Tovább pofozzák a forintot

Vágólapra másolva!
Nyugodt hangulatban telt a tegnapi kereskedés a forint piacán, azonban az állóvizet az S&P késő délutáni lépése gyorsan felkavarta. A hitelminősítő kvázi a jegybanknál történő változások és a sokak által kritizált magyar alkotmánnyal kapcsolatban fejezte ki aggodalmait, az unortodox lépések középtávú negatív gazdasági hatásai miatt pedig a korábbi stabilról negatívra rontották a magyar adósságbesorolás kilátásait. Ez annyit jelent, hogy a következő egy évben az S&P akár ismét leminősítheti az egyébként már így is a befektetésre nem ajánlott (vagyis bóvli) kategóriába sorolt Magyarországot. A bejelentés hatására a forint árfolyama mostanra egészen a 308 feletti szintekig gyengült, ami technikailag nem sok jót vetít elénk a következő napok/hetek ármozgását illetően.
Vágólapra másolva!

10:55

Tovább gyengült a forint árfolyama a reggeli tétova mozgásokat követően. A vártnál rosszabb német üzleti bizalmi index mellett a piacokon mérsékelt negatív hangulat uralkodik, melyek az S&P tegnapi lépésével karöltve a 308-as szintekig nyomták a forintot.

Technikailag nem sok jót vetít előre a mai gyengülés, hiszen a 308-as szint korábban erős ellenállásként funkcionált a hazai fizetőeszköz piacán, melynek törése további kedvezőtlen folyamatokat is előre vetíthet. Bár március 18-án már járt a mostaninál is gyengébb, 308,7-es értéken a hazai fizetőeszköz, azért a mai mozgások ennek ellenére sem tűnnek túl biztatónak.

08:00

Persze lehet, hogy a ciprusi események gyengítették tegnap is a forintot, a szakavatottabb szemek mégis inkább az S&P lépését sejthetik a háttérben. A hitelminősítő ugyanis a korábbi stabilról negatívra rontotta a magyar adósságbesorolás kilátását, ami a következő egy évben akár a leminősítés lehetőségével is együtt járhat. A piaci szereplőkben persze talán nem is az kelthet félelmet, hogy a befektetésre nem ajánlott kategórián belül megnőtt az esélye, hogy tovább csússzon lefele az ország, sokkal inkább a hitelminősítő észrevételei lehetnek fontosak.

Szerintük a magyar intézményekkel kapcsolatos utóbbi időszaki változások miatt csorbát szenved az intézmények hatékonysága, ami elég egyértelmű kritikája az alkotmánymódosítás körül kialakult helyzetnek, vagy a jegybank élén történt változásoknak. A forint árfolyama a bejelentés hatására a 305,2-es szintekről hirtelen a 306,5-ös értékekig gyengült.

Hiába tehát az utóbbi napok folyamatos verbális intervenciói, a forint árfolyama lokális mélységek közelében jár az euróval szemben. Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a Magyar Hírlapnak nyilatkozva ma is próbálta hűteni a kedélyeket, megismételte, amit az utóbbi napokban már többek szájából is hallhattunk: a gyenge forint veszélyes a magyar devizahitelesek és az importkitettség miatt. Szijjártó szerint azok, akik szerint a devizahitelesek megmentését követően az export felfuttatása miatt a forint gyengítése lenne a cél, egyszerűen túl sok akciófilmet néztek.

A piaci szereplők márpedig aggódva figyelik a magyar események, hiszen az elmúlt hónapok gyengélkedése egy igen kedvező nemzetközi környezetben következett be. Az utóbbi napokban ráadásul az a furcsa helyzet állt elő, hogy a ciprusi galiba már nem okozott kilengést a forint piacán, sőt - legalábbis a korábbi negatív trendeket elnézve - kifejezetten erősen állta a sarat a magyar fizetőeszköz. Mondhatnánk Ciprus elvitte a showt előlünk, aminek napokkal ezelőtt még kifejezetten örülhettünk.

Az öröm azonban nem tart sokáig, ha az S&P lépése megint reflektorfénybe állítja Magyarországot. Technikailag ugyanis fontos szinteknél billeg a forint, és ha a 308-as szint elesik, akkor megnyílhat a tér akár a 320-as történelmi mélységek felé. Mindenesetre egy emelkedő háromszög felső száránál tartózkodik az árfolyam, mely alakzatból jellemzően felfele szokott kitörni az árfolyam. Mivel a gazdaságpolitikiai szereplők az utóbbi időszakban is sokszor jelezték már, hogy a jelenlegi árfolyamszintet túl gyengének tartják, az előttünk álló napokban sűrűsödhetnek a hangulat hűtését célzó nyilatkozatok.

Talán pont ezen félelmek miatt is kezdhettek a napokban bizonyos alapok a magyar állampapírok eladásába, melyet egyébként piaci körökből származó információink nem erősítettek meg. Az aukció sikeres volt, és a másodpiacon sem látszik egyelőre nagy nyomás az eladói oldalon. Mivel azonban igen jelentős a külföldi kitettség, a kockázatai nagyok annak, hogy egy romló külső környezet végül az állampapírpiacon is előcsalja az eladókat.