Idei mélypontra zuhant az olajár

Vágólapra másolva!
Idei mélypontjára lökték ma az olaj árfolyamát Amerikában, mely két hét leforgása alatt már tíz százalékos áresést szenvedett el. Hasonlóan gyászos képet fest a réz árfolyama is, de a gazdaság állapotával kapcsolatban szintén hivatkozni szokott részvényindexek hozzájuk képest még mindig igen erős teljesítményt mutatnak. A nyersanyagpiaci áresés oka a dollár erősödése lehet, bár még ezt leszámítva is igen gyenge képet festenek az utóbbi években befektetői körökben sztárolt nyersanyagok (vagy a részvénypiacok túl erősek hozzájuk képest).
Vágólapra másolva!

Idén még nem látott, 90 dollár alatti mélységbe esett az olaj árfolyama az amerikai tőzsdén. A fekete arany lendületvesztése már napokkal ezelőttre datálódik, hiszen február közepén még a 98 dolláros magasságban járt a kurzus. Ez nagyságrendileg 10 százalékos esést jelent mindössze pár nap leforgása alatt.

A WTI nyersolaj árfolyama

Nemcsak az olaj árfolyamában mutatkozott a lejtmenet, a réz piacán is hasonló irányú folyamatok bontakoztak ki. Február közepe óta a gazdasági folyamatok előrejelzésére is előszeretettel használt réz árfolyama 10 százalékkal esett.

A réz árfolyama

Kísérteties módon együtt esnek azok a nyersanyagárak, melyeket a gazdasági folyamatok előrejelzésére is előszeretettel használnak. Az eső árak a gazdaság lassulására utalnak, azonban a gazdaság állapotával kapcsolatban szintén sokat hivatkozott mutató, az amerikai Dow Jones tőzsdeindex eközben rekordközeli szinteken mozog. Ez egyáltalán nem arra utal, hogy baj lenne gazdasági növekedéssel, legalábbis az amerikaival.

A nyersanyagpiaci esés így reagálhat például a feltörekvő piaci, például kínai lassulásra, de a háttérben akár kínálati oldali tényezők is meghúzódhatnak. Utóbbiak azonban jellemzően hosszabb távon fejtik ki hatásukat, így kevésbé magyaráznak egy hónapos mozgásokat.

A Dow Jones index alakulása

A nyersanyagoktól látványosan elfordultak a befektetők, aminek hátterében a dollár piacán mutatkozó erősödés állhat. A zöldhasú erősödése miatt ugyanis a dollárban denominált eszközök a reálérték tartása érdekében áresést szenvednek el, ami az utóbbi hetek mozgásának hátterében is állhatott. Persze ilyen érvelés alapján a részvényáraknak is esni kellett volna.

Az EURUSD árfolyama