Vágólapra másolva!
Nyoma sincs a reggeli jó hangulatnak az európai tőzsdéken, ahol már az eladók vannak fölényben részben a ciprusi válság miatti aggodalmak következtében. A részvényindexek visszacsúsztak a negatív tartományba, miután Ciprus tőkekorlátozásokat vezetett be a holnapi bankpánik elkerülésére, és a ciprusi jegybankelnök szerint a nagybetétesek akár 80 százalékos veszteségeket is kénytelenek lesznek elkönyvelni. Ezen kívül az olasz kormányalakítás valószínűsége is egyre halványul Pier-Luigi Bersani, az olasz Demokrata Párt vezetője szerint. Ezek következtében itthon a BUX is esni kezdett, és már bőven tegnapi záróértéke alatt forog, míg Amerikában szintén esésekre lehet felkészülni nyitás után, amivel az S&P 500 és a Dow Jones is eltávolodhat történelmi csúcsa közeléből.
Vágólapra másolva!

Halványul a kormányalakítás lehetősége Olaszországban

A bíztatóbb nyitás után beborult az ég az európai tőzsdék felett, és a részvényindexek a negatív tartományba csúsztak vissza. Ennek okai részben a ciprusi válság miatti aggodalmak között keresendők, a befektetők egyre jobban aggódnak, hogy a szigetországban alkalmazott megoldások példaként fognak szolgálni a jövőbeni bankválságok során.

A piaci szereplők aggodalmát támasztja alá, hogy az Európai Bizottság tegnapi közleménye szerint olyan jogszabály-javaslat készülhet, mely megengedné a 100 ezer euró feletti betétek felhasználását a bajban lévő bankok kisegítésére az eurózónában. Így a 100 ezer eurónál nagyobb betétek befagyasztása, és bankmentéshez való felhasználásuk más eurózóna-tagországokban is elképzelhetőek probléma esetén. A ciprusi nagybetétesek 40 százalékos veszteséget lesznek kénytelenek elszenvedni, dea ciprusi pénzügyminiszter szerint a 80 százalékos bukások is elképzelhetőek a Laiki Bank betétesei számára.

A ciprusi bankok csütörtökön nyitnak ki újra, és a nagyobb betétkivonások, és a pénzek külföldre menekítésének megakadályozás érdekében tőkekorlátozások bevezetését jelentették be ma délelőtt. Az intézkedések hét napig lesznek érvényben, ugyanakkor sokan úgy érvelnek, hogy azok ellentétesek a szabad tőkeáramlást biztosító EU-alapelvel.

A ciprusi bankválság következtében az európai bankok legtöbbje pocsékul teljesíten ma, a spanyol Banco Santander 2,6 százalékos, a BBVA 2,8 százalékos, az olasz Intesa San Paolo 1,8 százalékos, a francia BNP Paribas pedig 3 százalékos mínuszban forog.

Ezen kívül Nagy-Britanniából is negatív hírek érkeznek, melyek szerint 25 milliárd fontos tőkeemelésre lenne szüksége a brit bankszektornak, részben az eurózónában lévő kockázatos kitettségeiken elszenvedhető veszteségek fedezése érdekében.

Ráadásul egyre halványul az olasz kormányalakítás valószínűsége, miután a választásokon a legtöbb szavazatot megszerző Bersani úgy nyilatkozott, továbbra is messze a megállapodás az érintettek között, és valószínűleg új váalsztásokra lesz szükség. Ezzel pedig továbbra is kétséges, hogy Olaszországban folytatódni tudnak-e a megkezdett reformfolyamatok, melyek az eurózóna továbbra fennmaradása érdekében is szükségesek lennének.

Ennek következtében elűnt az amerikai és ázsiai piacok jó teljesítménye, és a tegnapi tengerentúli kedvezőbb makroadatok miatti jó hangulat a piacokról, a főbb európai tőzsdemutatók már tegnapi záróértékeik alatt forognak. A leggyengébben.a spanyol IBEX teljesít 1,9 százalékos mínuszával. Az olasz FTSE/MIB-t a sikeres olasz kötvényaukció sem tudja segíteni, melyen Olaszország 4 milliárd euró értékű 5 éves lejáratú, és 3 milliárd euró értékű 10 éves állampapírt adott el, csökkenő hozamok mellett.

Forrás: [origo]

A német Allianz 2,7 százalékos mínusszal húzza le a DAX-ot, annak ellenére, hogy a biztosító törökországi terjeszkedési terveket jelentett be. A cég már meg is állapodott a Yapi Kredi Sigorta 93,9 százalékos tulajdonrészének megszerzéséről. Az ügylet megközelítőleg 879 millió eurós lesz, amivel az Allianz a török piac legnagyobb nem élet biztosítási szereplője lesz., és az Allianz teljes részesedése a török piacon a korábbi 8 százalékról 16 százalékra emelkedik majd.

A ciprusi aggodalmak az euróra sincsenek jó hatással, a közös fizetőeszköz dollárral szembeni árfolyama négy hónapja nem látott alacsony szinten, 1,279 körül mozog.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

Ütik az OTP-t

Az európai tőzsdéken tapasztalható hangulatromlás miatt a BUX is elgyengült régiós társaival együtt, és már 0,7 százalékos mínuszban forog.

Forrás: [origo]

A magyar részvényindexet a főbb papírok zuhanása húzza lejjebb, a legnagyobb mínuszt az OTP szenvedi el eddig a tegnapi kiugrása után, és már másfél százalékkal értékelődött le. A bankpapír az európai bankokkal együtt kezdett zuhanni. Rajta kívül a Richter 0,9 százalékos, a MOL 0,6 százalékos, az Egis és a Magyar Telekom pedig 0,3 százalékos mínuszban forog.

Forrás: [origo]

A forintra sincs túl jó hatással a pesszimista hangulat, a hazai fizetőeszköz visszafordult délelőtt ütött bő egy hetes csúcsáról az euróval szemben, és a 304-es szint fölött mozog a jegyzése. A dollár/forint árfolyama 237,7-nél, a svájci franké 249,6-nál mozog délben.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Lejtmenet jöhet Amerikában is

Az európai piacokon uralkodó pocsék hangulat következtében Amerikában is lefelé vehetik az irányt a főbb tőzsdemutatók, és a határidős indexek alapján az S&P 500 és a Dow Jones 0,4 százalékos, a Nasdaq pedig 0,3 százalékos mínuszban nyithat.

A délutáni makroadat még megmozgathatja a piacokat, a függőben lévő lakásértékesítések februári számait fogják közzétenni.