Ilyet még nem láttunk idén az olaj piacán

Vágólapra másolva!
A Standard & Poor's GSCI árupiaci indexe 0,4 százalékkal került lejjebb szerdán, pont ugyanakkora mértékben csökkent, amennyivel a dollár erősödött. A Brent nyersolaj ára három hónapos mélypontjára került, és a nemesfémek is estek. Javult viszont a réz kivételével az ipari fémek és a földgáz befektetői megítélése. A mezőgazdasági termékek esetében nagyobb esést szenvedett el a szója, a kávé és a rizs, míg emelkedni csak a gyapot és a búza tudott.  
Vágólapra másolva!

Meglehetősen hektikusan alakult a WTI nyersolaj kereskedési napja tegnap, bár ezen nincs mit csodálkozni, hiszen a szerda mindig egyet jelent a készletadatok megjelenésével és a volatilitás megugrásával. A napi csúcsot a 93,4 dollár jelentette, míg az elszámolóár végül 92,37 lett. Jobban gyengül a brent, ma délelőtt 108 dollár alatt is járt a kurzus, ami december közepe óta a legalacsonyabb érték. Az árkülönbözet így tovább szűkül a két benchmark olajtípus között és már bőven 16 dollár alatt jár.

Brent nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Ismét emelkedni tudott a földgáz, így már sorban az ötödik kereskedési napon tud a pozitív tartományban zárni, nem is beszélve arról, hogy ez a plusz négyhónapos csúcsot eredményezett.

Az elmúlt két hét legintenzívebb eladási hulláma 1,5 százalékos áresést hozott a szója piacára. A legfrissebb kimutatások szerint csökkent az amerikai export iránti kereslet, miközben Brazíliában rendkívül jó termés várható, amely az idei évben a világ legnagyobb termelőjévé teszi a dél-amerikai országot. A termés 48 százalékát már betakarították és várhatóan 83,5 millió tonnát is eléri az idei hozam. Négynapos emelkedés után korrigált 0,6 százalékot a kukorica árfolyama, míg a búza árfolyama közel 1 százalékkal került feljebb.

Szója árfolyama

Forrás: [origo]

A narancslé is jól teljesít, már ötödik napja tart az emelkedés, amely 11 hetes csúcsára repítette a májusi kontraktust. Az emelkedés katalizátora az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (USDA) múlt heti jelentése, miszerint az átlagosnál alacsonyabb hőmérséklet és egy zöldüléssel járó fertőzés gondokat okozhat a floridai ültetvényeken. A csapkodó kereskedés várhatóan a következő napokban, ill. hetekben is megmarad, mivel az időjárás és a fertőzés nagyban befolyásolja a kritikus fejlődési szakaszban lévő narancsligetek hozamait.

Narncslé árfolyama

Forrás: [origo]