Vágólapra másolva!
Az ANY Biztonsági Nyomda közzétette azokat az előterjesztéseket, melyeket az április 10-ére összehívott közgyűlés elé fognak terjeszteni. A befektetők figyelme egyértelműen az osztalékfizetési javaslatra fókuszált a bejelentés előtt, és a 43 forintos osztalékfizetési javaslattal a társaság pozitív meglepetést okozott.   
Vágólapra másolva!

A tőzsdezárás után közzétett közgyűlési előterjesztésekből kiderül, hogy a társaság igazgatósága részvényenként 43 forintos osztalék fizetését javasolja a közgyűlésnek. Ez megegyezik a tavalyi osztalékfizetéssel, bár múlt évben a visszavásárolt saját részvényekre jutó összeg kifizetésével végül az egy részvényre jutó osztalék 44 forint lett.

Csütörtöki cikkünkben a KBC Equitas fejtegetése alapján foglalkoztunk az osztalékfizetés lehetőségével és a brókercég által összegyűjtött pro és kontra érvek alapján arra jutottunk, hogy alapvetően az egy részvényre jutó eredmény 100 százalékának kifizetésére lehetett számítani (részvényenként 38 forint), azonban voltak érvek a magasabb osztalékfizetés mellett is.

A mostani 43 forintos osztalék 113 százalékos osztalékfizetési rátának felel meg, ami jelzés értékű. Látszik, hogy a menedzsment szem előtt tartja a részvényesek érdekét. Vélhetően az akvizíciós lehetőségek és a nagyobb volumenű beruházási tervek hiányában, valamint a jelentős készpénzállománnyal támogatva úgy döntöttek, a tavalyi szinttel megegyező osztalékot fizetnek.

Forrás: [origo]

Mivel a piac a 38 forintos osztalékra számított, ezért a mostani bejelentés egyértelműen pozitív kicsengésű. Azt azonban nem szabad elfelejteni, hogy a múlt pénteki 454 forintos záróértékhez képest ezen a héten több mint 8 százalékos emelkedést produkálva 490 forint felett is járt az árfolyam. A KBC Equitas elemzése óta (szerdán jelent meg a brókercég hírlevele, amelyben felhívta a befektetők figyelmét arra, hogy pénteken várható a társaság osztalékjavaslata) 6,5 százalékot emelkedett az ANY árfolyama (a keddi 460 forintos záróárfolyamhoz képest 490 forint fölé).

Ennek fényében elképzelhető, hogy a magasabb osztalékot már beárazódott. A pénteki záróárral számolva 8,8 százalékos osztalékhozamával az ANY Biztonsági Nyomda 2,4-2,5 százalékpontos hozamfelárat nyújt a 10 éves magyar állampapírhoz viszonyítva.

ANY Biztonsági Nyomda

Forrás: [origo]