Javul a helyzet Kínában, vagy mégsem?

Vágólapra másolva!
A HSBC által hónapról hónapra közölt beszerzési menedzserindex márciusi előzetes olvasata szerint javult a kínai gazdaság állapota az előző hónaphoz képest. A februári végleges 50,4 pontos értékről márciusban 51,7 százalékra ugrott a vállalatvezetők gazdasági helyzetről alkotott véleményét tükröző index értéke. Az 50 feletti érték a gazdaság javulásáról árulkodik, érdemes azonban fenntartásokkal kezelni a márciusi adatot, mivel a februári újévi ünnepek bezavarhattak a képbe. 
Vágólapra másolva!

Közzétette szokásos havi beszerzési menedzserindexének (PMI) előzetes értékét a HSBC. Az 51,7 pontos érték jobb a várt 50,8 pontnál és a februári 50,4 pontos végleges adathoz képest is a vállalatvezetők véleményének javulását jelzi. Az előzetes adatban még nem mindegyik vállaltvezető vesz részt, így az április elejére várható végleges olvasat még változhat.

Forrás: [origo]

A HSBC közgazdásza, Hongbin Qu szerint ez az adat továbbra is azt mutatja, hogy a kínai gazdasági növekedés visszapattanása folytatódik azután, hogy a tavalyi negyedik negyedévben egy 7 negyedéves negatív szériát tört meg a GDP növekedés. A szakértő szerint a felmérés arról árulkodik, hogy mind a hazai, mind az exportmegrendelések növekedtek a hónap során, valamint a gyárak termelése is kedvezőbben alakult februárhoz képest.

Forrás: [origo]

A Bank of America Merrill Lynch elemzője szerint ez az adat talán mérsékelheti az utóbbi időben újra felerősödő azon piaci aggodalmakat, amelyek a kínai növekedés tartósságát kérdőjelezik meg.

Csak óvatosan a hosszú távú következtetésekkel!

Bár nem biztos, hogy érdemes messzemenő következtetéseket levonni a múltbeli statisztikákból, de az elmúlt években a február-márciusi adatok mindig javuló helyzetről árulkodtak. Ebben vélhetően szerepet játszik az is, hogy Kínában januárban vagy februárban van az újévi ünnepek időszaka (tavaly januárra, idén pedig februárra esett az ünnep), amikor sok gazdasági egységben 1-2 hetes leállások is lehetnek. A hivatalos kínai PMI statisztikákat szemlélve egyértelműnek tűnik, hogy nem puszta véletlenről van szó, és igenis torzított a február-március környéki adatközlés. Emiatt úgy véljük, érdemes lehet inkább több hónapos tendenciákat figyelni, és abból következtetni a gazdasági helyzetre vonatkozóan.

Forrás: [origo]

Beszerzési Menedzserindex (PMI, Purchasing Manager Index)

Egy olyan összetett gazdasági indikátor, amelyet vállalatvezetők megkérdezése alapján állítanak össze. A menedzsereket a felmérés során arról kérdezik, hogy az ő társaságuknál bizonyos szempontok szerint javulás érezhető-e az előző hónaphoz képest. Általában a társaság termelése, az új megrendelések, a készletek valamint az árak alakulása van a felmérés fókuszában.

Amennyiben a beszerzési menedzserindex értéke 50 pont felett van, akkor a gazdasági helyzet javult a megelőző hónaphoz képest a vállalatvezetők véleménye szerint. Mivel a gazdaság egészének működését a gazdasági szereplők érzékelik a leggyorsabban, azért a beszerzési menedzserindexekről azt tartják, hogy jó előrejelzői a gazdasági folyamatok várható alakulásának. Ha ugyanis egy vállalat menedzsere pozitívan értékeli az üzleti környezetet, vélhetően növelni fogja beszerzéseit, növelni fogja termelését, és a gazdasági körforgás alapján ez jótékonyan hat az összgazdasági keresletre is. Mivel azonban hónapról hónapra akár igen hektikusan is változhat az index értéke, ezért hosszú távú következtetést csak tartósabb trendek alapján érdemes levonni.