Vágólapra másolva!
A 300-as szintről lepattanva valamelyest erősödni tudott ma a forint az euróval szemben, viszont ez főleg nemzetközi eseményeknek volt köszönhető. A régiós indexek közül ismét a BUX volt a legjobb, amit főleg a MOL közel 2 százalékos száguldásának köszönhetett.Jól zártak ma Európában a piacok, egyedül a görög papírok voltak gyengébbek. Mario Draghi azonban kijelentette, hogy az eurózóna gazdasága 2013-ban még szerinte recesszióban lesz.A pozitív nemzetközi hangulat Amerikában is érezteti hatását, legjobban a Dow Jones teljesít eddig a mai napon, 0,4 százalékos plusszal.
Vágólapra másolva!

A MOL hajtja a BUX-ot

A BUX teljesített a legjobban a mai kereskedésben a régiós versenytársak közül. Nap végére a PX indexen kívül a lengyel WIG20 is a negatív tartományba csúszott, bár 0,1-0,3 esés még nem tekinthető komoly veszteségnek.

Forrás: [origo]

Messze az MOL-é volt ma a vezető szerep a BÉT-en, 2 százalék körüli emelkedésének mértékét senki sem tudta megközelíteni a blue chipek közül. Ettől függetlenül a főbb papírok szépen teljesítettek ma 0,4-0,9 százalékos pluszokat hoztak össze.

Forrás: [origo]

59 milliárd forint értékű 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényt bocsátott ki a mai aukción az ÁKK, a tervezett 45 milliárd forint helyett. Az átlaghozam 5,2-6,3 százalék között alakult, ami 3-14 bázisponttal alacsonyabb, mint a legutóbbi aukciós hozam, továbbá a tegnapi másodpiaci hozamoknál is 0-4 bázisponttal alacsonyabb.

A Magyar Nemzeti Bank új vezetése már az első munkanapján átalakításokat, valamint azonnali és átfogó ellenőrzéseket jelentett be. Utóbbiakra azért van szükség, mert a közelmúltban az Állami Számvevőszék vizsgálata szerint több törvénysértést is feltártak. Az MNB csökkenti a prémium és a bónuszalap nagyságát is, illetve komoly költség lefaragást hajtanak végre a következő két évben.

A forint euróval szembeni árfolyama kismértékben ingadozott a mai napon 298,6-299,7-es érték között, főleg Draghi szavai alatt. A dollár/forint jegyzés 228,5-nél, míg a svájci frankkal szembeni kurzus 242,3-nál mozog.

Az EURHUF árfolyama (napi)

Forrás: [origo]

Tovább száguldhat a Dow

Pozitív a kereskedés hangulata ma Amerikában, a legjobban ezúttal is a Dow Jones teljesít, közel 0,4 százalékos pluszt elérve, de a többi index is mind emelkedésben van.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 komponensei közül a pénzügyi cégek mutatják a legjobb teljesítményt 0,6 százalék körüli emelkedéssel, de jól teljesítenek a nyersanyag, energia, valamint az ipari szféra képviselői. Alulteljesítenek a közmű cégek, a 10 szektor közül egyedül ők tartózkodnak a negatív zónában.

Forrás: [origo]

Számos makroadat érkezett ma Amerikából. Az új munkanélküli segélykérelmek száma 340 ezer főre csökkent a múlthéten, ami jobb, mint az elemzők által várt 355 ezer fő, a négyhetes mozgóátlag terén pedig ötéve nem látott mélypontot ért el a mutató.

Ma rántja le a leplet a Facebook az új fejlesztéseiről, a cég az előzetes információk szerint jelentősen átalakította a fő felületének számító hírfolyamot, vélhetően azért, hogy javíthassa a hirdetési megoldásai hatékonyságát.

Pozitív tartományban zárt Európa

A napközben látott kedvező hangulat valamelyest elromlott a délután folyamán, főleg Draghi szavaira, aki az eurózóna recesszióját várja a 2013-as évben. Legjobban a BEL20 és a francia CAC40 teljesített 0,5 százalékos emelkedéssel, viszont a görög ASE közel 3 százalékos mínuszban zárt.

Forrás: [origo]

Fontos döntéseket hoztam meg ma a jegybankok Európában, azonban sem az EKB, sem a brit jegybank nem változtatott 0,75, illetve 0,5 százalékos kamatán, valamint utóbbi eszközvásárlási programján sem.

Jelentősen megugrott az euró Mario Draghi, az EKB elnökének szavaira, a kurzus a kezdeti zuhanást követően erősödésnek indult és 1,308-1,309-es szint közelébe tornázta fel magát. Az euró erősödése vélhetően a kamatvágás elmaradása miatt következett be, holott Draghi szerint 2013-ban recesszióban lesz az eurózóna gazdasága.

Az EURUSD árfolyama (napi)

Forrás: [origo]

A 10 éves spanyol kötvényhozam 5 százalék alá csökkent, miután az ország sikeresen bocsátott ki 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket 5 milliárd euró értékben. 5 százalékos hozam alatt utoljára januárban forogtak a másodlagos piacon a 10 éves spanyol kötvények.

Közel 7 százalékos pluszban zártak ma az Adidas részvényei, miután a sportszergyártó cég közzétette 2012-es számait. Ahogyan arról már korábban is beszámoltunk, a vállalat 2013-ban rekordnagyságú árbevételt érhet el.

Az Adidas árfolyama (Xetra)

Forrás: [origo]

Több mint 10 százalékot emelkedett napon belül az Aggreko árfolyama a 2012-es jelentés közzététele után. A nagy mozgásokat az okozta, hogy a világ legnagyobb mobil-tápegységeket gyártó cége a várakozásokat meghaladó éves profitról, illetve kétszámjegyű növekedési tervekről számolt be az elkövetkező öt éves időszakra vonatkozóan.