Hiába a palagáz, elszállhat a földgáz ára

Vágólapra másolva!
Rossz esetben akár 50 százalékot is emelkedhet a földgáz ára Amerikában annak ellenére, hogy folyamatosan nő a kitermelés a palagáz forradalom kibontakozása révén. A földgáz grafikonjának technikai képe ugyanis viszont arról árulkodik, hogy a megnövekvő kínálatot bőven ellensúlyozza majd a kereslet és elszáll majd az energiahordozó ára. 
Vágólapra másolva!

Kilőhet a földgáz a technikai elemzés szerint

Hatalmas mozgás várhat a technikai elemzés szerint az amerikai típusú földgázra, melynek ára a jelenlegi szintekről akár 50 százalékot is emelkedhet. A földgáz határidős grafikonján egy hatalmas, nagyjából másfél éve épülő füles csésze alakzat rajzolódott ki és úgy fest, ha meg tud ragadni a 4 dolláros szint fölött az árfolyam, akkor lehet még benne kakaó és elindulhat északi hódító útjára. Minél régebben épül egy alakzat a charton, annál nagyobb mozgást eredményezhet.

Ugyan tavaly novemberben az árfolyam a 200 hetes mozgóátlagot kis híján áttörte, de utána több hónapnak kellett eltelnie ahhoz, hogy az árfolyam újra nekifeszüljön az akadálynak. A jelenlegi mozgás szerint van esély a sikeres és hosszabb ideig tartó áttörésre. Legutoljára tartósan (több héten keresztül) 2008-ban tudott a nevezetes mozgóátlag fölött maradni a földgáz.

A termék további emelkedése mellett szóló érv lehet még az MACD indikátor vételi jelzése, illetve az RSI hosszabb távú növekvő trendje, mely megerősíti a nyersanyag mozgását.

Mi az az MACD?

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strength Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.

Az RSI indikátor esetében gyakran vizsgálják a technikai elemzők, hogy az árfolyammal együtt mozog-e, vagy más utakon jár. Ha az árfolyam új lokális csúcsot ér el, de az indikátor a korábbi lokális csúcstól alacsonyabb szinten ér el csúcsot, akkor divergenciáról beszélünk, ami sokszor trendfordító szokott lenni.


Ha megindul az árfolyam felfelé, akkor sem lesz könnyű az út, mivel több ellenállással is meg kell még küzdenie a földgáznak. Először 4,75 dollárnál a 2011-es csúcsszintek okozhatnak fennakadást, majd 5,1 dollárnál a 161,8 százalékos Fibonacci, később pedig az 5,8 dolláros 2010-es csúcsok okozhatnak problémát. Ha mindezeken átverekedi magát az instrumentum, akkor megközelítheti a 6 dolláros szintet, mely egyben a füles csészéből számolható elérhető szint.

Egyelőre azonban még nem lehetünk teljesen meggyőződve a kitörés sikerességéről, előfordulhat, hogy fals lesz a megindulás és visszaesik a 4 dolláros szint alá az árfolyam. Ebben az esetben viszont sokat változik a technikai kép.

Földgáz (Henry Hub) heti grafikon (dollár/mmbtu)

Forrás: [origo]

Tőzsdepszichológiai szempontból arról sem szabad megfeledkezni, hogy szinte mindenhonnan csak az energiaforradalom, az olcsó földgázról lehet olvasni. Amikor mindenki arra számít, hogy valami bekövetkezik, akkor sokszor a tőzsde (és az árfolyamok) megtréfálják a spekulánsokat, valamint a piaci szereplőket és épp az ellenkező irányba kezd el mozogni a termék.

Eltolódik az energiamix

Az elmúlt hetekben, hónapokban egyre több helyről lehetett hallani, hogy rendkívül olcsó már most is az USA-ban a földgáz és az is marad, mivel a palagáz forradalom tartósan megnöveli a nyersanyag kínálatát. A rendelkezésre álló energiahordozó mennyiségének bővülése azonban a vállalatokat is arra ösztönzi, hogy változtassanak a korábbi felhasználásaikon és például a szén és az olaj helyett inkább a földgázt kezdjék el használni.

