Nyert a Fradi - Venni kell a részvényeket?

Vágólapra másolva!
Hétvégén nyert a Fradi az Újpest elleni szuperrangadón, a múltbeli statisztikák alapján ez pedig nem jelenthet mást, mint hogy a héten emelkedni fog a BUX index. A mai esés ennek látszólag ellentmondani látszik, de ha valaki hisz a statisztikában, ez vételi lehetőségnek tűnik. A hangsúly a hiten van, amivel érdemes óvatosan bánni a hasonló esetekben, mert a véletlen csúf játékokat tud játszani a túlságosan hiszékeny befektetőkkel.
Vágólapra másolva!

A Super Bowl indikátor működni látszik

Amerikában nagy hagyománya van a sportstatisztikáknak. Olvasóink közül, akik követik a tengeren túli kosárlabda-, hoki- vagy amerikaifoci-mérkőzéseket tudhatják, hogy néha egészen elképesztő mutatókat is számon tartanak rajongók. Annyira szeretik a mutatókat odaát, hogy a statisztikák szerint a statisztikák 47,3 százaléka spontán, pusztán egy adott helyzetből fakadóan alakul ki...

Mivel az USA-ban a sport mellett a tőzsdézésnek is óriási hagyománya van, nem kellett hozzá sok, hogy a két dolgot összekapcsolják és máris létrejött az úgynevezett Super Bowl Indikátor (a Super Bowl az amerikai futball liga, az NFL döntője). A tapasztalatok azt mutatják, hogy amennyiben olyan csapat nyeri a döntőt, aki az egyik régi futball liga, az AFC (American Football Conference) tagja, úgy a következő egy évben medvepiacra (csökkenő trendre) készülhetünk, ellenben ha a másik (NFC) ligából kerül ki a győztes, úgy egy évig a bikák uralják majd a parkettet (emelkedő trend következik) - legalábbis a Dow Jones Industrial Average alapján.

Az indikátor egy egészen elképesztő 80%-os sikermutatóval bír, az elmúlt 41 évben 33-szor bizonyult nyerő stratégiának az elemzők vagy guruk tanácsai helyett a sport szavára hallgatni!

Itt a Szuper Gól Indikátor!

Sajnos hazánk tőkepiacánál csak sportélete elmaradottabb az amerikaihoz viszonyítva, de azért úgy gondoltam nem árthat, ha ránézünk, hogy a múltban itthon lehetett-e keresni hasonló mitikus iránymutatást követve.

Mivel az USA-ban a Super Bowl a legnézettebb sportesemény, próbáltam egy hasonlóan népszerű rendezvényt keríteni, és kézenfekvő volt a hétvégén is látott Fradi - Újpest "rangadókat" szemügyre venni. Dow Jones helyett pedig BUX Index jutott nekünk.

Az ezredforduló óta 25 bajnoki mérkőzésen kergették a labdát a két csapat játékosai egymás ellen, ebből az Újpest 10-et húzott be, a Fradi 8-at, a többi 7 pedig döntetlennel zárult. A mérkőzést követő 5 kereskedési nap teljesítményét vizsgáltuk és a következő eredményeket kaptuk:

Vagyis Fradi győzelem esetén minden esetben legalább 1 százalékos emelkedés következett a BUX értékében, de láthattunk 7% feletti hozamot is!

Döntetlen esetében vegyes a kép, de itt már talán a medvéknek áll jobban a zászló 4-3 arányban.

Az Újpest viszont egyértelműen az árfolyam-esésre játszó shortosok kedvence lehet. A 10 győzelem után 6 esetben esés következett, közte egy 13,5 százalékos szakadással (ezekben a napokban állította Kósa Lajos, hogy az ország rosszabb állapotban van, mint Görögország és államcsőd fenyeget). Érdemi emelkedést pedig mindössze egyszer tudott produkálni a hazai piac újpesti diadalt követően (4,30%), ez még a válság előtti időkben, 2006 áprilisában történt.

Felállíthatunk tehát egy elméletet, mely az elmúlt 13 évben 76 százalékos hatékonysággal működött (megközelítettük a Super Bowl indikátor szintjét): amennyiben a Fradi nyeri a derbit, úgy a következő 5 kereskedési napon emelkedni fog a Budapesti Értéktőzsde indexe, ha viszont elmarad a Fradi győzelem, úgy az esésre van nagyobb esély.

A hétvégén a Fradi ugyebár 2-1-es győzelmet aratott a lilák felett és a BUX jelenleg -1,3%-t mutat, úgyhogy a ma délelőtti esés akár egy jó beszállási pont is lehet azoknak, akik hisznek a statisztikáknak, habár egy régi dakota közmondás szerint "Egyszer minden sorozat megszakad..."

(A cikk szerzője a Győri ETO FC elkötelezett szurkolója, ezzel elfogulatlanságát bizonyítva látjuk.)

Most akkor mi függ mitől?

A tőzsdék világában rendkívül gyakoriak a fentiekhez hasonló, "jóserővel" bíró összefüggések, amelyek azonban dacára a felszínen látványos együttmozgásnak, semmilyen tényszerű kapcsolattal nem támaszthatók alá. A népszerűségüket az okozza, hogy a hétköznapokban sokszor összekeverik a "korrelációt", azaz két adatsor "együttmozgását" az oksági viszonnyal, azaz amikor az egyik adatsorból statisztikailag is bizonyítható módon következik részben vagy egészben a másik.

A sportból kiinduló tőzsdei indikátorok, így a Super Bowl indikátor is csupán álösszefüggésnek számítanak, hiszen józan paraszti ésszel belátható, hogy nincs kapcsolat egyik vagy másik csapat győzeleme és a tőzsdei árfolyamok között. Kivéve, ha kellően sokan hisznek benne.

A tőzsde ugyanis a tényekkel alátámasztott folyamatok mellett az önbeteljesítő és önmegcáfoló jóslatok terepe is. Ha tehát kellően sokan hisznek abban, hogy egy adott csapat győzelme esetén emelkedni fog a tőzsde, akkor sokan állnak a vételi oldalra, és emiatt valóban emelkedhetnek az árfolyamok. Ez a legnagyobb csapdája a Super Bowl indikátorhoz hasonló mutatóknak, hiszen akár hosszú évtizedekig a puszta véletlen és az önbeteljesítő jóslatok révén akár működni is tudnak, de egyik pillanatról a másikra elszállhat a "varázserejük".

A Fradi-Újpest indikátorra persze nem valószínű, hogy nagyon sok befektető játszott volna az elmúlt években, így inkább csak a véletlen játékáról lehet szó.