Hurráoptimizmus az eBay háza táján

Vágólapra másolva!
Optimista számokkal rukkolt elő az online piacteret működtető eBay csütörtökön az elemzőknek tartott találkozón. Az árbevétel terén éves szinten 15-19 százalékos növekedést prognosztizál a menedzsment. Azzal számolnak, hogy mind az online piactéren bonyolított, mind a PayPal fizetési tranzakciók volumene jelentősen növekedhet a következő három évben. A társaság stratégiája a fejlődő piacokra fókuszál, ez adhatja a növekedés motorja a következő években. A részvényárfolyam 4 százalék feletti szárnyalással reagált a hírekre. 
Vágólapra másolva!

Több mint 2 éve nem volt példa arra, hogy az eBay vezetősége elemzői találkozó keretében tájékoztassa a tőkepiacot a társaság aktuális stratégiai terveiről. Már csak emiatt is óriási várakozás előzte meg az eseményt, az elemzők azt találgatták, vajon mivel rukkol elő a menedzsment.

Megdöbbentő számok

A menedzsment is tudta jól, hogy nem jöhet ki semmitmondó bejelentésekkel, és nem is okozott csalódást a piaci szereplőknek. A tervek szerint 2015-re a társaság eléri a 21,5-23,5 milliárd dolláros bevételt (az elemzői konszenzus 21,35 milliárd dollár volt), ami a tavalyi szinthez képest 15-19 százalékos átlagos éves növekedést jelent. Ennek érdekében a menedzsment azt tervezi, hogy globális viszonylatban a mobil megoldások fejlesztésével fog terjeszkedni.

Forrás: [origo]

Az R.W. Baird elemzője szerint jó hátszelet fogott az eBay mind a fizetési tranzakciók, mind az online piactér területen az elmúlt időszakban. Úgy tűnik, a menedzsment is érzi ezt és próbálja "kiengedni a vitorlát", hogy minél látványosabban meglovagolhassák a kedvező széljárást.

A társaság sokáig lemaradó volt az online piacterek között, azonban 2009-től a menedzsment változtatott a stratégián, és elkezdett ötleteket "kölcsönözni" a versenytársaktól. Az aukciós megoldásukhoz egyre több helyen kínáltak kedvezményes, vagy akár ingyenes szállítási feltételeket. Ezen kívül előtérbe helyezték a mobil alkalmazásokat, amellyel új vásárlóréteget sikerült behálózni. Mindezek ellenére azonban az eBay online piaci növekedése még mindig elmarad az Amazontól.

Jól mehetnek a főbb szegmensek

A társaság menedzsmentje a piaci várakozásoknál ambiciózusabb célokat fogalmazott meg, és azt várja, hogy a következő három év alatt 47 százalékkal 110 milliárd dollárra (tehát éves átlagos 14 százalékos ütemben) fog nőni a kereskedelemi forgalom. Ezt az értéket az elemzők elég fontos teljesítménymutatónak tartják az online piacteret működtető társaságok életében, ezért mindig kiemelt figyelemmel követik a várható alakulását. A JP Morgan elemzője 2015-re 101 milliárd dollárral számol, így a menedzsment jelenlegi prognózisa azt mutatja, hogy az eBay erős bővülést tervez az előttünk álló évekre. Ennek ellenére vannak olyan elemzők, akik attól tartanak, hogy az eBay nem tud majd lépést tartani az online kereskedelmi piac bővülésével. A menedzsment szerint azonban tartható lesz a piaci átlagos növekedési ütem.

A társaság másik fontos részlegénél, a PayPal egységnél arra számítanak, hogy duplázódhat a fizetési tranzakciók volumene a jelenlegi 145 milliárd dolláros szintről. A 290 milliárd dolláros prognózis szintén jelentősen meghaladja a JP Morgan elemzőjének 247 milliárd dolláros előrejelzését.

A társaság pénzügyi vezetője rávilágított, hogy a növekedésnek három meghatározó tényezője a globális terjeszkedés, a helyi kereskedelem és a mobil alkalmazások lesznek. Az úgynevezett BRIC országok (Brazília, Oroszország, India és Kína) lesznek a fókuszban, és a tervek szerint a jelenlegi forgalom ezekben az országokban akár meg is négyszereződhet három év alatt. Ha a tervek megvalósulnak, az aktív eBay felhasználók egynegyede fog a fejlődő országokból származni 2015-re.

Már sokat várnak a befektetők

Az elmúlt időszakban a társaság jelentősen megújította működését. Többek között újratervezte online piacának arculatát, hogy jobban megfeleljen a fogyasztói igényeknek, emellett átláthatóbbá tette alkalmazott díjstruktúráját is.

Az intézkedések és a társaság elmúlt időszaki jó teljesítményének hatására az elemzők körében is népszerű lett az eBay. A Wall Streeti brókerek háromnegyede javasolja vételre a cég papírjait, és senki sem fogalmaz meg eladási ajánlást a részvénnyel kapcsolatban, derül ki a Thomson Reuters adataiból.

Az eBay menedzsmentje és John Donahoe vezérigazgató is kiérdemelte, hogy hitelt adjanak szavainak, mivel a legutóbbi elemzői találkozón megfogalmazott célokat a társaság teljesítette az azóta eltelt két évben.

A részvényárfolyam 65 százalékot emelkedett két év alatt, de ha csak az elmúlt egy év teljesítményét nézzük, 36 százalékos felértékelődésével is sikerült felülteljesítenie több neves technológiai céget.

Forrás: [origo]

Pozitívan fogadták az optimista előrejelzéseket

A bejelentéseket a piacon is nagy lelkesedéssel fogadták, az eBay árfolyama a negyedév utolsó kereskedési napján (Nagypéntek miatt a legtöbb piacon csütörtök volt a hét utolsó kereskedési napja) több mint 4 százalékot emelkedett.

eBay

Forrás: [origo]