos várakozásánál. Ha a jelenlegi 48,3 forintos osztalék várakozáshoz hozzáadjuk a bejelentés 2-4 forintos részvényenkénti pozitív hatását, akkor fenntarthatónak tűnik az elmúlt évek 50 forintos osztaléka. A befektetők a jó híreket pozitívan fogadták a piacon.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom számításai szerint 7,2 milliárd forint adófizetési kötelezettséget jelent a közműadó a 2013-as évre. Az adókötelezettség és az adó tényleges költsége 2013 első negyedévében kerül elkönyvelésre az adóköteles infrastruktúra 2013. január 1-jei állapota alapján. Az adót két egyenlő részletben, márciusban és szeptemberben fizeti be a társaság.

Mi a közművezeték adó?

A törvény alapján a fogyasztók vízellátási, szennyvízellátási és belterületi csapadékvízelvezetési, földgáz-, hő-, és villamosenergia-ellátási, valamint hírközlési igényeinek kiszolgálását lehetővé tevő vezeték nyomvonala után 125 forintot kell méterenként fizetnie az adó alanyának. Hírközlési vezetékek esetén az adó nyomvonalhossztól függően sávosan került meghatározásra: az első 170.000 méter után az adó teljes mértékének 20%-a fizetendő; 170.000 és 250.000 méter közötti része után 40%-a; 250.000 és 300.000 méter közötti része után 80%-a; 300.000 métert meghaladó része után pedig az adó teljes mértéke fizetendő.



A 7,2 milliárd forintos összeg kedvező hír a befektetők számára, hiszen a Magyar Telekom tavaly novemberben még 9-11 milliárd forintos összegre számított. A legfrissebb érték az elemzői várakozásokhoz képest is kedvezőbb, a KBC Securities elemzője is mintegy 10 milliárd forintos adófizetési kötelezettséggel számolt 2013-ra.

A bejelentésnek mintegy 2-4 forintos pozitív hatása lehet a 2013-as elemzői eredményvárakozások tekintetében, ami akár az 50 forintos osztalékfizetés fennmaradását is támogathatja. (Feltételezve, hogy az elemzők nagy része már beépítette modelljébe az idén bevezetett közműadót.) A Bloomberg által összegyűjtött elemzői vélemények szerint az idei év eredménye után 48,3 forintot fizethet ki osztalékként a telekomcég, amihez ha hozzáadjuk a pozitív hatást, akkor már fenntarthatónak tűnik az 50 forintos kifizetés. A 2014-es eredmény után jelenleg már csak 45 forintos osztalékot várnak a szakértők, ami alapján hosszabb távon már nem várható a jelenlegi összeg kifizetése.

Forrás: [origo]

A piacon ennek megfelelően pozitívan fogadták a hírt, a Magyar Telekom részvénye 1,3 százalékos pluszban található. Az árfolyam ezzel ismét a fontos 400 forintos szint fölé került.

A Magyar Telekom napi grafikonja

Forrás: [origo]

A Magyar Telekom az Investor.hu-t kiadó Origo Zrt. százszázalékos tulajdonosa.