Vaskos osztalékot fizetnek az áramszolgáltatók

Vágólapra másolva!
Az ELMŰ és az ÉMÁSZ is fenntartja az előző két évben megszokott osztalék mértékét. Előbbi 1700, míg utóbbi 1400 forintnyi osztalékot fizethet ki részvényenként, ami egyaránt 14 százalék körüli osztalékhozamnak felel meg a legutóbbi záróárakhoz képest.
Vágólapra másolva!

Az előző két évhez hasonló összegű osztalékot fizethet ki tavalyi üzleti éve után az ELMŰ és az ÉMÁSZ is az igazgatóság javaslata szerint. Az ELMŰ 1700 forintos, és az ÉMÁSZ 1400 forintos részvényenkénti osztaléka egyaránt 14 százalék körüli osztalékhozamnak felel meg a legutolsó záróárakhoz viszonyítva.

Az ELMŰ az igazgatóság tájékoztatása szerint 8,37 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a 2012-es évet, ami után 10,33 milliárd forintnyi osztalékot fizet. Ezt úgy teheti meg, hogy a korábbi évek nyereségeiből képzett eredménytartalékot is igénybe veszi a kifizetéshez, ebből 1,96 milliárd forintnyit használ fel. Az ÉMÁSZ-nak erre nem volt szüksége az összeg fenntartásához, a 4,32 milliárd forintos adózott eredményből 4,27 milliárdot fizetne ki részvényeseinek.

Forrás: [origo]

A januári 10 százalékos rezsicsökkentés jelentős érvágást jelentett a hazai közműveknek, közöttük az ELMŰ-nek és az ÉMÁSZ-nak is. Marie-Theres Thiell a Népszabadságnak adott korábbi interjújában kifejtette, hogy további 30 százalékos áramár vágás következtében akár be is szüntethetnék tevékenységüket. Ezzel a kormány azon kijelentéseire kívánt reagálni, miszerint jövő nyárig további rezsicsökkentés várható. Sajtóértesülések szerint a tőzsdén forgó két vállalat nagytulajdonosai, az egyaránt német RWE és EnBW már megfontolta eszközeik értékesítését, igaz, megfelelő áron nem találtak vevőt.

A két cég még 2005-ben szerzett többségi részesedést a két hazai közműben. Az első évek jó teljesítményét követően az elmúlt időszakban mindkét részvény árfolyama töredékére esett vissza. A papírok elsősorban magas osztalékhozamukkal hívták fel magukra a figyelmet, de a nyereség eltűnésével az osztalék is eltűnhet a részvényesi juttatási palettájukról.

Forrás: [origo]

Jelenleg az áramszolgáltatók a Magyar Energia Hivatallal állnak perben a rendszerhasználati díjakkal kapcsolatban. Az ítélethirdetés holnap esedékes a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon. Az érintettek között az ELMŰ és az ÉMÁSZ mellett található az E.ON három, illetve az EDF leánya.

Az ELMŰ havi grafikonja

Forrás: [origo]

Az ÉMÁSZ havi grafikonja

Forrás: [origo]