Katonákra bezzeg van pénz Kínában

Vágólapra másolva!
Kína 10,7 százalékkal tervezi növelni idén a hivatalos védelmi költségvetését, ami azt jelentené, hogy az utóbbi két évtizedben szinte folyamatosan kétszámjegyű volt a hadikiadások növekedése az országban. A növekedés ütemében azonban lassulás látszik, ami hatással lehet az ország gazdaságára is. A kínai vezetés idén 7,5 százalékos GDP bővülésre számít, ami azt jelenti, hogy 2009 óta folyamatosan egyre lassabb ütemű a kínai gazdaság növekedése. 
Vágólapra másolva!

A kínai kormány keddi bejelentése szerint 116 milliárd dollárnak megfelelő szintre emelkednek idén a hadikiadások, ami a tavalyi évhez képest 10,7 százalékos növekedésnek felelne meg. Ez a terv azonban még így is azt jelentené, hogy 2011 óta csökkenő mértékű a növekedés.

A növekvő regionális feszültségek ellenére szakértők úgy gondolják, hogy a legdurvább hadi költekezések idején már túl van Kína, ezért inkább az utóbbi két évben jellemző tendencia folytatódása várható, vagyis a kiadások növekedési ütemének lassulását prognosztizálják.

A helyzet tisztázása kedvéért érdemes összehasonlítani az utóbbi évtizedekre jellemző tendenciákat: míg 1990-1999 között átlagosan évente 15,7 százalékkal növelte az ország a hadi költekezését, és 2000-2009 között 16,5 százalék volt az átlagos növekedési dinamika, addig az utóbbi két évben már csak 15 százalék alatt bővült Kína védelmi költségvetése.

Fontos megjegyezni, hogy a magasabb hadi kiadásokkal magasabb gazdasági növekedés párosult, így nem meglepő, hogy a hadi kiadások növekedésének lassulásával párhuzamosan a jövőben már nem várnak az országtól kétszámjegyű GDP növekedést sem. A kínai vezetés idénre 7,5 százalékos gazdaságbővüléssel számol, ami azt jelenti, hogy 2009 óta folyamatosan csökkenő ütemben bővülhet a kínai gazdaság.

Forrás: [origo]

A hadi kiadások szerepe

A bruttó hazai termék (GDP, Gross Domestic Product) alakulását alapvetően négy tényező befolyásolja: a fogyasztás, a beruházások, a kormányzati költekezések és a nettó export. Kína esetén a belső fogyasztás egyelőre gyenge, bár az utóbbi időben egyre több helyen lehet arról hallani, hogy az ország hamarosan ráállhat egy fogyasztás-vezérelt növekedési pályára, szemben a most jellemző (állami) beruházás-vezérelt modellel.

Korábban mi is írtunk róla, hogy a negyedik negyedévben a kínai gazdaság újra magára talált és egy tíz negyedév óta tartó negatív tendencia szakadt meg azzal, hogy a megelőző negyedéves növekedésnél magasabb volt a növekedés üteme tavaly év végén. Ez elsősorban a állami infrastruktúra beruházásoknak volt köszönhető, melyeknek hatása még néhány negyedéven keresztül biztosan érezhető lesz.

Egy nemrég megjelent tanulmány szerint azonban hamarosan kénytelen lesz újra a növekedési ütem csökkenésével szembenéznie a kínai gazdaságnak, mivel el fog érni egy olyan szintre az egy főre jutó GDP, ahol a múltbeli tapasztalatok szerint általában néhány százalékponttal lassul az országok gazdasági növekedése.



A nyugati hadi szakérték rég óta kritizálják Kínát amiért nem hajlandó pontos felvilágosítást adni azzal kapcsolatban, mire költi folyamatosan növekvő hadi kiadásait az ország. Sokan úgy vélik, hogy a hivatalosan bejelentett költségvetéshez képest többet költenek hadi fejlesztésekre, és ez aggasztja a környező országok vezetőit is. Egy múlt héten megjelent tanulmány szerzői szerint azonban a hivatalosan bejelentett adat és a valós hadi kiadások közti különbség folyamatosan csökken, ezért egyre inkább megbízhatóak a publikált számok.