Jól látható, hogy a 2010 év elején még az Egyesült Államokban a villamos energia előállításához leginkább szenet használtak. Több mint három évvel ezelőtt a megtermelt energia közel 50 százaléka szénből származott, a földgáz részesedése pedig csak 20 százalék körüli volt.
2013 januárjára viszont már érezhető volt az energiamix eltolódása, a földgáz több mint 25 százalékot hasított ki a "tortából", míg a szén már csak 40 százalékot, ráadásul a megtermelt villamosenergia ezen időszak alatt nagyjából 18 százalékot bővült.

Forrás: [origo]

Az villamosenergia-termelés mellett azonban a vegyipar is nagy élvezője az olcsó földgáz korszakának. Több európai vállalat is tervez gyáralapítást az USA-ban, hogy részesedjenek a kedvező folyamatokból.

A termék iránt keresletre hosszabb távon a cseppfolyós földgáz (LNG) exportjának a beindulása is felhajtó erővel hathat. Ugyan az első hajók csak 2015-ben hagyják majd el a Cheniere Energy Sabine Pass nevű terminálját a Mexikói-öbölből, de jelenleg 16 kérvényt adtak már be vállalatok, hogy engedélyt kapjanak az LNG kivitelére. Ez hosszabb távon szintén árnövelő hatással járhat, bár számos vállalat tiltakozik az export ellen, mivel a túlzott kivitel esetén a most telepítendő gyárak versenyelőnyüket elveszíthetik.

Azért még van, ami aláfűthet a gáznak

Jó néhány társaság bízik az olcsó földgáz adta lehetőségekben. A szállítmányozás és a tömegközlekedés az egyik ilyen szektor, ahol a nyersanyag komoly szereplő lehet.

A Warren Buffett által 2009 novemberében megvásárolt Burlington Northern Santa Fe vasúti társaság márciusban jelentette be, hogy a General Elecitrickel és a Caterpillarral fejlesztésekbe kezd azért, hogy a vasúti szállítás során földgázzal működő mozdonyokat gyártsanak. A Burlington egyébként az amerikai hadsereg után a legnagyobb amerikai dízel üzemanyag felhasználó. A tervek szerint főként olyan hibrid gépeket helyeznének működésbe, melyek 90 százalék földgáz és 10 százalék dízel kombinációjával működnének.

A kamionok és a hajók esetében is dolgoznak földgáz hajtású technológiákon. A dízel és a benzin üzemanyag felhasználás zsugorodása ráadásul kedvezően hatna a környezetszennyezésre, ugyanis a földgáz lényegesen kevesebb üvegházhatást okozó gázkibocsátást okoz. Ez számos nagyvárost - főként Kínában - élhetőbbé tudna változtatni.

De a mérnökök ezeken kívül olyan technológiákat is fejlesztenek, melyek segítségével a földgázt alakítanák át olajjá, üzemanyaggá. Egy ilyen cégnek lett március elején az elnöke a BP korábbi vezérigazgatója, Tony Hayward is. Már léteznek olyan üzemek - pl. Katarban a Pearl GTL üzem, amit a Royal Dutch Shell épített fel -, ahol megoldható a földgáz folyékony termékké (nem cseppfolyós földgázzá) való alakítása, de még nagyon drágának számít a technológia.

Növekszik az igény

2008 elejéhez képest nagyjából 20 százalékkal bővült az USA-ban havonta kitermelt földgáz mennyisége. Az egyre jobban növekvő termelésnek komoly szerepe volt abban, hogy 2010 áprilisára 2 dollár alá essen a nyersanyag ára Észak-Amerikában, de az utóbbi hónapokban mintha már lassulni a kitermelés bővülésének üteme.

Forrás: [origo]

Eközben viszont a keresleti oldal erősödik, így az amerikai gáztározókban lévő gáz mennyisége pedig egyre jobban közelít az elmúlt öt év átlagához, holott év elején még az elmúlt öt év maximumához volt közel. A készletek zsugorodása szintén egy olyan tényező lehet, mely rövid távon felfelé hajthatja az árakat, bár tény, hogy a jelenlegi szintek nem számítanak szélsőségesnek.

Forrás: [origo]

Technikai alapon tehát elképzelhető akár egy 50 százalék körüli földgázár emelkedés, sőt hosszabb távon ha a kitermelés nem tud kellő mértékben nőni, mint ahogyan az igények bővülnek, akkor fundamentális oldalról is lehet indokot találni a drágulásra.