Egy hetes csúcsán a forint

Vágólapra másolva!
A délelőtti nagyobb megugrását folytatva tovább erősödik a forint a jegybanki kamatdöntő ülés után, és az euróval szembeni árfolyama már egy hetes csúcsán mozog. Ebben a hazai részvénypiacon uralkodó jó hangulatnak is szerepe lehet.
Vágólapra másolva!

15:05

A jegybanki kamatdöntő ülés után folytatta erősödését a forint, mely egy hetes csúcsára ért az euróval szemben, az árfolyam már a 304-es szint alatt mozog. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is erősödni tud, a dollár/forint jegyzése 236-nál, a svájci franké 248,8-nál található.

A forint jó teljesítményében a hazai részvénypiacon uralkodó kedvező hangulat, és a sikeres diszkont kincstárjegy aukció is szerepet játszhat.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

11:42

Pillanatok alatt jelentős erősödést mutatott a forint az euróval szemben a délutáni kamatdöntő ülés előtt. Az elemzők 25 bázispontos kamatvágást várnak a monetáris tanácstól. A hajnali órákban még 306,5 közelében járt az EURHUF árfolyama, azóta viszont 304,7-ig erősödött a hazai fizetőeszköz.

Varga Mihály szavai szintén forinterősítőek lehettek a délelőtt. Elmondása szerint a kormány továbbra is fontosnak tartja, hogy kikerüljön a túlzot-deficiteljárás alól. Nyilatkozata alapján egyelőre még nincs tervben a jövedelemadó csökkentése, legkorábban hat hónap múlva fontolja meg a lépést a kormány. Varga ezen kívül megerősítette, hogy nem tervezik a betétek megadóztatását sem.

Szintén támogatólag hathatott a forint számára, hogy a mai 3 hónapos DKJ-aukción tovább esett az átlaghozam 4,74 százalékra, ami 5 bázisponttal alacsonyabb, mint a múlt heti aukciós átlaghozam. Az ÁKK a tervezett 50 milliárd forintos összeghez képest ugyan több, 65 milliárd forintnyi állampapírt adott el, de mindezt mégis igen gyenge vételi érdeklődés mellett tette. Idén csak az év első aukciója volt alacsonyabb lefedettségű.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]