Vágólapra másolva!
Ázsiában a japán tőzsde állt ismét az élre, a szerdán zárva tartó tokiói index 1,3 százalékkal került feljebb, emellett a japán jen is újból gyengült a dollárral szemben.Amerikában is a pozitív tartományban zártak tegnap az indexek, mivel Ben Bernanke sajtótájékoztatóján utalt rá, hogy a Fed tovább folytatja a pénznyomdát, amíg a gazdasági körülmények nem javulnak.Az európai határidős indexek kisebb mínuszban állnak, ami hátterében az állhat, hogy Ciprussal kapcsolatban nem érkeztek megnyugtató hírek. Ma fontosabb makroadatok is érkeznek, köztük az eurózónára és Németországra vonatkozó feldolgozó ipari és szolgáltató szektorbeli beszerzési menedzser index.
Vágólapra másolva!

A Nikkei volt az élen Ázsiában

A szerdai zárva tartást követően ma megugrott a tokiói tőzsde, a Nikkei 1,3 százalékkal erősödött, az új jegybank elnök sajtótájékoztatója előtt, ahol azt várják a piacok, hogy Haruhiko Kuroda a laza monetáris politika mellett kötelezi el magát, annak érdekében, hogy elérje a 2 százalékos inflációs célt.

Ennek hatására a japán jen is gyengülésnek indult, a dollárral szembeni jegyzés egésznek a 96-os szint fölé kúsztak, azóta valamelyest visszakorrigált, jelenleg 95,7 környékén mozog. A hírek hatására újból a nagy exportőrök részvényei szárnyaltak, de a pénzügyi szektor cégei is komolyat erősödtek.

A Nikkei értéke (pontban)

Forrás: [origo]

A Hong Kong-i Hang Seng 0,3 százalékkal csökkent, míg a Shanghai Composite ugyanilyen mértékben emelkedett, a tegnapi 2,5 százalékos hegymenet után.

Forrás: [origo]

A kínai előzetes márciusi feldolgozóipari beszerzési menedzser index 51,7 százalékra emelkedett, míg az elemzői előrejelzések 50,8 százalékos értéket vártak. A menedzser indexben történt emelkedés bíztató jeleket mutat a kínai gazdasággal kapcsolatban, és arra is utal, hogy a februári lassabb gazdasági növekedés az egy hetes hold újévi munkaszünetnek volt köszönhető, mondta el az HSBC vezető közgazdásza.

A dél-koreai Kospi lefelé vette az irányt, és 0,4 százalékkal zárt lejjebb, ami elsősorban a pénzintézeteknek köszönhető, ugyanis szerdán komolyabb cybertámadás érte az ország néhány nagyobb bankját, ami elbizonytalaníthatta a befektetőket.

Emelkedtek az amerikai indexek

Az amerikai indexek 0,4 és 0,8 százalék közötti pluszokat értek el, annak ellenére, hogy Ciprussal kapcsolatban nem érkeztek jó hírek, és a helyi bankok akár jövő hét keddig is zárva maradhatnak. Bár a bankbetétadót egyelőre leszavazta a parlament valamilyen megoldást találniuk kell, hiszen idén körülbelül 7 milliárd eurós költségvetési lyukat kell betömniük.

Michael Sarris pénzügyminiszter még mindig Moszkvában tartózkodik és folytatja a tárgyalásokat az oroszokkal, egy esetleges onnan érkező hitellel kapcsolatban. Ugyanakkor az Európai Parlament elnöke kijelentette, hogy az Únión belül kell megoldani a ciprusi problémát.

Forrás: [origo]

Ben Bernanke szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a Fed egyelőre változatlanul folytatja 85 milliárd dollár értékű eszközvásárlási programját, mivel a gazdasági kilátások nem javulnak. Emellett az alapkamat is a 0 százalék körüli szinteken marad még valószínűleg hosszabb ideig. Az amerikai jegybank bár valamivel alacsonyabb növekedést jelez előre mint korábban, ugyanakkor a munkanélküliségre és az inflációra vonatkozóan is csökkentette várakozását. A az indexek közül a Nasdaq teljesített a legjobban 0,8 százalékos pluszával, de az S&P 500 és a Dow Jones is jól szerepelt.

Az S&P 500 szektorai közül a távközlésen kívül az összes iparág emelkedni tudott, a legjobb teljesítményre a ciklikus, valamint az alapvető fogyasztási termékeket gyártó cégek részvényei voltak képesek.

Forrás: [origo]

Beperelte a Freddie Mac a Bank of Americát, az UBS AG-t, a JPMorgant és tucatnyi egyéb bankot a Libor kamatláb botrányban való érintettségük miatt. A pénzintézetek manipulálták a londoni bankközi kamatlábat, ami a vádak szerint 3 milliárd dolláros veszteséget okozott a Freddie Mac-nek.

8,5 százalékot zuhant a kereskedés utáni órákban az Oracle árfolyama, miután a cég mind a bevételek, mind a profit területén az elemzői konszenzusban szereplő értékeknél alacsonyabb számokat közölt negyedéves gyorsjelentésében. Az EPS területén is elmaradást hozott a jelentés, az elemzői 66 cent helyett 65 centet ért el az Oracle.