Hatalmas harc a dobogóért a milliárdosok között

jn
Vágólapra másolva!
Az elmúlt egy hét jelentős változást hozott a világ leggazdagabb emberinek körében, a Bloomberg milliárdosokat rangsoroló listája szerint ugyanis ismét Warren Buffett számít a harmadik leggazdagabb embernek, megelőzve a spanyol divatkirályt, Amancio Ortegait, aki a Zara márkát is tulajdonló Inditex vállalat nagytulajdonosa. Az omahai bölcs legutóbb tavaly augusztusban állhatott fel a dobogó harmadik fokára.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hét ciprusi eseményei igencsak megtépázta a világ leggazdagabb embereinek vagyonát. A legnagyobb vesztes Larry Ellison, az Oracle alapítója és vezérigazgatója volt, akinek a vagyona egy hét leforgása alatt mintegy 4,4 milliárd dollárral csökkent. A technológiai vállalat részvényei csütörtökön 2011 óta a legnagyobb visszaesést könyvelhették, miután a legutóbbi negyedév árbevétel és profit terén is rosszabbul alakult, mint amire az elemzők számítottak. Ennek ellenére továbbra is tagja a világ leggazdagabb embereit tömörítő Bloomberg Billionaires Index elitjének, 38,6 milliárd dolláros vagyonával jelenleg a 8. helyen áll a rangsorban.

Egy előzésnek is szemtanú lehettünk az élbolyban a héten, ugyanis Warren Buffett ismét a világ harmadik leggazdagabb emberévé lépett elő, miután tavaly augusztusban a ruhaipar spanyol királya, Amancio Ortega megelőzte őt. Az amerikai befektetési gurunak az utóbbi időben igen jól megy a szekere, befektetési cége, a Berkshire Harhaway a negyedik negyedévben mintegy 50 százalékkal nagyobb profitot termelt, mint egy évvel korábban. A cég részvényének árfolyama közel 15 százalékot emelkedett idén, amivel Buffett vagyona 54,9 milliárd dollárra hízott.

Az omahai bölcs jelenleg 200 millió dollárral előzi meg a negyedik helyre szoruló Ortega-t, aki a többek között a Zara, Pull&Bear és Bershka márkákat tulajdonló Inditex gyenge tőzsdei szereplése miatt csúszott hátrébb a listán. A ruhaipari cég nemrégiben tette közzé 2012-es jelentését, melyben bőven kétszámjegyű árbevétel és profitbővülésről számolt be, ugyanakkor az elemzői várakozásokat nem sikerült teljesítenie, így árfolyama azóta mintegy 7 százalékot esett. Ortega vagyona idén 2,8 milliárd dollárral csökkent ennek következtében.

Továbbra is a mexikói Carlos Slim számít 70,7 milliárd dolláros vagyonával a világ leggazdagabb emberének, ugyanakkor egy hete a Microsoft alapítója, Bill Gates ráijesztett a telekommogulra, miután a vagyonuk közti különbség 184 millió dollárra apadt. Végül nem jött össze az előzés, de Slimre az elmúlt hónapokban igencsak rájár a rúd. Európai telekommunikációs befektetései (KPN, Telekom Austria) egyáltalán nem remekelnek, sőt, a mexikói kormány egy új telekommunikációs hatóságot is felállítana, ami nagy veszélyt jelenthet az érdekeltségi körébe tartozó legnagyobb latin-amerikai telekomcégre, az América Móvilra. A Kongresszus alsóháza máris jóváhagyta a törvénytervezetet, így a Szenátus mellett még a 31 állam mellett a fővárosnak kell még rábólintania a tervezetre.