Vágólapra másolva!
Jól kezdte a csütörtöki kereskedést is a budapesti tőzsde, azonban a kezdeti plusz hamar elpárolgott és a tegnapi záró ára környékén tartózkodik az index, a nagy papírok mind emelkedni tudnak.Európában a tegnapi pozitív hangulat a múlté, a legtöbb tőzsde mínuszban tartózkodik, mivel továbbra sincs megoldás a ciprusi mentőcsomaggal kapcsolatban. Délelőtt fontos makroadatok is érkeznek Európából, köztük az eurózónára és Németországra vonatkozó feldolgozó ipari és szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser index.
Vágólapra másolva!

10:00: Hamar elfogyott a kezdeti lendület a BUX-ból, amit az OTP és a MOL 0,3 százalékos csökkenése generál.

Pluszban a magyar részvénytőzsde

A budapesti parkett ma is a pozitív tartományban indítja a kereskedést azután, hogy tegnap felülteljesítette régiós társait. A BUX 0,3 százalékkal emelkedik, ezzel azonban ma már csak második a régiós sorban a prágai börze mögött.

Forrás: [origo]

A nagy papírok közül az OTP ismét erősödik a tegnapi 3,5 százalékos megugrása után, 0,5 százalékkal, de a többi blue-chip is jól szerepel. A MOL 0,4, a Richter 1, százalékkal megy felfelé, míg a Magyar Telekom egyelőre tegnapi záróárán tartózkodik. Az Egis minimális mínuszban jár a nap elején.

Forrás: [origo]

A kormány gondolataiban sosem merült fel a bankbetétek megadóztatása - mondta el Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1-nek adott interjújában. Magyarországnak nincs szüksége arra sem, hogy beavatkozzon a forint piacán, a jelenlegi volatilitást a ciprusi helyzet okozza. Hazánk elsődleges célja a növekedés beindítása, ezzel fenntarthatóvá tenni az adósság csökkenését.

Ma reggel a 305-ös szint alatt kezdte a napot a forint az euró ellenében azok után, hogy tegnap nem volt túl mozgalmas napja a hazai fizetőeszköznek. Azóta minimálisan 305 fölött jár a jegyzés. A dollár/forint árfolyam 236,5-nél, míg a CHF/HUF jegyzés 249,8-nál ingadozik.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

Mínuszban Európa

Csökkenéssel kezdtek a vezető európai tőzsdeindexek, habár a mínuszok értéke nem túl számottevő egyelőre, kivétel egyelőre a spanyol börze, ami minimális pluszban van. Nem használ a piaci hangulatnak, hogy továbbra sincs megnyugtató hír Ciprussal kapcsolatban.

A legújabb információk arról szólnak, hogy nyugdíjalapok államosításával igyekszik előteremteni a mentőcsomaghoz szükséges forrásokat a ciprusi kormány, sajtóértesülések szerint a nyugdíjalapokból 2-3 milliárd euróra tehet szert a költségvetés. De a betétadó ötletét sem vetették még el teljesen, a 100 ezer euró alatti betéteket érintetlenül hagynák, az e felettiekre pedig alacsonyabb terhet rónának.

A kormány emellett Oroszországgal is élénk tárgyalásokat folytat egy 5 milliárd eurós hitelkeretről és a meglévő, 2,5 milliárd eurós hitel meghosszabbításáról.

Forrás: [origo]

Az angol tőzsde a kedvezőtlen makrohírek kapcsán tegnap egyedüliként esett Nyugat-Európában, mivel a kormány 0,6 százalékra csökkentette az GDP 2013-as növekedésére vonatkozó prognózisát a korábbi 1,2 százalékról. Ma a FTSE 100 is az általános hangulatnak megfelelően mozog.

Ma fontosabb makroadatok is érkeznek Európából, köztük az eurózónára és Németországra vonatkozó feldolgozó ipari és szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser index.

Dél-Amerikában terjeszkedne az olasz Enel, ahol vélhetően 50-70 százalékos növekedést is elérhetnek a következő 4-5 évben. A profitja az elmúlt három évben gyakorlatilag stagnálást mutatott, ami főleg az olaszországi gyenge keresletnek és magas adóknak köszönhető, ugyanis jelenleg még a bevételek 60 százalékra származik Olaszországból.

Meghaladta az elemzői várakozásokat a Hermes 2012-es üzemi eredménye, mely az elemzői konszenzusban szereplő 1,09 milliárd euró helyett 1,12 milliárd euró lett. Javult a profitabilitás is, a bruttó margin 32,1 százalékos lett, ami 1993-as tőzsdei bevezetés óta a legjobb érték a luxusipari cégnél.