A paranoia kifizetődő lehet

Vágólapra másolva!
A dübörgő bikapiacon sok befektető hajlamos negligálni a meglévő kockázatokat és csak megkésve ismeri fel a status quo megváltozását, pedig ha figyelünk, komoly gondoktól óvhatjuk meg magunkat. Nem árt kicsit paranoiásnak lenni a zűrös időkben.
Vágólapra másolva!

Érdemes elolvasni Andrew S. Grove, az Intel elnök- vezérigazgatójának jól ismert könyvét, az Only The Paranoid Survive címmel (magyarul is megjelent Csak a paranoidok maradnak fenn címen). Ugyan meglátásai a vállalati szférára vonatkoznak, de néhány gondolatát és újonnan bevezetett fogalmát az értékpapírpiaci szereplőknek is érdemes megismerni és felhasználni.

Az értekezés legfontosabb alapvetése,hogy akár cégvezetőként, akár tőkepiaci befektetőként sohasem lehet elkényelmesedni, a pozícióinkra leselkedő veszélyeket folyamatosan számon kell tartani. A szerző szerint a legfontosabb a stratégiai inflexiós pont beazonosítása, amely a jelenlegi környezet drámai megváltozásának pillanatát jelzi. Ha időben felismerjük, reagálhatunk rá és egy megújított stratégiával arathatunk sikereket. A másik fontos gondolat, hogy érdemes figyelni a "Kasszandrákra", azaz azokra az elemzőkre, piaci megmondóemberekre, akik megérzik és előrejelzik a később bekövetkező változtatásokat.

Nem akarunk az orákulum szerepében tetszelegni, nem vennénk mérget arra,hogy a következő események drámai fordulatot hoznak a bika piacokon, de érdemes számba venni a fenyegető veszélyeket.

Az eurózóna elhúzódó válsága

Az európai tagállamok többsége jelentős államadósággal küszködik, így jelentős megszorításokra kényszerül. A csökkenő állami kiadások és a strukturális reformok jelentőssen csökkentik az életszínvonalat, növelik a munkanélküliséget és a társadalmi egyenlőtlenséget. A megszorítások miatti GDP csökkenés ördögi kört rajzol fel, hiszen az állam egyre zsugorodó bevételekből kell hogy finanszírozza a növekvő államháztartási hiányt. Az elhúzódó recesszió növekvő társadalmi feszültségekhez és szélsőséges politikai erők megerősödéséhez vezethet.

A vergődő gazdaság problémái nem hagyják érintetlenül a bankrendszert sem. A ciprusi krízishelyzetnek egyelőre nincs megoldása és könnyen megismétlődhet az eurózóna perifériáján lévő országokban. A kísérlet a betétesek bevonására a bankrendszer konszolidációjában rendkívül negatív folyamatokat indíthat el, komolyan megrendülhet a bankrendszerbe vetett bizalom.

Populista politikusok térnyerése

Az, hogy az eurózóna válsága nem fordult katasztrófába, nagy mértékben a politikusok és jegybankárok józanságának köszönhetjük. Amíg a kompromisszumkészség, a hosszútávú szemlélet és a szolidaritás megmarad, addig valószínű, hogy a válság menedzselhető lesz.

Azonban a társadalmi elégedetlenséget meglovagolva jónéhány országban EU ellenes politikai erők juthatnak kormányzati szerephez, akik az eurózóna stabilitását veszélyeztethetik. A strukturális reformokat elvető és a megszorításokat elutasító politikusok népszerűsége jelentőssen nőtt az elmúlt években.

A felvetés realitását jól mutatják a tavalyi görögországi választások, ahol a Radikális Baloldali Szövetség csak hajszállal szorult a második helyre. A politikai bizonytalanságot a tőkepiacok is alaposan megérezték. Szintén azonnali eurógyengülést és részvénypiaci esést váltott ki az olaszországi parlamenti választás eredménye februárban, ahol a Berlusconi vezette jobboldali szövetség meglepően erős pozíciót vívott ki, patthelyzetet teremtve a kormányzásban.

Mindkét országban olyan politikai erők is előre törtek, amelyek fajsúlyosabb jelenléte korábban elképzelhetetlen volt. Görögországban az újnáci Arany Hajnal párt bejutott a parlamantben, még Olaszországban a Beppe Grillo komikus vezette eurozóna ellenes párt megszerezte a voksok több mint 25 százalékát.

