Vágólapra másolva!
A hazai tőzsde leadott a nap elején elért 1 százalékos pluszából, de nap végén is a pozitív tartományban sikerült maradnia. A forgalom átlag feletti volt, különsöen az OTP-ben kötöttek sokat a befektetők. A bankpapír is elvesztette kezdeti 2 százalék feletti lendületét és végül minimálisan tudott erősödni. Az euró/forint árfolyam délután pillanatok alatt 1,5 forinttal ugrott, egészen a 299,5-es szintig.Európában kitartott a jó hangulat nap végére is, a DAX megijedhetett 8 000 pontos 5 éve nem látott csúcsától, mert onnan korrigált a német index, de fél százalékot emelkedett pénteken is.Amerikából nagyon jó munkaerőpiaci adatok láttak napvilágot, de kitörő lelkesedés nem követte a pozitív számokat, a tengerentúli indexek 0,1-0,3 közötti pluszban tartózkodnak. 
Vágólapra másolva!

Nagyot rántottak a forintot délután

A BUX fokozatosan leadta nap eleji 1 százalékos emelkedését, a napot 0,22 százalékos plusszal fejezte be. Ezzel a régiós társait is alulteljesítette, ahonnan az osztrák parkett emelkedett ki 1,5 százalékos ugrásával, de a cseh index is 1 százalék feletti erősödéssel zárt.

Forrás: [origo]

Az OTP a kereskedés végére visszavett reggeli lendületéből, mert bár jól kezdte a napot és 2 százalékos pluszban is járt, a nap végére elfogytak a bankpapír vevői, és csak 0,1 százalékkal került feljebb. A ma hajnalban közzé tett negyedik negyedéves jelentésébena felsőbb sorokon a vártnak megfelelő, ugyanakkor a nettó profit terén az elemzői prognózisoktól elmaradó eredményeket tett közzé. A forgalom a 30 napos átlagot meghaladó közel 8 milliárd forintos volt az OTP-ben, ugyanakkor a többi blue-chip együttes forgalma viszont elmaradt az átlagostól.

A kis forgalom mellett a MOL 0,9 százalékkal erősödött, ellenben a Magyar Telekom és a két gyógyszerpapír is csökkenéssel fejezte be a hetet.

Forrás: [origo]

2012 negyedik negyedévében a magyar gazdaság 2,7 százalékot zsugorodott 2011 azonos időszakához képest a KSH adatai szerint. A felülvizsgált adat megegyezik a korábbi becslésekkel. Ez komolyabb mozgást nem váltott ki sem a magyar tőzsdén, sem pedig a forint piacán.

Kora délelőttől kezdve komolyabbat erősödött a forint, az euróval szemben egészen a 297-es szint alá is benézett, azonban délután pillanatok alatt 1,5 forintot pattant a hazai deviza és ismét gyengülni kezdett és jelenleg 299,5-nél jár. A mozgás hátterében vélhetően az áll, hogy a Magyar Nemzeti Bank új vezetése a jegybank korábban választott két alelnökének, Karvalits Ferencnek és Király Júliának megnyirbálta a jogkörét.A dollár/forint jegyzése 230,8-nál, a svájci franké 242-nél mozog.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Szépen fejezte be a hetet Európa

Jó volt a hangulat egésznap az európai piacokon, a vezető indexek mind pozitív tartományban álltak. A német DAX 8000 felett is járt, ám nem tudott a lélektani szint felett huzamosabb ideig tartózkodni, jelenleg is 7995 környékén araszol, így a végén alulteljesítővé vált, míg a dél-európai piacok 1,5 százalék feletti plusszokat produkáltak.

Forrás: [origo]

4,83 százalékra süllyedt a spanyol 10 éves kötvényhozam a másodlagos piacon, utoljára 2010 novemberében volt ennyire alacsony hozam. A jó hangulat vélhetően a kötvénypiacokra is átterjedt, ez okozhatta az alacsony hozamszintet.

Lemondott a ThyssenKrupp felügyelőbizottságának az elnöke, miután a cég korrupciós botrányba keveredett. A leköszönő vezér állítása szerint a cég megújulását támogatja döntésével. A bejelentés következtében az árfolyam megugrott, és jelenleg is 3 százalékos pluszban áll.

3,5 százalékot emelkedett ma a svájci Credit Suisse árfolyama, miután a UBS semlegesről vételre módosította a cég részvényeivel kapcsolatos álláspontját. A vételi ajánlás mögött a megfelelő tőkeszerkezet, és a kedvező osztalék kilátások állnak.


Pluszban tartózkodik Amerika is

Csak halvány emelkedésben vannak az amerikai indexek, annak ellenére, hogy elképesztően jó munkaerőpiaci adatok láttak napvilágot az Egyesült Államokból. Az S&P 500 0,2, a Dow Jones 0,3, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal mennek felfelé.

Forrás: [origo]

7,7 százalékra esett vissza februárban a munkanélküliségi ráta az USA-ban az előző havi 7,9 százalékról, utoljára 2008 decemberében volt ennyire alacsony a mutató. A mezőgazdasági szektoron kívül foglalkoztatottak száma szintén kedvező lett, 236 ezer fővel bővült a dolgozók száma, miközben csak 165 ezer fős bővülést prognosztizáltak az elemzők. Az előző havi adatot viszont lefelé korrigálták.

Az S&P 500 szektorai közül az ipar és a ciklikus fogyasztási javakhoz kapcsolódó vállalatok emelkednek, míg a közmű szektro alaulteljesít.

Forrás: [origo]


1,5 százalékkal csökkent a McDonald's egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma februárban, ami kedvezőbb, mint az elemzői konszenzusban szereplő 1,6 százalékos zsugorodás. A részvény viszont 1,8 százalékos pluszban mozog.

Nagyjából 12 százalékkal csökkenhet idén az iPad eladások száma a DigiTimes információi szerint. Az Apple a hagyományos iPad készülékéből 33 millió darabot adhat el, korábban viszont 60 milliót tervezett a cég, azonban az iPad miniből 55 millió találhat gazdára idén, mely az előzetesen várt 40 milliót lényegesen meghaladhatja. Negatívum, hogy az iPad mini esetében lényegesen kisebb a bruttó árrés, ami miatt tovább eshet az Apple profitabilitása.

Az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedik negyedéves gyorsjelentést tett közzé a legnagyobb online rádió szolgáltató társaság, a Pandora. A vállalat mind egy részvényre jutó nyereség, mind árbevétel soron felülteljesítette a várakozásokat, azonban a tavalyinál nagyobb veszteségeket volt kénytelenen elkönyvelni. Az eredményeket jól fogadták a befeketők, közel 25 százalékos pluszban