Forrósodik a levegő a földgáz körül

Vágólapra másolva!
Egymásnak feszültek az amerikai ipari érdekcsoportok a cseppfolyósított földgáz (LNG) miatt. Számos cég szerint a korlátozások nélküli földgáz kivitel jelentős áremelkedésekhez is vezethetne, más vállalatok szerint viszont a kontinens bőséges forrásokkal rendelkezik, így nem kell aggódni az gázexport miatt.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb vita kerekedik az amerikai kontinensen kitermelt olcsó földgáz körül. A legnagyobb problémát az okozza, hogy több vállalat nem nézi jó szemmel a földgáz nagyszabású exportálását, mivel az a helyi üzemek számára költség növekedéssel járna. Jelenleg még csak egyetlen amerikai cég, a Cheniere Energy rendelkezik exportengedéllyel, de az America's Energy Advance nevű szervezet aggodalmát fejezte ki egy esetleges korlátozások nélküli földgáz kivitel miatt. Az ellenzők táborát szaporítja többek között a Dow Chemical vegyipari cég és a legnagyobb amerikai acélgyártó, az Alcoa.

A vita újabb fejezete azt követően látott napvilágot, hogy a Chenerie Energy és a brit Centrica megállapodást kötött évi 1,8 millió tonna cseppfolyós földgáz (LNG) exportálásáról az Egyesült Királyságba, melyről az Investor.hu is beszámolt.

Ugyan az első szállítmányok csak 2015-ben hagyják el a Cheniere Energy Sabine Pass nevű terminálját, de már most próbálják megakadályozni, hogy mind a 16 beadott export engedélyre rábólintsanak a hatóságok.

A túlzott export felhajthatja az árakat

A szervezet legfőbb érve az export korlátozásával kapcsolatban, hogy bár nagy mennyiségben állíthat elő földgázt az ország a következő évtizedekben, nem kellene ezt az előnyt elveszíteni. A Dow Chemical számításai szerint az olcsó energiahordozó miatt nagyjából 100 milliárd dollárnyi befektetést terveznek az USA-ban, de ezek veszélybe kerülhetnek, ha a kormányzat engedélyezi a nagyszabású exportot. Mivel emiatt a helyi fogyasztók számára is drágábbá válhat a földgáz, mely ronthatja a cégek versenyképességét.

George Biltz, a Dow szakembere szerint a kínálat szűkülése miatti komoly árugrások is elriaszthatják a befektetőket.

Földgázból van bőven

Nem ért egyet a javaslattal a Center for LNG, a gázipari csoport szerint az exportengedélyek számának korlátozása durva kormányzati beavatkozás lenne az energiapiacba. Bill Cooper, a csoport egyik szakértője szerint olyan sok földgáz érhető el az országban, hogy elég valószínűtlen egy esetleges hiány kialakulása, mint elmondta, Amerika földgáz ellátása biztosítva lesz, és lesz elegendő mennyiség az exporthoz is.

A legnagyobb amerikai gázkitermelő és egyben kiterjedt vegyipari üzletággal rendelkező Exxon Mobil sem ért egyet a korlátozásokkal, Steve Pryor, a cég elnöke szerint nincs szükség a különféle diszkriminációra, mint elmondta mindkettő befektetésnek számít, melyek több ezer munkahelyet teremtenek.