Amerikai gazdasági mutatók jelentős javulása

Az elmúlt hetekben javuló foglalkoztatottsági,kiskereskedelmi és házépítési adatok jelentek meg az amerikai gazdaságból. Talán meglepő lehet, hogy ezt az önmagában pozitív folyamatot kockázatnak állítjuk be, viszont több fontos hatása is lehet a tőkepiacokra. Egyrészt a Fed lezárhatja vagy szűkítheti a monetáris, amely eddig védőhálót nyújtott a részvénypiaci befektetőknek lazítást (bár a tegnapi döntés és az ahhoz fűzött kommentár szerint erre még nem kerül sor egy ideig). Másrészt elindulhat az infláció és a kamatok emelkedése , amely ha túl gyors ütemű, elszippanthatja a tőkét a részvény piacokról. Mivel az amerikai részvénypiaci indexekbe már részben beépült a gazdasági fordulat, így ezek a tényezők megindíthatnak egy komolyabb profitrealizálást.

Közel-keleti feszültségek okozta olajárrobbanás

Megfigyelők szerint Irán közel járhat ahhoz az urándúsítási szinthez, amely elegendő lehet nukleáris fegyver előállításához. Az esetleges Izrael és Irán közötti konfliktus azzal fenyeget, hogy Irán lezárja a Hormuzi-szorost, ezzel olajárrobbanást idézve elő. Katonai szakértők szerint a blokád csak átmeneti lenne, de a befektetők valószínűleg hisztérikusan reagálnának a hírre (bár a másik oldalról érdemes hozzátenni, hogy blokád lehetősége régóta kering a köztudatban, ami mérsékelheti a negatív hatást).

Nem ennyire közvetlenül olajpiaci fenyegetés, de egyértelmű geopolitikai kockázat az Észak-Korea és Dél-Korea között egyre feszültebbé váló viszony, ami nyilvánvalóan éreztetheti hatását a világ piacain, így az olajpiacon is, ha konkrét katonai villongásokban torkollnak az események. Ezt sem érdemes kihagyni a félelmeink sorából.

Tőzsdei hangulatindikátorok túlzott optimizmust mutatnak

Ugyan nem gazdasági vagy politikai kockázatot jelent, de érdemes figyelni a tőzsdei hangulatindikátorok jelzéseire is.

Mélypont közelében van a VIX index

A VIX index az S&P 500 indexre kiírt opciókból számolt, a következő időszaki volatilitására vonatkozó várakozásokat tükrözi. Ez az érték a múlt héten 12 pont alatt is járt, utoljára 2007-ben a részvénypiaci csúcsok idején volt ilyen alacsony az értéke. A ciprusi események ugyan rövid időre 14 pont fölé emelték a napokban, de még így is a befektetők túlzott nyugalmát jelzi.

A "félelem indexeként" ismert VIX Index

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Növekszik a Bull- Bear spread

Az AII (American Assocciation of Individual Investors) által készített felmérés a optimista, pesszimista vagy semleges befektetők véleményét tükrözi a Dow Jones index következő hathavi mozgásával kapcsolatban. Az optimista befektetők aránya a legfrissebb felmérés szerint 45,4 százalékra emelkedett, még a pesszimista befektetők 32 százlékos értéket mutatnak. A bull-bear spread jelenleg 13,4 százalékon áll, ami a hosszú távú átlagos érték, 8,5 százalék felett tartozkodik.

A napokban már rengeteget emlegetett ciprusi helyzetet ráadásul külön még fel sem vettük a listánkra, pedig onnan is jöhet pár kellemetlen meglepetés, még ha az Investor.hu "alapforgatókönyve" az is, hogy végeredményben a piacok összeomlása nélkül, felpuhított uniós mentőcsomaggal zárul a történet.

Jobb félni, mint megijedni?

Korántsem biztos persze, hogy a fenti tényezők valóban elhozzák a hatalmas negatív fordulatot a piacokon, de nem is ez a tanulság. Sokkal inkább az, hogy nem érdemes hamis nyugalomba ringatnunk magunkat, ha együtt akarunk élni a piacok ingadozásával, célszerű mindig résen lenni.

Ahogy a klasszikus mondás is tatja: attól, hogy paranoiás vagy, még nem biztos, hogy nem követnek.